2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kawaii, a cuki divat

P. E. É. 2007. március 09. 12:22, utolsó frissítés: 2007. március 08. 19:10

Hogyan lehetsz divatos a felkelő nap országában? #b#Fodros szoknyák#/b#, rajzfilmfigurákat ábrázoló kiegészítők, fehér térdzokni, loknik, copfok. A cukiság-mánia az emberek viselkedését is meghatározza.
Gyerekruhába öltözött lányok flangálnak Japánban az utcán: a kawaii a fiatal nők divatjaként ismeretes elsősorban. Fodor a szoknyán, csipke a blúzon, rózsaszínben és fehérben pompáznak, akár egy-egy tündéri kislány. Kiegészítőiken rajzfilmfigurák, animé- és mangaszereplők.

A japán kawaii szó angolul „cuteness”-ként ismert, ami szó szerinti fordításban aranyosságot, csinosságot jelent, egy magyar blogger azonban nagyon találóan cukiságra fordította.

Az 1970-es években elkezdődött kawaii-mánia néhány évtized alatt a japán kultúra szerves részévé vált. Nemcsak az öltözködésre jellemző, az élet szinte minden területén megjelenik: a szórakoztatóiparban, háztartásban, játékokon, az emberek viselkedésében.


Komoly politikusok mappáin is animéfigurák láthatóak, az All Nippon Airways légitársaság három gépén Picachu, a Pokémonból ismert sárga figura virít. Az Asashi Bank a legendás holland rajzfilmszereplőt, Miffy nyuszit ábrázoló bankkártyákkal kedveskedett üzletfeleinek, a Japán Posta bélyegeire is kabalákat nyomtattak. Arról nem is beszélve, hogy mind a negyvenhét prefektusnak meg a rendőrörsöknek is van kabalafigurája.

Pokémonos repülőgép. Hát nem cuki?Pokémonos repülőgép. Hát nem cuki?


Miért olyan nagy a fejed, Miki egér?

A japánoknak a cukiságok iránti rajongásának többféle magyarázata van. Az aránytalanul nagy fej, nagy szemek és pisze orr Konrad Lorenz, Nobel-díjas etológus szerint a felnőtteket a kisbabákra emlékezteti. Ösztönösen vonzódunk minden ilyen lény iránt: így bátorítja a szülőket a természet arra, hogy gondoskodjanak utódaikról.

A kisállatok iránti ragaszkodásunk, a plüssállatok, a rajzfimfigurák szeretete is innen ered. Pszichológiai vizsgálatok során kimutatták, jobban vonzódunk az olyan gyerekekhez, szebbnek találjuk őket és jobban szeretjük, akiknek nagy feje és szeme, kis orra van. A nők azzal, hogy úgy akarnak kinézni, mint a kislányok, azt remélik, a férfiakból gondoskodást, figyelmet, szeretetet és gyengédséget váltanak ki.

Miki egér emiatt többször is átalakult, amíg megkapta a mai népszerű alakját. A harmincas években az addig kör alakú fej és test körte formát kapott, a fej nagyobb lett, és szempillákat is kapott, hogy kifejezőbb legyen a tekintete.
Pénz, pénz, pénz

Mindent el lehet adni a kawaii jegyében. A legnagyobb japán gyerekruha- és játékgyártók felnőtt méretben is készítenek ruhákat, kiegészítőket. De gyerekjátékokhoz hasonló elektronikai cikkeket, háztartási cikkeket is gyártanak élénk színekben, képregényfigurákkal díszítve azokat. A két legnagyobb cukisággyártó vállalat a San-X és a Sanrio, amely a Hello Kitty-t is forgalmazza.

Giccs vagy nemzeti érték?

Sok nyugati giccsesnek látja a babarózsaszín tárgyakat, a fodros ruhákat, mások úgy vélik, hogy a japánok infantilizmusára, komolytalanságára utal ez a jelenség. Egyébként a neoviktoriánus ruhákat felvonultató Lolita-divat is Japánból származik.
A japánok azonban kultúrájuk, nemzeti identitásuk részének tekintik a "cukiságokat". Tomoyuki Sugiyama, a Cool Japan című köny szerzője szerint a kawaii a japánok harmóniaszerető kultúrájában gyökeredzik. Csak egy kis részük gondolja úgy, hogy a kawaii komolytalanság vagy gyerekesség jele lenne.

Cukiság külföldön

Ázsia többi részein is elterjedt a "cukiságok" iránti rajongás: Kínában, Hong Kongban, Tajvanban és Dél-Koreában is, sőt sok koreai tinédzser magasabbrendűnek tartja miatta a japán kultúrát, mint a sajátját.

Hello Kitty, a nagyfejű, szájnélküli fehér cica világszerte ismertté vált. Táskán is jól mutat.Hello Kitty, a nagyfejű, szájnélküli fehér cica világszerte ismertté vált. Táskán is jól mutat.


A kawaii külföldön a japán popkultúra egyik összetevőjeként vált ismertté. Az észak-amerikai vállalatok is ráharaptak a cukiság eladhatóságára, a kawaii-ra épített marketingstratégiát átvette néhány észak-amerikai vállalat is. Tehát a cukiság ragadós.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS