2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Májusban indul a felvételi tájékoztató körút

szerk. 2007. április 25. 10:37, utolsó frissítés: 2007. április 24. 17:31

Ha naprakész, pontos és #b#minden részletre kiterjedő#/b# tájékoztatásra van szükséged az egyetemről és a városról, ahova felvételizni készülsz, az OMDSZ tudja a válaszokat.

Május 2-án kezdődik az Országos Magyar Diákszövetség Felvételi tájékoztató körútja. Az erdélyi szintű rendezvényen, amelyet 2003 óta minden évben megszerveznek, reggeltől délutánig várják a végzős középiskolásokat, hogy információkkal szolgáljanak és válaszoljanak kérdéseikre.

Hét standnál lehet információkat beszerezni: Nagyváradnak, Kolozsvárnak, Marosvásárhelynek, Temesvárnak, Bukarestnek, a Sapientia EMTE-nek és a Partiumi Keresztény Egyetemnek is külön standja lesz, de természetesen a többi egyetemi várost is bemutatjuk – számolt be a Transindexnek Pósa Tibor, az OMDSZ elnöke.


A rendezvényekre nem csak a nagyvárosi diákokat, hanem a közeli településekről érkezőket is várják. Az érdeklődés mértéke a helyi szervezőkön és a tanintézmények vezetőin is múlik – állítja Pósa.


A vidéki iskoláknak például olyan meghívót küldenek, amelyhez mellékelik a vonatok menetrendjét is, hogy könnyebbé tegyék az utazás megszervezését. A rendezvényen résztvevők száma természetesen nagyban függ a végzős osztályok számától – Marosvásárhely körzetében például 40 magyar osztály végez idén, míg Arad és Temesvár körzetében csupán kilenc.


A felvételire vonatkozó adatok mellett

az ösztöndíjlehetőségeket, a diákéletet, bent- és kintlakások árait és körülményeit is ismertetik az érdeklődőkkel – a várható gyakori kérdések listáját időben elküldték azoknak a diákoknak, akik bemutatják egy-egy város vagy egyetem kínálatát.


A tájékoztató körúton mutatják be az Egyetemi kalauz 2007 című kiadványt, amelyben az állami, egyházi, alapítványi (Spaientia, PKED) és magyarországi egyetemi felvételikkel kapcsolatos információkat gyűjtötték egybe.

A 2003 óta évente megjelenő kiadvány így a diákszervezetek, egyetemek, karok elérhetőségén kívül az induló szakok listáját, az előző évi bejutási átlagot, a tervezett beiskolázási számot, a beiratkozás és a felvételi időpontját, a szükséges iratok listáját, a beiratkozási díjat és a tandíjat, kedvezményeket,


a bentlakási helyek számát is tartalmazza.


A kötet összeállítását koordináló Plugor Réka elmondta: az előző évhez képest a kötet közel száz oldallal bővült, főleg a bukaresti egyetemekről (nem csak a magyar nyelvű szakokról) nyújt teljesebb képet. Kifejtette: a kötetben megjelent információkhoz képest várhatóan csak a meghirdetendő helyek száma változhat, idén ritkábban fordult elő az, hogy az egyetem nem közölte a kért információkat.

A tájékoztató körút helyszínein kívül a kötet 5 lejes áron beszerezhető lesz az OMDSZ tagszervezeteinél és partnerszervezeteinél is, illetve az iskolák könyvtárai is kapnak egy-egy példányt belőle.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS