2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lassan lakatlan lakatosműhely

Kertész Melinda 2007. április 16. 09:27, utolsó frissítés: 2007. április 13. 17:34

#b#Színarany öngyújtója#/b# szelepdugulást szenvedett? A Kossuth utcai lakatosműhelyben vállalják a javítást, és megmentik a százéves kapuzárat is.

Csiszológép zaját próbálom túlkiabálni, de közben észrevesznek. A kolozsvári Kossuth Lajos (21 Decembrie) utcai udvar mélyén levő lakatosműhelyben Nagy János lakatos éppen egy kulcsot másol régi kuncsaftjának, aki az évek során már barátja lett."Addig tartok nyitva, míg a közköltséget ki tudom fizetni és a műhely bérlésére futja a nyereségből. Haldokló mesterség, mondja, utánpótlás sincs, de egyetlen fiatalnak sem ajánlja ezt a szakmát: "Lassan a nyugdíj kiegészítésére sem elég, ami megmarad, de az embernek muszáj foglalkoznia valamivel, nem üldögélhet egész nap otthon" – magyarázza.
Öngyújtók javítására szakosodva,

tizenhét évvel ezelőtt kezdte el a vállalkozását. "Akkoriban sorban álltak a kuncsaftok a műhely ajtajában. Nagy volt a forgalom, két-három alkalmazottat is foglalkoztattam" – emlékszik vissza az egykori géplakatos.

Elmagyarázza, kevés volt az árusított öngyújtó, és drágák is voltak. De pár év elteltével elkezdték nagy tételben importálni a gyújtókat, így már egyre kevesebben keresték fel a műhelyt.

"Van pár visszajáró arab ékszerész, akiknek arany öngyújtója többet ér egy Daciánál. Ők, és pár ritkasággyűjtő hozza el ékszernek is beillő öngyújtóját javíttatni. Ezek a kliensek jól fizetnek, de a legtöbb kuncsaftom szegény ember, nem tudok nagy árat szabni a szolgáltatásokra" – mondja.

Tovább kellett lépni, így a cégér ma már az öngyújtók töltése és javítása mellett a késfenést és zárak módosítását, valamint javítását is hirdeti. De Nagy János nemcsak a kések, hanem minden, áram nélkül működő háztartási, konyhai eszköz, például húsdaráló javítását, fenését is elvállalja.

>> Kevesebbet járni: a tartós cipő titka >>
>> Kevés megrendelő: alapos kalapos válság >>
>> Mentőcsónak könyveknek: Rőser-antikvárium >>A kulcsok másolása sem úgy megy, mint régen.

Három-négy másolóműhely is van a környéken: csődbe mentek a gyárak, sokan nyitottak vállalkozást. Viszont ezekben a másolóműhelyekben zárakat nem javítanak. A régi házak kapuzárait nem mindig érdemes modernre cserélni. Az igényes tulajdonosok a szakértőhöz fordulnak.

"Gyönyörű ezeknek a kivitelezése, érdemes megmenteni, akárcsak az úri házak rézkilincseit. Ezek valamikor a lakás díszei voltak, de már csiszoltam olyan kilincset, amelyet lefestettek olajfestékkel" – csóválja a fejét Nagy.

Nem reménykedik abban, hogy több munkája kerül. "A gazdasági viszonyok megváltoztak: ha a zár elromlik, kicserélik az egész ajtót. Másrészt mifelénk mindenki ért mindenhez: ha egy franciaországi háztartásban kiég a villanykörte, felhívják a szerelőt" – somolyog beletörődötten.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS