2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem egy sztár lesz – hanem sok

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. május 08. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Kik lesznek a #b#hétszázezer eurós fesztivál#/b# legnagyobb nevei? Az LGT-sek már a sajtótájékoztatón is ott voltak, a többi kiderül, ha kattintasz.

Nem egy sztárja lesz az idei Félsziget Fesztiválnak, hanem sok – mondja mosolyogva Gerendai Károly, a marosvásárhelyi rendezvény nagytestvérének számító Sziget főszervezője.

Jóformán meg sem kezdődött a sajtótájékoztató, de egy zenekar már biztos: mellette Somló Tamás és Presser Gábor, az LGT legismertebb tagjai ülnek.

Az idei Félszigetet beharangozó, ma délelőtti marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beigazolódik néhány pletyka. Tényleg lesz LGT és Ákos, na meg a nemzetközi nevek: a gipsy-punk Gogol Bordello, a norvég gótikus Theatre of Tragedy, a vocal-drum-n-bass stílust megteremtő Kosheen és a tarajpunk Exploited.

Az elektronikus zenéknek otthont adó sátor 400 négyzetméterrel bővül – jelenti be Szepessy Szabolcs Félsziget-főszervező, aki az ausztrál Pendulumot, Andy C-t, Tom Novy-t és a Plump DJs-t említi az itt fellépő világsztárok közül.

Fussuk át a magyarok listáját is: Tankcsapda, Depresszió, Kispál és a Borz, Ossian, Hooligans, HS7, Emil.RuleZ!, Quimby, Sub Bass Monster, Zanzibar, Anima Sound System, a megasztáros Szabó Eszter, Demjén Rózsi, Deák Bill Gyula, Hiperkarma, Ganxsta Zolee és a Kartel – és, ha jól sejtjük, ez még nem minden.

A Félsziget abban különbözik a többi hazai fesztiváltól, hogy nem egy koncertsorozat, hanem egész napos kulturális, művészeti és sportprogramot kínál – mutat rá Bodor László, a társszervező MIÉRT – ami gyakorlatilag az RMDSZ ifjúsági szervezete – alelnöke. Ezekre visszatérünk a későbbiekben,


de most lássuk az anyagiakat:


a hetijegy elővételben 105, a helyszínen 140 RON lesz, a napijegy elővételben 30, helyszínen 35 új lej. A július 25-29. között tartó fesztivál összköltségvetése kétszázezer euróval nőtt a tavalyi ötszázezerhez képest, a pluszköltségek 90%-át Gerendai szerint a zenekarok gázsijára fordítják.

A Sziget-főszervező azt reméli, hogy idén tovább nő a fesztiválozók száma. Kérdésünkre elmondta: szerinte a nagy bukaresti fesztiváloknak – amelyek inkább koncertsorozatok – nem lesz negatív hatása a marosvásárhelyi rendezvényre nézve.

Szepessy Szabolcs szerint meg egyenesen örvendetes, hogy több fesztivál is megjelent a kínálatban, ez egyrészt a gazdasági fejlődést mutatja, másrészt a fővárosiakat is hozzászoktatja a fesztivál-látogatáshoz. Mindkettejük utalt arra, hogy a Sziget Management Kft.-nek lehetnek tervei Bukarestben is, bár semmi konkrétum nem hangzott el.A Félsziget idei célja, hogy megmaradjon a legnagyobb erdélyi szabadtéri rendezvénysorozatnak, ugyanakkor elindult a nemzetközivé válás útján: ezt mutatja a külföldi fellépők évről évre növekvő száma. Gerendai szerint a feltételek adottak: a környezet ideális, a repülőjáratoknak köszönhetően Marosvásárhely könnyen megközelíthetővé vált.

Tavaly a fesztivál után minden hely foglalt volt a Vásárhely-Budapest fapados járaton, és csak két utason nem volt Félsziget-karkötő; sőt, éjszaka még a stewardess is ott bulizott – szemlélteti a helyzetet Gerendai, a tavaly 2,225 milliárd forintból (durván 9 millió euróból) lebonyolított Sziget Fesztivál egyik tulajdonos-főszervezője.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS