2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megmásztuk a Mount Bloggerestet

Pál Edit Éva 2007. március 21. 21:06, utolsó frissítés: 18:21

A bloglufi, a despotizmus és a teknokráti világa: újabb kerekasztal, most épp az erdélyi blogoszféráról. Frusztráltaknak is. #b#[kozmopolisz]#/b#
Először is voltak szervezési zűrök. De ez titok, mert végül megoldódott, és egy rendkívül izgalmas kiállítás keretében, a Tranzit Ház nagytermében, folyt le a kerekasztal-beszélgetés. Igaz, egyetlen bloggert sem láttam érdeklődni a szlovákok ipari kiállítása iránt. A bemutatkozás után Tihi egyből a blogonkívüliek által is gyakran feltett kérdéssel jött:

Miért blogolunk?

Zonga azért NEM ír blogot, mert nincsen ideje rá, és el sem tudja képzelni, másoknak hogyan van naponta legalább félórája a blogápolásra. A többiek csak somolyogtak: nekik nemcsak félórájuk van erre, hanem sokan napokat szánnak a hozzászólások figyelésére, Tihinek például egy-egy tihis hosszúságú szöveg megírására legalább három óra kell.
Emőkének elvonási tünetei vannak, ha nincs gépközelben. Képes mobilon, mms-ben bepötyögni a bejegyzéseket, aztán továbbítani azokat a bátyjának, aki begépeli és posztolja őket. Egy-egy tihis bejegyzés elolvasására neki szinte napok kellenek, amíg a mobilon többtíz vagy akár többszáz oldalban betölti őket.Kövi Sárának, alias Balettkának 11 blogja van. Ebből három nyilvános és nyolc titkos vagy félig titkos. Unalmában most is narancssárga papírra színes filctollal rajzolt balerinákat vagdosott ki. Hatezer van belőle, most digitalizálja őket, ezért a sok balerina a blogjában. Analóg formátumban talán még szebbek, mint digitálisan.

Lolka szerint azért írnak blogot az emberek, mert extrém egy kicsit. A bungee jumping után a blogolás a következő társadalmi extremitás.
Tematikus blogok vagy személyes?

Réku blogja tematikusnak indult, film, színház stb. témakörben. Ami valami miatt nem mehet újságba, sajtóba, azt közli a blogján. Így kerültek fel receptek, beszámolók baráti találkozókról stb. A Babablogot azért indította el, mert szüksége volt arra, hogy rendszerezze az interneten talált, gyakran egymásnak ellentmondó információkat a várandósságról,magzatfejlődésről. Egyben dokumentálja is a terhesség időszakát, amely nagyon fontos a számára.
Egyáltalán mi a blog? Publicisztika, webnapló vagy izé?

Leginkább izé (ez szerk. megj.), de az is lehet, hogy egyszerűen csak blog. Sokan publicisztikát közölnek, mások személyes cuccaikat lövik fel, legtöbben vegyesen terítik a nyilvánosság elé színes egyéniségük legkülönfélébb termékeit. A weblegenda szerint a blogokban közölt információk hitelesebbek, mint az újsághírek. Nos, ezt hamar meg is cáfolták: nem tudod ellenőrizni, hogy ki írta a bejegyzést. Ellenérv: az aláírt újságcikkek sem feltétlenül hitelesebbek, mint a nem aláírtak. Nelli: a The Economistban sem írják alá a szövegeket... Következtetés: néha a blogok hitelesebbek, néha nem.


Munkaidőben, csakis

Mikor írjuk a blogot? Lolka szerint bármire lehet időt szakítani, így nem lehet idő kérdése a blogírás. Ahogy legtöbben, ő is munkaidőben írja a blogját. Hol románul, hol magyarul. Munkatársainak gyakran fogalma sincs arról, hogy amikor román nyelvhelyességi kérdésekkel zaklatja őket, többnyire nem a munkájával foglalkozik, hanem az erdélyi közéletet piszkálja.


Az én blogom az én váram - despotizmus reloaded

Van-e a blogírásnak etikája? Naná, hogy kéne legyen. Naná, hogy nincs. Kábé ezek a válaszok. Az első verzió mellett szól, hogy kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha mások magánéletét, hozzánk közelállóét kiteregetjük, fotókat közlünk engedély nélkül róluk. Ne legyen etikája, elég ha az embernek van egy személyes etikája, amely tükröződik a blogjában is. Azaz, ahogyan nem pletykálod el a kocsmában, hogy a kutyád a szomszéd kutyájával flörtöl, ugyanúgy nem töltöd fel a netre sem.A kommentmoderálásról is szó volt: Timó szerint, ha egyszer vállaltad, hogy kiteregeted a magánéletedet a nyilvánosság előtt, és hozzászólási lehetőséget adtál, akkor vállalnod kell azt is, hogy időnként beszólnak neked. szerinte tehát nem kifejezetten etikus valakinek a kommentjét csak azért letörölni, mert neked nem tetszik. Blogolásban nincsen demokrácia -- mondja Bence. Szerinte despotizmus van: "teremtettem egy virtuális világot magamnak, egy virtuális várat, nehogy már ne irthassam ki belőle azt, ami nekem nem tetszik."


Két éven belül kipukkan a bloglufi

Közel négyszáz erdélyi magyar blog van -- ennyi szerepel legalábbis a Lőrincz Csaba által tavaly tavasszal beindított web-café blogringen. Meddig duzzadhat a blogoszféra? Csaba szerint két éven belül lesz a bloglufi kipukkanása.

Most még egyre tart a duzzadás, egyre többen ismerkednek az "új" médiummal. Néhány év múlva viszont elunjuk, és addigra jön valami más, sokkal izgalmassabb. De ezt már nem jósolta meg mi lesz. Mások szerint nem évülhet el a blog, olyan, mint a kifestőskönyv. A mai gyerekek is szeretnek kifestősözni.
Hogy kell pingelni a teknókrátiszt?

A blogod népszerűségét a tetszetős dizájn nagyon megnövelheti. Akinek szép a blogja, azt többen olvassák. Réku még azt is élvezi, ha valakinek folyamatosan változik, fejlődik a blogja. Egy jól megtervezett sablon sokat segít, ehhez speciális ismeretekre is szükség van.

Kövi Sára akkor jött rá erre, amikor egy angliai konferencián az volt a téma, hogy kell pingelni a technoratist és a szörcs indzsájn optimizésönről is szó esett, neki pedig úgy tűnt, mintha valami teljesen ismeretlen nyelven beszélnének. Na de ha az alapvető html-nyelvet elsajátítja az ember, máris könnyebb a dizájn alakítása. A másik megoldás, ha kiválasztasz egy szép sablont. Nelli ellenkezik: nem igaz, mert a stílus is nagyon számít abban, hogy visszatérsz egy bloghoz vagy sem.


A 360-as blogok gyengusok

Tihiék nemsokára blogversenyt szerveznek, és azon vitáztak, hogy megengedjék-e egyáltalán a yahoo 360-as blogok benevezését, merthogy egy kaptafára megy az egész. Arról szólnak, hogy reggel felkeltem, elmentem a vécére, kávéztam. Ez unalmas. Közben meg arról is szó esik, hogy mi az érdekes, melyik bejegyzést olvassák legtöbben.

A Paris Hiltonos bejegyzései Bencének rengeteg kattintást hoztak, Balettka egyszer Albă ca Zapada helyett Labă ca zăpada-t írt véletlenül, azóta is egyik legnézettebb bejegyzése. A szex mindig bejön. Kávézásról írni érdekesebb, mint olvasni, az orgiáról olvasni érdekesebb, mint megírni. Zonga is közbeszól: egy időben, amikor sokat olvasott blogokat, az volt az érzése, hogy az egész egyforma. Nemcsak a 360-as blogok.

Timó: Hát persze, mert a blogoknak van egy egységes ritmusa. Tihin kívül mindenki nagyjából egyforma hosszúságú szövegeket ír, jellegzetesen blogos stílusban. Zonga: A kommunikáció eszköze meghatározza az üzenetet.
Nézzük-e a látogatókat, követjük-e a nézettséget?

Néhányan nem: Réku kezdetben minden nap figyelte, hányan olvassák, mostmár unja. Mások, mint Balettka például voyeurként vetik bele magukat az ip-címek tengerébe, búvárkodnak, követik, hogy melyik ip cím honnan nézi őket, próbálnak rájönni a számok mögött bújkáló személy kilétére.

Leselkedés is a blogírás: követed mások életét, rájössz, hogy veled is ugyanezek a dolgok történnek meg. Az önreflekció és a mások visszajelzései elég intenzíven hozzájárulnak a személyiségfejlődéshez. Bencét idegesíti a sok látogató, úgy érzi, nem azok olvassák a blogját, akiknek a bejegyzéseit szánja, és most próbálja szándékosan csökkenteni a nézettségét.
Nándika a bloggerguru. Igazolatlanul hiányzott

Nándika, a Transindexes egologo blogring szerkesztője meghívásunk ellenére nem jött el a kerekasztal-beszélgetésre. Ő a kultikus erdélyi blogger, blogger-csomópont. Az ő blogjába rengeteg blogger van belinkelve, és őt is sokan belinkelik. Körülbelül hat hónap egy blog felfutási ideje -- hallotta egyszer valakitől Balettka, és le is tesztelte: tényleg annyi.


Blogfüggőség

8--10 internetes betegség van, ezek egyike a blogfüggőség. Többnyire tagadjuk, hogy függők lennénk. A szociológus Melinda szerint éppen itt kezdődnek a bajok.


Itt a vége

A végén elkezdtem unatkozni és lerajzoltam Lolkát, egy házikót és egy hosszúfogú, csúnya, de nagyon édi kisbabát. Bence rajzolt a ház mellé egy fenyőfát és egy stilizált transindexes napocskát. Úgyhogy nem jegyzeteltem. Utolsó kérdésként Tihamér mindenkit megkért, hogy sorolja fel a kedvenc blogbejegyzését. Sokan elárulták melyik az, de én nem, és nem is fogom.Elhangzott még, hogy az emberek többsége a személyes blogokat szereti, azokat, amelyben magára ismer. Vagy azokat, amelyeknek a tulaja jól ír, élvezetesen ad elő banális dolgokat is. Tihamérnak a következő utolsó kérdése, kérése volt, hogy mindenki reagáljon a saját blogjában a Kozmopolisz estre. A bloggerek írtak is, valóságos frusztráltblogger mozgalom indult (szemelvények a dobozokban).

Fotók: Trombitás István

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS