2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koncertközlöny: Akik feltették a pont

2007. március 23. 18:12, utolsó frissítés: 16:40

Hogyan teremtsünk jó hangulatot egy városszéli stúdióteremben? Hívjuk meg a Médiabefutó legjobb kolozsvári zenekarait, és minden magától megoldódik.

Vagy majdnem minden, hiszen azért egy közös Grimus-Katapult-Jokerman koncert megszervezése mögött a Kolozsvári Rádió csapatának kemény munkája és aggódása áll – ez utóbbi végigkövethető a Rádióbuhera blogban. Az, hogy egyáltalán nem volt izzadságszagú a rendezvény, pont ennek a munkának a minőségét dicséri.


Apropó izzadságszag, a Katapult egyre profibban nyomja, de énekesük, Ákos nem tudja megszeretni a színpadfények melegét. De tényleg ez a legnagyobb hiba, amit fel lehet róni neki. A Médiabefutó döntője óta sokkal magabiztosabb lett hangja, ahogy a csapat egészén is érződik ez az egészséges magabiztosság. Nem tudhatjuk, új énekesüknek, Emőkének mennyi köze van ehhez, az azonban biztos, hogy hangzásban nagyon sokat tesz hozzá a műsorhoz.A Katapult hangzása megvastagodott, direktebb, rockosabb lett, a női énekhang adott egy új dimenziót, de a humor az maradt a régi. Vagyis mindig új: Ákos nemcsak ironikus dalszövegeivel, hanem a helyzet szülte, rögtönzött poénjaival, közvetlen beszólásaival mindig ad egy szükséges pluszt a koncertnek, ha közhelyesen egy dalcímüket használnánk, akkor azt mondhatanánk, felteszi a pontot az i-re. Igen, a Pontazin már nem slágergyanús, hanem gyanús sláger – és akkor most tényleg Ákost idéztük.

>>>Tölts le három dalt a Médiabefutó nagydíjasától!

Most pedig visszaugrunk az időben. Nem azért, mert az idősíkok közti ugrálás most divat, hanem mert a végével kezdtem ezt a cikket, és egyszerűbb így folytatni, mint újraírni az egészet.

A Grimus lendületesen kezdett, annyira lendületesen, hogy kicsiny tudósító- és rajongócsapatunk le is maradt róla, mármint a kezdésről, mert azért még elkaptuk őket furcsa maszkjaikban, majd anélkül is. Ha őket nézem/hallgatom, mindig megdöbbenek, hogy ilyen jó és korszerű zenekarok is vannak ebben az országban. Aztán rögtön utána azon döbbenek meg, hogyhogy nem az ilyen jó és korszerű zenekarok a sztárok, mondjuk a Holograf helyett, hogy azért maradjunk a rocknál.


Csak megismételni tudom, amit egyszer már leírtam a Grimusról, hogy bármelyik fesztivál nagyszínpadán megállnák a helyüket. Amúgy meg a közönség is imádja őket, sok köze volt a jelenlétüknek ahhoz, hogy sima teltház volt a rádió stúdiótermében – ideális volt a környezet a négykamerás tévéfelvételhez.

A két gitárközpontú rockot játszó csapat után a Jokermannek nem volt egyszerű a dolga, ők egy sokkal nyugisabb stílussal kellett hasonló érzelmeket kiváltaniuk, mint az előttük és utánuk jövőknek. Összejött nekik: énekesük hangja ugyanis annyira egyedi, hogy bármit is énekelne, muszáj lenne figyelni rá.

>>>Töltsd le a Jokerman dalait!


Repertoárjuk ügyesen volt felépítve, jokermanesre vett feldolgozásokkal és profi saját dalokkal, a performanszosra vett zárószámmal pedig abszolút bizonyították, hogy a szórakoztatáshoz nem kell dübörögnie a hangfalaknak. Náluk is volt – állítólag a Médiabefutónak köszönhetően – változás a csapatban: a három gitárost már dob kíséri, amelyet a Clapping Rhythmicsből ismerős srác püfől, és ez a ritmikai többlet határozottan jól jön a Jokermannek.


Mint ahogy nekünk meg a jó értelemben vett vegyes közönségnek is jól jött ez az este, aminek jó lenne folytatást is találni – egyrészt más városban, más fellépőkkel, másrészt minél több fellépést ezekkel a zenekarokkal. Mert megérdemlik, és mert a közönség is megérdemli őket. Még akkor is, ha ez a mondat patetikus volt.

fotók: Bakk-Dávid Tímea
szöveg: Balázsi-Pál ElődHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS