2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki ússza meg a szopatást?

Kassay Réka 2007. április 23. 21:23, utolsó frissítés: 20:40

Az idei Humorfeszten a karakterparódia a menő. Volt még tökkelfutó gepárd és ember, aki csak pisilni ment a cukrászdába.#b# Hajós András sírva könyörög.#/b#


Mindent akkor kell abbahagyni, amikor már tovább nem fokozható – nyitotta meg Béfé a IV. Erdélyi Humorfeszt gálaestjét, rögtön meg is nyugtatva a közönséget: ennek szellemében TSZ-szel még szerveznek kilencvenhat humorfesztivált. Teltház volt a kolozsvári ÁMSZ nézőterén, így Sebesi Karen Attila műsorvezető poénkodott: már a kezdés előtt többen betelefonáltak, hogy érkeznek, buszokkal.Aki eljött, gazdag programban válogathatott: a színpadi produkciókon kívül volt lüke vigyor fotóverseny, reklámnyalók estje és karikatúrák mindenhol: falon, bikinin meg válogatott testrészekre festve. A showt a Swinging Train jazz együttes hangulatos intermezzói dobták fel.

A győztes pár élőben kell produkálja a leglükébb grimasztA győztes pár élőben kell produkálja a leglükébb grimaszt


Nem csak a versenyzők puskáztakNem csak a versenyzők puskáztak


Mindenki összevissza puskázott, ennek ellenére a fellépések színesre sikerültek: a Tiszta Szívvel Szavalók (Bertóti Johanna és Ravasz Tekla) adták elő egyre nagyobb sikernek örvendő Médiabefutós produkciójukat egy Karinthy-válogatással és egy stílusos (kabát)ráadással megtoldva.

Tiszta szívvel szavalókTiszta szívvel szavalók


Ezután az újonnan alakult Felméri Péter trió szereplős és kevésbé szereplős tagjai léptek fel, egyenként. A tavalyról már ismert morbid mutáns figura után most az izgulósabb, visszafogottabb karakter is bemutatkozott, aki a Duna TV fegyveres lerohanásáról hantázott, majd megismerhettük a harmadik tagot is egy vérbeli macsó gyerek személyében.

Az elmegyógyintézet visszavág Az elmegyógyintézet visszavág

Az ember, aki csak pisilni ment a cukrászdába - stílusparódia dalbanAz ember, aki csak pisilni ment a cukrászdába - stílusparódia dalban


A tavalyi nagydíjas Felméri később költőként is debütált: Csoma Emőke, Szilágyi Szabolcs és Kecskés Levente a világirodalom legértelmesebb verseiből összeválogatott stílusparódiát adott elő Az ember, aki csak pisilni ment a cukrászdába címmel; a válogatásban Felméri-klasszikusok is szerepeltek.A Szomszédnéni Produkciós Iroda ezúttal nem ismétlésekkel és újrahasznosított poénokkal, hanem új ötletekkel lepett meg: egyre gyakoribbak a külső hang-, illetve videóanyagot használó show-szerű műsorszámaik, de a beszédalapú produkciók is nagyon bejöttek. Tőlük már megszoktuk, hogy nem kímélik a közönséget sem: ezúttal csak az úszta meg a szopatást, aki szilárd halmazállapotú ételeket szokott fogyasztani, úgy mint a szalmakrumpli."Himlő!"


A versenyprodukciók körében inkább a karakterparódia dominált: Markó Béla, Dancs Annamari, Gyurcsány meg Cicciolina személyén kívül most már az EU csatlakozás is kihagyhatatlan poénforrássá lépett elő.

Őz Ferenc alias Budivári BélaŐz Ferenc alias Budivári Béla

Őz Ferenc (alias Budivári Béla) cigányparódiájában a poénoknál erősebb volt a fellépés stílusa. Jó volt a karakter, csak kár, hogy ilyent láttunk már.

Burján ZsoltBurján Zsolt

Burján Zsolt produkciója közelebb állt a stand-up comedy műfajához. A versenyszámot igazából a frappáns befejezés tette emlékezetessé, melyben a versenyző az időszűke miatt fél percbe próbálta meg belesűríteni hátralevő öt mondatát.

Nem bepisikálni... Keszegpál Anna plázacica-paródiájaNem bepisikálni... Keszegpál Anna plázacica-paródiája

Keszegpál Anna plázacica-paródiája nagy sikert aratott a közönség körében, de a zsűri számára (melyben szintén nem volt túl sok nő) nem volt elég meggyőző. (Itt a tudósító hosszasan gondolkodott, mert valami nagyon szépet akart még írni). Meghatóan bájos alakítás volt.

"Soha ne mondd egy lánynak, hogy szép a szemed... majdnem olyan szép, mint a tökömé"

A döntőbe három csíki legény jutott tovább – a harmadik díjas Tóth Szilárd tökkelfutó gepárdként megmutogatta, mi mindent tud kezdeni a tökével. A produkció tök jó volt, azonban a zsűri a vizuális poént hiányolta.

Zsók Levente, II. díjZsók Levente, II. díj

Zsók Levente székely-magyar szótárában is az alakítás volt a legjobb, de úgy látszik, ismerni kell a székely sztereotípiákat ahhoz, hogy az ember vevő legyen a poénokra. Hajós András, a zsűri elnöke megjegyezte, hogy nagyon vidám produkció volt, de felét se értette.

Bíró Zsombor, a IV. Erdélyi Humorfeszt fődíjasaBíró Zsombor, a IV. Erdélyi Humorfeszt fődíjasa

A fődíjas Bíró Zsombornak - akit a Humorfeszt közönsége már ismerhet a tavalyról - előnyére vált, hogy nem bújt karakterbe, magát adta. Politikai és közéleti poénokkal fűszerezett stand-up comedy-jét előadásmódja tette még jobbá.

Hajós AndrásHajós András

A záró műsorszámban a sztármeghívott Hajós András őszinte vallomásán nevettünk és sírtunk: előadást tart arról, hogy a rút kiskacsa, aki még énekelni is tud, nem lett igazi sztár, csak egy vesztes a színpadon. De a humor mindig a vesztesség érzéséből születik, mi is mind vesztesek vagyunk, mert végig kell hallgatnunk. Vele szemben viszont mi legalább ültünk.Hajós spontán poénjai a legjobbak: a nénikének odanyújtott taknyos zsebkendő, meg a törött deszka, ami geci pesti művészeket hivatott elsüllyeszteni. Azt is úgy mellékesen tudtuk meg, hogy előadás után a zakóját, kazettáját meg lehet vásárolni, és a sebhelyes sípcsontját meg lehet tapogatni. A zárószám: sírva könyörög, engedjük le a színpadról.Túlszárnyalja a tanítvány a mestert? Béfé és Könczey Elemér karikaturistaTúlszárnyalja a tanítvány a mestert? Béfé és Könczey Elemér karikaturista


Szomszédnéniék olyan trükköket is tudnak, mint a lufi kipukkasztása tűvelSzomszédnéniék olyan trükköket is tudnak, mint a lufi kipukkasztása tűvel

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS