2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kevés megrendelő: alapos kalapos válság

Kertész Melinda 2007. április 06. 10:45, utolsó frissítés: 2007. április 05. 17:21

A kalap legnagyobb ellensége a moly, a kalapkészítőé a divat. A műhely fénymásolásból pótolja a bevételt.


Szinte egymást fedik a kapura kifüggesztett cégtáblák. Minden vállalkozó kihasználná a kétszárnyú ódon kapu felületét, hogy tudassa, milyen boltot működtet a Kolozsvár központjában álló bérház udvarán.

Night-club, fodrászműhely, lerakat, fénymásoló üzlet... Egy nyomtatóból kikerült cédula szerényen húzódik meg a cégérek között. Ez áll rajta: Kalapok tisztítása, ugyanott fénymásoló.


A boltban igencsak elcsügged a két férfi, amikor kiderül, hogy sem fénymásoltatni, sem kalapot tisztíttatni nem akarok. Spielmann László végül mégiscsak bevezet a kis, kamra méretű műhelybe, ahol kalapkészítésre használatos matricák, filcnyújtó-gép, keményítővel teli edények, vasalók, egyéb szerszámok közepette tucatnyi egymásba rakott kalap fogad. A szerszámok egyikén békebeli felirat olvasható:


Varga Kálmán, kalaposmester. Kolozsvár, Magyarország.

"Valaha divatos mesterség volt, mára utánpótlás sincs és sok megrendelőnk sem akad" – vallja a kalapkészítő, majd optimistán folytatja: "a divat fordulatait nem lehet előrelátni, újból népszerű lehet még a kalap hordása."Elmeséli, a boltot négy éve nyitották. Akkoriban tudomásuk szerint Kolozsvár-szerte nem volt konkurenciájuk.

A műhely megnyitásakor még úgy gondolták, nyereséges vállalkozássá nőheti ki magát az üzlet. Azonban kuncsaftok nemigen akadtak. A 38 éves férfi elbeszéli, ezelőtt 22 évvel, az Új út szövetkezetnél, pályafutása kezdetén nem győztek eleget tenni a rendeléseknek.

Havonta 200-300 kalapot is rendeltek, manapság már az is jó forgalomnak számít, ha ennek a mennyiségnek a tíz százalékára van kereslet. Ezért kell a fénymásoló üzletet működtetni:


húsvéttól szeptemberig nincs látogatottsága

a boltnak, nyáron senki nem hord filckalapot. Így ha nem áll be fordulat a divat terén, az üzletet be kell majd zárni.

„Amellett, hogy eleget teszünk a megrendeléseknek, kalapos boltokba is szoktunk kész árut vinni, de a nyersanyag magas ára miatt ez sem jelent megoldást anyagi szempontból" – panaszolja a mesterember.

Elmondja, a filc mellett nyúlszőrmét is használ kalapokhoz. A filckalapokat könnyebb eladni, mert ezeknek az ára 30 és 50 lej között mozog, a prémből készült fejfedőkért akár százötven és háromszáz lejt is ki kell fizetni.Ezt pedig a nyugdíjas korosztály képviselői ritkán engedhetik meg maguknak. A kalapkészítés igényes munka:


minden részletet kézzel kell kidolgozni,

ehhez képest az árak nem magasak. "A filckalapok alapanyaga leginkább egy vizespohárhoz hasonlít, ezt különböző gyáraktól be lehet szerezni - kezdi a magyarázni a kalapkészítés folyamatát Spielmann.

Keményítővel kezelem, majd következik a megrendelő fejméretei szerinti nyújtás. Miután megszáradt, a matricák segítségével kialakítom a karimát. Miután a kívánt formára vasaltam, rákerül a szalag, a belső pánt, majd a bélés. Legutolsó mozzanatként forró gőzzel a szemeket, azaz a kalap tetején lévő horpadásokat alakítom ki."

A kalapok meglehetősen kényesek, ezért a tisztításukat szakértőre érdemes bízni. Otthoni vasalás során könnyen eléghet a filc, vagy a kalap elvesztheti alakját.


A gábor cigányok kalapjait a legnehezebb tisztítani

– ezek kényesebb, az átlagos kalapoknál jobb minőségű anyagból készülnek. Ilyeneket nem is gyártanak az országban.

Egy-egy elkezelt fejfedő megmentéséért a kalaposnak néha akár háromszor annyit kell dolgoznia, mint egy új kalap elkészítésekor.

A molyok a másik nagy ellenség – a dohányszagot viszont kifejezetten utálják, így aki beletesz egy cigit kalapjába, annak jó eséllyel épségben marad a fejfedője.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS