2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mentőcsónak könyveknek: Rőser-antikvárium

Kertész Melinda 2007. április 13. 09:49, utolsó frissítés: 2007. április 12. 18:47

Könyvkereskedés porosodó kötetekkel. Diák-találkahely, könyvgyűjtők csomópontja. A forgalom csekély, #b#a tulaj sztoikus és optimista.#/b#


“Gyengén megy az üzlet, ma is csak három könyvet vásároltak” – állapítja meg Rőser Ferenc; a Sapientia EMTE kolozsvári székházával srégen szemben található antikváriumát tizennégy évvel ezelőtt nyitotta meg a könyvkereskedő.

A kis boltban a régi, bőrkötéses díszkiadások mellett megférnek a harminc-negyven évvel ezelőtt megjelent nyomtatványok, de vadonatúj kötetek is álldogálnak a polcokon.


Az idősödő antikvárius sztoikus nyugalommal, de optimistán nyilatkozik: nem a könyveknek az ára lett magasabb. Csak mivel a termékek és a szolgáltatások megdrágultak, kevesebb pénz jut manapság könyvvásárlásra.A diákok nem kerülik el Rőser könyvesboltját, amely nemegyszer szolgál számukra találkahelyként. Miközben megnézik a legfrissebben polcra került könyveket, elbeszélgetnek egymással. Körükben


a használt könyvek a kelendőbbek;

általában nem futja új kiadványokra. Többnyire ők képviselik azt a korosztályt, amely a szakkönyvek mellett kedvtelésből szépirodalmat is olvas – így Rőser. Ő maga gyerekkora óta könyvszerető és könyvgyűjtő, ezért is nyitotta a boltot.

A középkorosztály foglalkozik legkevésbé az olvasással – mérte fel a könyvkereskedő vásárlóit szemlélve. Nem az érdeklődés hiányának a számlájára írja megállapítását: „a nap mindenkinek huszonnégy órából áll, a felgyorsult életmód nem enged időt a munkahely és a háztartási gondok mellett az olvasásra is”.


Korábbi anyagaink:

>> Kevesebbet járni: a tartós cipő titka >>

>> Kevés megrendelő: alapos kalapos válság >>

Gondolatmenetét azzal folytatja, hogy régebben a könyvnek tájékoztató szerepe is volt, mára az internet az információéhes egyének minden hiányérzetét képes kielégíteni. „De végső soron minden azon múlik, hogy a gyerekben kialakul-e az olvasáskultúra, mennyire tisztelik az írott szót a családban. Azok a szülők, akik kezükben könyvvel nőttek fel, gyerekeikkel is megszerettetik az olvasást.” – összegez. A boltban megvásárolható használt könyvek


többnyire idős magánszemélyektől származnak.

Egyesek azért válnak meg kedvenceiktől, mert egészségi állapotunk már nem engedi meg az olvasást, vagy szükségük van a pénzre.Mások elköltöznek, ilyenkor felszámolják könyvtárukat. Néha igen értékes könyvek is bekerülnek az üzletbe: épp ezért könyvgyűjtők is átbogarásszák a polcokat.

Van, aki egy bizonyos kiadást keres, mások olyan könyv után búvárkodnak, amelyen az író rajtahagyta kézjegyét. Értékes könyvnek számítanak azok a kötetek is, amelyeket az író vagy költő ismerősének dedikált.

„Némely könyv szellemi értéke felbecsülhetetlen, bár lehet, hogy kötése nem a legszebb” – mondja el a könyvkereskedő, akinek már tizenhatodik századbeli biblia is járt a kezében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS