2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kóla-tour: városi legendák a barna löttyről

szerk. 2007. március 26. 13:26, utolsó frissítés: 10:59

Állítólag pompásan oldja a vízkövet, tehát vécét takarítani kitűnő. A nyers húst, csontot és fogat napok alatt feloldja, rozsdátlanításra, krómalkatrészek és szélvédők tisztítására is jó. #b#[kommentekkel]#/b#

A városi legendák szerint az amerikai autópálya-rendőrség titkos fegyvere – vérfoltok feltakarítására használják. Sztorik keringenek még egy állítólagos gáterről, melynek rozsdás alkatrészeit egy vödör kólába tették, majd egy nap múlva könnyen szét lehetett szedni az egészet. Névtelen krónikások zsíroldó hatásáról is regélnek az üdítőnek – csak tölteni kell a mosógépbe keveset, a ruhákon levő zsírfoltok elolvadnak a gyönyörűségtől.


Életveszélyes?


A kóla-koncentrátumot szállító kamionok “Veszélyes anyag!” feliratot hordoznak, az áruszállító cégek pedig sutyiban több, mint húsz éve ezzel takarítják a kamionok motorját. A szóbeszéd szerint a spermium-sejtek azonnal beadják a kulcsot a kólától, sőt egy ízben cakk-pakk belehalt a felhajtott dózisba egy indiai diák, miután megnyert egy kóla-ivó versenyt.


Hogy a fenti állítások igazak-e, többnyire nem tudni, mint ahogy a világ legnépszerűbb üdítőjeként számontartott Coca-Cola receptjét is sűrű homály fedi: az ehhez kapcsolódó városi legenda az, hogy a cég csupán két vezetőjének van hozzáférése a recepthez – de ők sem ismerik az egészet, hanem csak egy-egy felét.

Megjegyzendő, az igazságalapja ennek az, hogy valóban két vezető ismeri a titkot, de mindkettejüknek a teljes recepthez van hozzáférésük, ezenkívül ennek egyes részleteit többen is tudják.Tartalmaz foszforsavat

A kólával kapcsolatos kifogások annak savas jellegéből fakadnak. A Wikipedia szerint az üdítő valóban tartalmaz foszforsavat, azonban nem olyan mértékben, hogy az káros lenne az egészségre – azt persze hozzá kell tenni, hogy eddig azt sem sikerült bizonyítani, hogy a kóla kifejezetten egészséges lenne.

A rendszeres kólafogyasztók szervezetébe kevesebb kálcium jut, ami csontritkulást okozhat. Egy másik összetevője, a koffein addiktív, az olcsósága miatt használt gabonaszörpöt amiatt támadták, hogy az genetikailag módosított növényekből származik.


Tényleg oldja a vérfoltot

A MythBusters televízióshowban viszont kiderült, a kóla valóban szépen oldja a vérfoltokat, sokkal jobb a kereskedelemben kapható króm-tisztító szereknél, és sikerült egy pénzérmét is megtisztítani segítségével. Vécét takarítani viszont nem sikerült, és a kólában felejtett fog is csak kevéssé lett szétmarva – a kontrollként használt sav sokkal eredményesebb volt.


Legendák és tények ide vagy oda, mi tesztelni kezdtük a dolgot: az egyik asztalon egy hete kis műanyagpohár van ottfelejtve, benne korty sima Coca-Colával és rozsdás szeggel. Egyik munkatársunk naponta nézegeti a rozsdaoldási folyamatot – eddig semmi, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ő itta meg a maradék kólát az üvegből, így lehet, hogy ő áruló. Az is lehet, hogy várni kell még.

Mindenesetre rajta leszünk a témán: addig is saját tesztjeidet, beszámolóidat, további városi legendáidat kommentekben várjuk!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS