2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péntek 13-án a fű sem nő

P. E. É. 2007. április 13. 20:09, utolsó frissítés: 16:27

Retteghetsz, ha átmegy előtted egy macska péntek 13-án! A statisztikák szerint valóban több a balesetek száma ezen a napon.
Nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy péntek 13-a szerencsétlenebb nap lenne, mint a többi, de a statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi hat alkalommal, amikor 13-a péntekre esett, éppen 13 százalékkal volt nagyobb az autóbalesetek aránya.

Mégis a legszerencsétlenebbnek az autóvezetők számára minden hónap legelső napja bizonyult, függetlenül attól, hogy éppen a hét mely napjára esett. A leginkább 26-án ajánlatos autóba ülni, ilyenkor az ámokfutók, a kezdő sofőrök és a megcsalt részeges feleségek otthon ücsörögnek: teljes 8 százalékkal kevesebb a balesetek száma, mint egy átlagos napon.Ezért is Éva volt a hibás

Hogy honnan ered a péntektizenharmadika-fóbia? Erre az idők során többféle elmélet is született.

A keresztény kultúrkörben elterjedt "elméletek" alapján Éva péntek 13-án adta oda azt az átkozott almát Ádámnak, egy másik feltételezés szerint pedig az özönvíz is ezen a napon kezdődött. Némileg megnyugtató, hogy ezeknek, az emberiség sorsára csapást mérő eseményeknek nem találjuk meg a pontos dátumát az Ótestamentumban. Meglehet, Noét egy fekete macska figyelmeztette arra, hogy már ideje lenne becsukni a bárka ajtaját, s közben tizenhármat pödört a bajszán.

Az Újszövetség sem maradhat ki a péntek tizenharmadikához fűződő szerencsétlenségek sorozatából. Az utolsó vacsorán végzetes hiba történt: 13 személy vett részt rajta. Ráadásul ez csütörtökről péntekre virradó éjszaka volt. Másnap egy résztvevő árulóvá, egy másik Júdássá, egy harmadik pedig keresztre feszítetté vált. Azóta azt tartják,


ha tizenhárman ülnek az asztalhoz, egyikük meghal.

A horrorabb változat szerint (ha ráadásul még péntek is van) az étkezés résztvevői mindannyian meg fognak halni a következő évben.

Ráadásul 1307-ben, egy péntek 13-ai napon IV. Lajos uralkodása idején a Templomosok lovagrendjéből öltek meg sok-sok szerzetes-katonát.

A pogány eredetet pártolók is hasonlóan logikus érveket hoznak fel a bűvös számmal kapcsolatban. Az ő magyarázatuk szerint a tizenhármastól való félelem egyidős a számolás aktusával: az ősember ugyanis csak 12-ig tudott számolni, a kéz tíz ujját és a két lábát használva fel. Ami ezen túlmutatott, az számára megfejthetetlen, ismeretlen, s így veszélyes is volt. Ez a történet a lábujjakon bukik el: hihetetlen, hogy őseink olyan rosszak lettek volna anatómiából, ne fedezzék fel, ilyen testrészekkel is rendelkeznek.

Pénteken végezték ki az ókori Rómában a foglyokat, és később Nagy-Britanniában szintén ekkor akasztották fel az elítélteket. A középkorban a pénteket a varázslatok napjaként tartották számon, amelyen tizenhárom-résztvevős gyűléseket szerveztek.


A fáraók szerették ezt a számot

A kínaiak viszont kifejezetten szerencsés számnak tartották a 13-ast akárcsak az egyiptomiak a fáraók korában. Az ókori egyiptomiak az emberi életet 12 szakaszra osztották fel, ez a szám az abszolút egységet jelentette. A 13. szakasz a halál, de nem a "mindennek vége" értelmében, hanem mint a várva várt beteljesülésnek, az örök boldogságnak a kezdete.

Érdekesség, hogy péntek 13-a 688 alkalommal fordult elő az utóbbi 400 évben, többször, mint például a szombat 13-a, amely csak 684-szer.

A történelem sztárjai közül többen is babonásak voltak. Winston Churchill hacsak nem volt valami nagyon fontos dolga, nem utazott el soha péntek 13-án. Ugyanígy tett Napóleon, Mark Twain és Franklin D. Roosevelt is. Ők ráadásul soha nem ültek asztalhoz, ha 13-an voltak, mindig tartottak kéznél egy titkárnőt, vagy egy "hivatalból vendéget", aki beugorhatott tizennegyediknek. A péntek 13-án született hírességek között találjuk Fidel Castro-t, és a volt angol miniszterelnököt, Margaret Thatcher-t.

Az Apolló 13 meghiúsult Holdra indulása 1970 április 13-án 13 óra 13 perckor volt.


Veszélyesebb az atombombánál

A végzetünk is ez a nap lehet: egy aszteroida 2029. április 13-án 1:37-hez eséllyel csapódhat be a Föld felszínére akkora kárt okozva, mint 100-150 atombomba együttvéve.

Forrás: realitatea, about.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS