2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konfirmációi ünnepség Magyarvistán: talpig díszben

fotó: ifj, Haáz Sándor 2007. április 02. 16:23, utolsó frissítés: 16:20

A viselet szinte minden négyzetcentijét hímzés borítja: virágmotívumokban tobzódtunk virágvasárnapkor Magyarvistán. #b#[fotóriport]#/b#

A konfirmáció a református egyház egyik legfontosabb ünnepi ceremóniája: nyilvános bizonyságtétel a hitről, mely által a 14-16 éves fiatalok az egyház teljes jogú, felnőtt tagjaivá válnak.

A Kalotaszeg leggazdagabb falujában a hagyományosan a virágvasárnapra időzített alkalomra a konfirmálók népviseletbe öltöznek, mely annyira színpompás és olymértékben ki van varrva, hogy szinte minden négyzetcentiméterét hímzett motívumok borítják.

A sűrűn rakott szoknyára felvett kötény – vagy kötő –, a mellény és a párta összsúlya a díszítés miatt simán elérheti a tíz kilót is: a Kalotaszegen új értelmet nyer az a kifejezés, miszerint a szépségért meg kell szenvedni. A legszebb darabok nemzedékről-nemzedékre öröklődnek, a régi viseletért a jó szemű gyűjtők kisebb vagyont is hajlandók fizetni.Maguk az ott élők mondják, hogy a falu a nádasmenti "cifra Kalotaszeg legcifrább települése", ahol idősek túlnyomó többsége manapság is ragaszkodik népviseletéhez.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS