2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rádióprodukciós stúdiót indít a Janovics Jenő Alapítvány

szerk. 2007. március 21. 11:57, utolsó frissítés: 10:50

A műsorokat a helyi kereskedelmi rádiók ingyen kapnák meg. Az első anyag #b#két hónapon belül#/b# elkészül – ígéri Kelemen Attila projektigazgató.


Erdély FM lesz a neve annak a marosvásárhelyi rádióprodukciós stúdiónak, amelyet márciustól Communitas pénzekből indít el a Janovics Jenő Alapítvány (JJA). Az intézmény feladata, hogy a helyi kereskedelmi rádiók számára gyártson professzionális hanganyagokat.

Ez lesz az óvatos tesztje annak, hogy milyen típusú tömegmédiát igényelnek a romániai magyarok – ismertette a médiakoncepciót Kelemen Attila, az Erdély FM projektigazgatója, hozzátéve: ez a projekt nem váltja ki a JJA célkitűzését, vagyis azt, hogy egésznapos és egész Erdélyben fogható rádiót és televíziót hozzon létre és működtetessen.Csapat kerestetik

A marosvásárhelyi stúdióingatlan már fogadóképes, a napokban a mintegy húszfős csapat toborzása és hardverek beszerzése következik. "Két hónapon belül el kellene készüljön az első műsor, legfeljebb négy hónapon belül ki kell termeljük a teljes műsorrácsra valót.

Ez reggeli sajtófigyelő- és hírblokkokat, déli híradókat, délutáni gazdasági és kulturális összefoglalókat, esti híradót, stúdióbeszélgetéseket, tehetségkutató magazinműsorokat, rádiókabarét, mondén beszélgető műsorokat és esti mesét jelent.

Arra törekszünk, hogy ezeket az anyagokat szimultán hozzuk az összes leszerződött frekvencián, illetve ahol ez lehetséges, mert ahol évek óta bejáratott műsorok vannak az adott időpontban, ott megoldást keresünk arra, hogy anyagainkat az ajánlotthoz közeli időpontban sugározzák a helyi stúdiók – mondta Kelemen.


Kereskedelmi rádiókra szabott műsorok

Arra a kérdésre, hogy nyitottak lesznek-e a rádiók befogadni az Erdély FM gyártotta műsorokat, Kelemen elmondta: "több rádiós kollegával egyeztettem már magáról a koncepcióról is, és ahol úgy tűnt, hogy a forma nem alkalmas arra, hogy könnyen befogadhassák a kereskedelmi rádiók, ott nagyon hamar változtattunk az elképzelésen.

Azok a rádiók, melyek tulajdonosaival eddig felvettük a kapcsolatot, nyitottak és empatikusak voltak, felismerték, hogy amit kapnak, hosszútávon és kiszámítható módon többletértéket hoz a frekvenciáiknak".

A JJA-t az RMDSZ vezető politikusai alapították az erdélyi tévéprojekt lebonyolítására. Arra a kérdésünkre, hogy számít-e politikai nyomásgyakorlásra az Erdély FM működtetése során, Kelemen Attila a következőket válaszolta: "Leginkább a politikusoknak áll érdekében, hogy önmegtartóztatást gyakoroljanak, mert ha ellehetlenítik a stáb vagy az én munkámat, akkor pályát változtatok, vagyis elmegyek politikusnak, és akkor jaj lesz nekik. " Kelemen Attila a portál indulásától, 1999-től volt a Transindex felelős szerkesztője; 2007 január 12.-én e funkciójáról lemondott, és a lap kiadóigazgatójaként dolgozik.

Az Erdély FM beindításához szükséges eszközbefektetés nagyságrendje 200 ezer, a projekt első évi működtetési költsége 400-500 ezer új lej. A rádiók valószínűleg ingyen kapják meg a teljes műsorportfóliót. A rögzített műsorrács mellett jövő évtől indulna a tetszőleges időpontban sugározható, tematikus sorozatok gyártása.


A műsorok on-line is hallgathatók lesznek

A szerkesztőség szabad gyártókapacitásától és a szponzorok belépésétől függ, hogy mikor indulhat a 30 részes nyelvművelő sorozat, a 12 részes Oral history – hétköznapok 1989 előtt sorozat és a szintén 12 részes Transilvanicumok gasztronómiai szempontból folyam gyártása.

A műsorok on-line is hallgathatók lesznek, a végleges szájt a www.erdelyfm.ro címen indul áprilisban. Néhány nap múlva az ideiglenes honlapon már elérhetőek lesznek a projekt sajtóközleményei és az álláshirdetések.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS