2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Museum Disco: táncolva tanulni a poptörténelmet

kérdezett: Balázsi-Pál Előd 2007. március 26. 16:49, utolsó frissítés: 15:30

Bakelit Bálintra hiába keresünk rá az interneten. Ilyen nevű dj nincs. És mégis: a kolozsvári Tranzit házban ő a szubkultúrákat bemutató és bemozdító Museum Disco agya.

Farkas Bálint Miskolcon él, egy vidéki pszichiátriai otthonban dolgozik a mentálhigiénés csoport munkatársaként. Szakmájára nézve tanító, kulturális menedzser, előadóművész. Munkahelyén az ott lakók számára többek között színjátszó csoportot, analfabéta betegeknek írástanfolyamot vezet, rendezvényeket szervez.

A 80-as években művelődés- és koncertszervezőként dolgozott intézményeknél és különféle punk-, alternatív együtteseknél (Jövő Pillérei, Ápolók, Magyar Vizsla, Swetter, Üveges Csirkeszemek). Egy – a Tranzit Házhoz hasonló műfajú – közösségi teret üzemeltettek barátaival, az Art-Alom Művészeti Egyesület tagjaival Miskolcon 1990-93 között Gárdonyi néven.


Ismerős lehetett tehát számára az a jelenség, hogy a Museum Disco második, A punk és az újhullám évtizede a nagyvilágban című felvonása előtt egy órával már tucatnyi tarajos fiatal üldögélt a Tranzit udvarán, a szemerkélő esőben. A különbség csupán annyi, hogy most ő volt a zenefelelős.

Bakelit Bálint néven nálunk ritkaságszámba menő tematikus bulikat szervez, az első témája a magyar alternatív zene kezdeti szakasza volt.

– Ha már dj-zel, miért nem a könnyebb utat választottad, hogy ráállsz egy stílusra, és azon belül nyomulsz? Honnan jött az ötlet, hogy tematikus esteket szervezz?

– A Bakelit Bálintot a Tranzit vezetőjével, Könczei Csillával közösen ötlöttük ki egy tavalyi októberi éjszakán. Akkor határoztuk el, hogy ilyen típusú bulik lesznek. Ez a név a bemutatandó felvételek archaikus voltára és lejátszásának módjára utal. A tematikus estek ötletét megélt, átélt élményeink adták. Minden olyan belefér számomra ebbe, ami nem a "főhullámhoz" tartozik.

– Amikor felépítesz egy ilyen „szettet”, a saját meglévő tudásodra hagyatkozol inkább, vagy dokumentálódsz is? Minden dal megvan előre a fejedben, vagy mondjuk rákeresel a neten, hogy teszem azt '82 nyarán a punk szubkultúra éppen mitől indult be?

– Amikor egy-egy ilyen estre készülök, összedugom a fejem azokkal, akikkel a 80-as, 90-es években együtt dolgoztam. Mindenki hoz valamennyi bakelitet, magnókazettát, cd-t, és átbeszéljük, felevenítjük a zenékről, hangulatokról megmaradt emlékeinket.


– Attól függően, hogy épp mi a bulid témája, egyik hétről a másikra szinte teljesen lecserélődhet a közönséged. Előny vagy hátrány, hogy mindig új, másra fogékony közönségnek játszol?

– Azt kívánom közvetíteni a Museum Discókkal, hogy a játszott szubkultúrák egy tőről fakadó, azonos irányba mutató gondolkodásmódot jelentenek. Szeretném, hogy a Tranzit nyitott, pluralista közönsége és szervezői interpretálásomban is minél több szubkultúrát, s azok helyi közönségét is megismerhessék, elfogadhassák. Legfontosabb számomra, hogy időről-időre jó táncmulatság legyen a Museum Disco a Tranzitban.

A következő Museum Disco időpontja egyelőre egyeztetés alatt áll, témája a hippivilág zenéje lesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS