2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új reneszánsz, animációval?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. április 24. 16:25, utolsó frissítés: 15:50

A "broadcasting reneszánszát" előlegezi meg az aniMotion Európai Animációs Filmfesztivál, azzal együtt, hogy a amerikai és a japán animációk elfojtották a hazai kezdeményezéseket.
"Történelmi pillanat előtt állunk az önkifejezés terén, a broadcasting reneszánszában élünk, a second life – a virtuális világunk – térhódítása következik, amikor majd mindenki szerzővé válhat. A broadcasting reneszánsz eszköze nem a csúcs-, hanem a tömegek számára elérhető közepes, tehát elérhető technika lesz, nyilvánosságot pedig az internet biztosít"

– magyaráz Szakáts István, az aniMotion Európai Animációs Filmfesztivál igazgatója. A fesztivál július 3-8. között zajlik Nagyszeben, az idei kulturális fővárosban megrendezett programok egyikeként, az alternatív művészeteket felkaroló AltArt alapítvány szervezésében.


"Pozitív diszkriminációnak kell kitennia hazai vizuális művészeti alkotásokat, az animációkat, hiszen a rendszerváltás óta valójában eltűntek a piacról a romániai animációk, elhallgattak az alkotók" – magyaráz Szakáts. Elmondta, a beáramló amerikai és a japán animációk elfojtották a hazai kezdeményezéseket, tehetséges művészek jó esetben csupán megbízatásokat, részmunkákat kapnak ezekben a külföldi projektekben.

A fesztivál alkalmat ad a fiatal művészeknek arra, hogy nyilvánosság elé kerüljön a munkájuk és elismerésben legyen részük. "Többek között azt is el szeretnénk érni, hogy a közönség igényt érezzen ennek a művészeti ágnak a "fogyasztására", valamint rá szeretnék ébreszteni a befektetőket arra, hogy érdemes támogatni ezeket a kezdeményezéseket, megerősíteni jelenlétüket a piacon" – összegez az igazgató.Bár a fesztivál arra hivatott, hogy a romániai alkotóknak szolgáltasson fórumot, egész Európából várják az animációkat a szervezők. Szakáts István magyarázata szerint ennek az elgondolásnak két oka is van: hazai alkotásokból fél fesztiválra elegendő alkotást sem lehetne összegyűjteni, de így a rendezvény segít majd abban, hogy a romániai animátorok szakmai kapcsolatokat alakíthatnak ki az európai alkotókkal.

A fesztiválra a hosszú, hatvan percnél hosszabb, valamint rövid, ennél az időtartamnál kisebb terjedelmű animációkat május 20-ig várják. Helyet kapnak továbbá a tévé-sorozatok, a tévégrafikák, animációs tévéreklámok és számítógépes játék-animációk.


A zsűri elsősorban a jól előadott, zaftos történeteket díjazza,

csak ezután értékelik a technikai megoldásokat. Szakáts elmondta, a jó sztori technikától független, egy jó ötlet akkor is életképes, ha 3D-s animáció alkalmazásával vagy ha kartonból kivágott figurák segítségével mesélik el.

A fesztivál alatt workshop áll az animációért rajongók rendelkezésére. Ez az AltArt Alapítvány szervezte harmadik ilyen jellegű műhely, amelyben már nem az alapokat, hanem haladó szinten folyik a gyakorlat. A műhely közönsége immár visszajáró tanoncokból áll, de az alkotni vágyó gyerekeket is szívesen látják a fesztiválra: saját történeteket rakhatnak össze. Az Animatron-on, az animáció-alkotó "gépezeten" már dolgoznak a szervezők.


Az AltArt Alapítvány az önkéntesek kezébe is szívesen munkát nyom: számos neves meghívottja is lesz a fesztiválnak – hogy kik, az a jövő titka, no meg a szervezőké, akik bevallották, babonásak, ezért nem fedik fel hírességek kilétét.

Az anyagot az aniMOTION European Animated Film Festival plakátjaival illusztráltuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS