2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gerillamarketinggel nyomul a Coca-Cola

szerk. 2007. április 20. 15:09, utolsó frissítés: 14:41

Álblogot indított az üdítőgyártó, amely a netezők bevonásával próbálja megszerezni a figyelmet, és a vezető sportoldal betűit is lecserélték. Az új, cukormentes termék nem győzött meg a #b#teszt#/b#en.

Coca-Cola Zero – a piacvezető új termékének nevét csak tegnaptól reklámozzák. A cukormentes üdítő bevezető kampánya javában folyik. Bár nem eléggé világos, miben különbözik a Zero a Lighttól, a reklám ígérete szerint a Zero ízét nem lehet megkülönböztetni az eredeti kólától, ami a Lightról nem mondható el.

Ezt az általunk rögtönzött teszt azonnal cáfolta, az édesítőszerekre érzékenyebbek rögtön fanyalogni kezdtek, de a savanykásabb íz mindenkinek feltűnt:


Ms. Yellow: "Alapjában véve nem rossz, viszont érződik rajta az édeske íze. Úgy a light Cola és a hagyományos közé lehet besorolni. Csak annak ajánlom, aki szereti a mesterséges édesítőszerek enyhén savanykás utóízét."

Mr. Red: "A márkanév nagyon hangzatos, de az íz sajnos még mindig nem az igazi. Felturbózott kóla light furcsa utóízzel és sok szénsavval.

Mr. Pink: Már az elnevezéssel is bajom van, a zéró számomra negatív jelentésű, olyan, mintha ez a termék nem adna semmit. De az rendben van, hogy fogyókúrás napokon is lehet kólázni ezután. Az ízbeli különbség nem jelentős, az utóíz enyhén savanykás, mintha citromos kóla lenne, kevesebb citrommal."

Ms. Green: "A fekete-piros dizájn valahogy macsóbbá teszi a löttyöt, ebben a kiszerelésben a béemvés kigyúrt csávók is biztos szívesen isszák alkoholmentes sör helyett. Egy literes fekete Coke és néhány színben passzoló óvszer: kész is a hódítási túlélőkészlet. Maga a tartalom azonban engem nem győzött meg: akkor már inkább a cukros változat, annak legalább megszoktuk az utóízét. Ha pedig a csomagolás a fontos, a normál cukros verziót áttölthetjük az új feketébe, és onnan kortyolgathatjuk."

Mr. White: "Savanyú. Már kortyolgatás közben olyan, mint a szád íze félóra múlva – igaz, legalább a Light változat idegesítő zaharin-íze hiányzik belőle. Amúgy ezt nem értem: a Lightot is úgy reklámozták, hogy azért jó, mert nincsen benne cukor. A címkéje szerint a Zeroban is ez a fő újdonság – a következő cukormentes generációt valószínűleg azzal reklámozzák, hogy ennek már a nagyanyja sem látott cukrot. Éljen tehát a haladás!"

Ms. Blue: "Kólazéró? Legyen az Pepsi, a citromos fajtából, Coca Cola, ennek lájtos változata, cukrozott vagy fogyókúrák esetében ajánlott nulla kalóriás, nekem nyolc. Még a zaharin állítólagos ronda mellékízét sem fedeztem fel a Kolazéróban: régi termék, új köntösben. Elő kellett rukkolni valami új csomagolással, egy új szlogennel, hogy ne legyen egyhangú az élet. Most pedig mindenki elrohan az üzletbe és megveszi, hogy kipróbálja. A The Coca Cola Company bevételének biztos jót tesz, a fogyasztó egészségének pedig...hát mindenki döntsön saját belátása szerint. De a Pepsiblue még mindig viszi a pálmát."

Mr. Black: "Nyugodtan nevezhetem magam Coca Cola rajongónak, hiszen a piaci szénsavas üdítők közül ezt bármikor szívesen választom. A klasszikus kóla a finom. Hiába is kinlódik az újabb és újabb igényeket támasztó társadalom hatására a cég, hogy a sokat vitatott egészségtelen kóla imidzsét lerázza magáról, nem igazán sikerül.

A jó húsz évvel ezelőtt bevezetett Cola Light volt az első, mely azzal hirdette magát, hogy cukormentes (kalóriamentes), de ezzel csak azt érte el, hogy a cukor helyettesítője szinte ugyanolyan káros, mint maga a cukor (de legalább a cukorbetegek is ihatják), s ami az ízét illeti: meg édesebbnek érezzük.

Az új Zero is berobbant a piacra. Úgy tűnik, nem volt elég a Light kifejezés, hanem egyenesen számadatokat vetnek be, hogy ugyanazt az "édes-émelyítő" (aspartamos, szaharinos) löttyöt kapjuk, modernebb, dizájnosabb formában, ami bevillantja a nyáron-a-falusi-koccintóban-ivott Ana Cola, Jazz Cola "kellemes" ízvilágát. Nem jött be a Light, nem jött be a koffeinmentes, s nem jön be a Zero sem. Kívancsian várom, milyen lesz a következő generáció cukormentes, tehát sokkal egészségesebb kólája."A háromféle édesítőszert tartalmazó

Zerot az Egyesült Államokban vezették be először, 2005 második felében, ott még zéró Kalória (a kcal rövidítés ugyan kilókalóriát jelöl, de a köznyelvben angol nyelvterületen Calorie-ként, azaz Kalóriaként beszélnek róla) ígéretével hirdették a terméket, amely valójában 0,2 – 0,5 kilókalóriát tartalmaz 100 ml-enként – attól függően, hogy melyik országban gyártják (Brazíliában, Argentinában és Chilében azonban valóban 0 a kalóriaértéke).

Az összetevők ugyanis országonként különböznek, erről lásd a bővebb táblázatot itt. A román Zero kalóriaértéke 0,2. Összehasonlításképp: a klasszikus Coca-Cola 42 kilókalóriát tartalmaz decinként. A Coke Zero a Coca-Cola kissé


megkésett válasza a Pepsi Max-re

– a hasonlóság még szembetűnőbb, ha figyelembe vesszük, hogy az USÁ-ban Pepsi ONE néven forgalmazzák a PepsiCo termékét, mivel a kisüveges kiszerelés (nyolc uncia, azaz 230 ml) 1 kilókalóriát tartalmaz. A Zero a One-nál is kevesebb kalóriát ígér, bár ez egyértelmű átverés, hiszen a termék 230 ml-e (amit a Pepsi alapmértéknek vett) Amerikában 1,15 kilókalóriát tartalmaz. Angliában a Zero-reklámok utaltak is a Maxre, és a Pepsi válasza sem késett: következő szpotjuk arról szólt, mennyivel jobb a maximum, mint a zéró.

A terméket eddig 32 országban vezette be a gyártó, Amerikán kívül mindenhol a zéró cukor ígéretével. A legtöbb helyengerillamarketinges fogásokat

alkalmaztak, óriásgraffitiktől spameken keresztül az álblogokig, később pedig – a Coca-Colától szokatlanul – sztárokat is bevetettek, Angliában például Wayne Rooneyt és a Girls Aloud tagjait.

A Zero-kampány az utóbbi 22 év legnagyobb Coca-Cola reklámkampánya. Amerikában egyébként már a cseresznyés változat (Coca-Cola Cherry Zero) is kapható idén februártól, és a vaníliás ízesítés bevezetését is idénre tervezik.

A termék elsődleges célcsoportja a fiatal felnőttkorú férfiak, a hamarosan Romániában is látható reklámszpotok is őket szólítják meg.


Elképzelted valaha,

milyen lenne, ha egy szexi barátnőd lenne, zéró házassági szándékkal? – teszi fel a kérdést a Decezero.ro álblog. Hogy mitől álblog? Az oldalon sehol nem látható a Coca-Cola neve vagy logója, egészen a domainnév-regisztrációig kell visszamennünk, hogy kiderüljön, valóban a Coca-Cola Románia Kft. jegyezte be.


Romániai gerillamarketingjük elsősorban a netezők aktivitására épít, akiktől filmek, képek feltöltését és hozzászólásokat várnak – egyelőre mérsékelt sikerrel. Bár a tévéreklámban keményen nyomják a Decezero.ro interaktív álblogot, az oldal nem mutat túl nagy aktivitást: eddig kevesebb mint kilencvenen szóltak hozzá címoldali felhívásukhoz. Összehasonlítva a Bergenbier kezdeményezésével, amely a Férfiak napjának bevezetésére toboroz támogatókat, és már átlépte a 250 ezres álomhatárt, ez bizony kevésnek tűnik.

A vezető, napi százezres látogatottságú román sportoldal, a Gazeta Sporturilor néhány O betűjének pirosra változtatása szintén nem győz meg: az oldal enélkül is irtó ronda és átláthatatlan volt, a nagy piros O betűktől pedig az az érzésünk, mintha esne szét az oldal. A kampányt kitaláló McCann Ericksontól ennél többet vártunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS