2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Viszály az UNITER-díjak körül

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. április 18. 10:48, utolsó frissítés: 2007. április 17. 20:07

Jelölésről lemondó sztárrendezők, #b#sértődött színészek és igazgatók:#/b# a szakma vérbő commedia dell' arte-t játszik a gála előtt.

"Egyéni, indokolatlan és értelmetlen döntés Visky András dramaturg lemondása – felelte a Transindex kérdésére Ion Caramitru, a Román Színházi Szövetség (UNITER) elnöke. Visky András pénteken nyílt levélben tájékoztatta a szakmai egyesület szenátusát döntéséről, miszerint az idei nívódíjakat osztó zsűriből kilép


– ez az évad botrányának újabb jelenete.


Caramitru eldöntötte: nem jelöl újabb zsűritagot a megüresedett helyre, így Alice Georgescu színházkritikus, Mihai Mădescu díszlettervező, Valeria Seciu színművész és Ion Cojar rendező dönti el, kinek adják át alig egy hét múlva, április 23-án, Nagyszebenben a mindig show-felhajtással összekapcsolt UNITER-nívódíjakat.

Visky kérdésünkre elmondta, a színház az alkotók minimális egyetértését feltételezi: "erősek a szembenállások, bizonyos érdekcsoportok alakultak ki és merevedtek meg" – fogalmazott a dramaturg. Hozzátette, rengeteg nyomásnak kellett ellenállnia, amelyek a végső zsűriben betöltött szerepét kívánták meghatározni.

"Tudnod kell, ki kinek a szövetségese ahhoz, hogy se a színházpolitika bohócává, se valakinek az eszközévé ne válj" – fogalmazott a szenátusnak címzett levélben, mely román nyelvű eredetiben itt letölthető.

A kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja elmagyarázta, lemondását több ok váltotta ki: úgy érzi, immár nem jutnak közös nevezőre a színházi szféra szereplői. A zsűrinek pedig igazából akkor van létjogosultsága, ha ezek a szereplők a színházi aktusra,


azaz magára az előadásra koncentrálnának.

Véleményét azzal indokolta, hogy a viszályok miatt a tizenötödik UNITER gálán körül keletkezett viszály a valóban nívós alkotások, alakítások és értékek rovására megy.

"Egy korszak végéhez, válaszúthoz érkezett az UNITER-díjkiosztás. Az értékek meghatározása szempontjából zűrzavaros szakaszhoz érkeztünk, amikor a romániai színház életében már nem a figyelemre méltó előadások a fontosak, hanem a különböző érdekcsoportok harca" – fogalmaz levelében Visky.

A dramaturg lemondása csak folytatása a szövetség háza táján kirobbant botránynak, a lemondások és a jelölések visszautasításának újabb felvonása.
Korábban, a jelöléseket követően lemondott az UNITER szenátusi tagságáról Ludmila Patlanjoglu, a Színházkritikusok Nemzetközi Egyesülete román tagozatának az elnöke.

Emiatt Ion Caramitru egyszerűen kiiktatta a gálából a legjobb színházkritikának járó díjat, amelyet eddig minden évben kiosztottak. Nem sokkal ezek után, február folyamán Vlad Ivanov, a bukaresti Nemzeti színésze utasította vissza jelölését a legjobb mellékszerepnek járó díjra: véleménye szerint a Daniil Harms Elizaveta Bam című, Alexandru Tocilescu rendezte darabjában nyújtott alakítása


nem mellék-, hanem főszerep.

Majd a sztárrendezőnek számító Andrei Şerban is bejelentette, visszavonja a Kolozsvári Nemzeti Színházban színre vitt Sarah Kane-darabot, a Megtisztulást, amelyet a legjobb rendezés kategóriában jelöltek.

A gesztust kifogásolók arra hivatkoznak, hogy egy egész produkció jelöltségét visszautasítani pont a színházcsinálás kollektív jellegének megsértésével egyenlő. Andrei Şerban annyit tehetett volna, hogy bejelenti, nem veszi át a díjat, amennyiben az előadás tényleg elismerésben részesül – mondják.

A következő jelenet: több színházkritikus is támogatta az Aradi Állami Színház igazgatója tiltakozását, aki levelében ellenezte Alice Georgescu színházkritikus zsűri-tagságát.

A kritikus a Ziarul Financiar üzleti napilap március 16-án megjelent vasárnapi mellékletében hevesen bírálta az aradi színház produkcióját, a legjobb előadásra jelölt Sara Kane Fedra szerelme művének színrevitelét. A tiltakozás ellenére Caramitru ragaszkodott ahhoz, hogy Georgescu továbbra is a zsüri tagja maradjon.

Bár az egyesület honlapján, az újdonságok rovatban a végleges zsűritagok listáján még mindig ott szerepel a Visky András neve, Ion Caramitru egy márciusi sajtótájékoztatón bejelentette, örül annak, hogy díjkiosztás margóján ennyire felborzolódtak a kedélyek. Szerinte ugyanis ez arra utal, hogy egyre fontosabbak és óhajtottabbak a díjak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS