2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Horrorsztorik az egyetemista tömeglakásokból

B. D. T. B. D. T. 2007. február 27. 12:39, utolsó frissítés: 11:58

Fazékostól ellopott főtt krumpli, #b#négy hónapig mosdótálban#/b# áztatott ing, sajtot dézsmáló lakótársak. De hogyan hatástalanítsuk a hátrahagyott biológiai bombát?

Táplálkozásszociológiai és –kémiai esettanulmányok egyetemista tömeglakásokban – a résztvevő megfigyelés módszerével.


A. Az égés természetes folyamat, de én generálom (mélyinterjú-részlet)


Szerintem nagyon rendes és házias tudok lenni megfelelő környezetben. Ez a képesség akkor fejlődött ki bennem, amikor hirtelen Kolozsvárra kerültem, és nem találtam minden délután négykor az ebédet az asztalon, mert nem volt, aki kitegye. Az ártatlanság elvesztése azzal kezdődött, hogy egy délután kölcsönkértem a szobatársamtól egy fazékot, és a bentlakás többi lakójától ellesett módszerrel gesztenyét kezdtem főzni benne. Ha a sült gesztenye finom, az is az lesz. (Különben tényleg jó.)

De mivel nem igazán bírtam a lánybentlakás-konyhák jellegzetes, az égett túró-káposzta-fokhagyma-olaj és cigarettafüst egyvelegeként leírható szagát, miután helyet kaptam a fazéknak a háromégős kályhán, visszavonultam a szobába.

Este későn jutott eszembe, hogy én voltaképpen főzök. Kíváncsian, de enyhe rossz sejtelemmel terelgettem magam előtt a füstöt; egy jótét lélek közben levette a szénné égett gesztenyéket a tűzről, de így is eléggé horror volt a látvány...
Azóta is (már a 13-ik tömeglakást nyűvöm) odaégnek néha a dolgok, a paszuly különösen sokszor.

Luxus és mélynyomor keveréke egy egyetemista tömeglakásban: cuccos gyorsfőző fedős fazék, de a kályháról hiányzik a fémrács. Ebben a lakásban a száraz kiflit sem dobják el, hátha jó lesz még valamireLuxus és mélynyomor keveréke egy egyetemista tömeglakásban: cuccos gyorsfőző fedős fazék, de a kályháról hiányzik a fémrács. Ebben a lakásban a száraz kiflit sem dobják el, hátha jó lesz még valamire


B. A szerves anyagok lebomlásának körülményeiről (elméleti háttér)

Alaptörvények:

1 Ami elromolhat, az el is romlik, következésképp még azelőtt gyorsan meg kell enni.
2 Ami finom, az hamar elfogy, ezért ezt megelőzendő, el kell rejteni mások elől.
3 Ami nem finom, látható helyen kell hagyni, hátha valaki elfogyasztja.
4A közös kajálás erősíti a csoportkohéziót, de valakinek mosogatni is kell.

Minden konfliktus azzal van összefüggésben, hogy az alaptörvények esetenként összeütközésbe kerülnek egymással.

Az 1. és 3. alaptörvény folyománya lehet akár egy három és fél hónapig lefödve álló leves (lásd a következő esettanulmányt). Ilyenkor felmerül a 4. alaptörvény második kitételének alkalmazása, de mivel egy átlagos egyetemista tömeglakásban nem kallódik sem gázmaszk, sem oxigénpalack, a fedő leemelése nem ajánlott.

Egyszerűbb esetekben a felhalmozódott, táplálékként már nem hasznosítható szervesanyag-maradékot másfél-kéthetente olcsó mosogatószer ismételt használatával maguk a tömeglakás bérlakói hatástalanítják. Előfordul azonban, hogy mindez a tulajdonosra vagy az új bérlakóra hárul.

Három hét után már ilyen gyönyörű színekben pompázik a paradicsomleves <i>(fotók: Szász Péter)</i>Három hét után már ilyen gyönyörű színekben pompázik a paradicsomleves (fotók: Szász Péter)


C. A lebomlófélben lévő szerves anyagok hatástalanítása (esettanulmányon alapuló szabályzatcsomag)

1 Végy egy nagyméretű, új szemeteszsákot.
2 Helyezd a földre szájával fölfele, tűrd le a széleit, oly módon, hogy belsejében kialakíts egy fazék méretű, megközelítőleg kör alapterületű helyet.
3 Az így nyert nejlonhurkába óvatosan – ujjadat folyamatosan a fazakat födő porcelántányéron tartva – belehelyezed a biológiai bombát.

4 Mihelyt stabilan áll a fazék, a nejlonzacsi szélét elkezded óvatosan és lassan felfele tűrögetni. Ajánlott továbbra is tartani a fedőt, nehogy félrecsússzon.
5 Ahogy belehelyezted teljesen a fazakat, jó szorosan bekötöd a zsák száját.

6 Veszel egy nagy kartondobozt, amelybe belefér az ily módon elkészített csomag, és belehelyezed, továbbra is nagyon óvatosan.
7 Ha lehet, a dobozt is csukd be és kötözd össze (opcionális: ragasztószalagot is használhatsz), majd vidd ki a kuka mellé (nem ajánlott csak úgy hajigálni, ezért ne tedd a konténerbe, hanem csak mellé).


D. A lopás táplálkozásszociológiája (esettanulmány)

Aki élelmet lop, az valószínűleg éhes. A tömeglakásokban a kaja képezi a konfliktusok kirobbanásának fő okát: van, akit lecsövelnek, van, akin élősködnek, és van, akitől lopnak.

Adott egy fiúkollégium nyolcadik emelete, a szoba ötfős legénysége és a még egyszer akkora létszámú vendégsereg várja, hogy megfőjön a krumpli. Percenként kimegy valamelyikük, hogy lecsekkolja, nem húzták-e félre a fazakat a konyhában sorban állók. Az ellenőrzések félidejében hirtelen óriási csörömpölés, lábdobogás: mire kiaszaladtak, a tolvaj Fazékostól-krumplistól eltűnik a lépcsőházban.

Egy másik történetben szintén a krumpli a főszereplő, ám „szalmapityóka” formájában. (Hamarabb kész, mint a főtt krumpli, és nem kell hozzá vaj meg ehhez hasonló luxusadalékok.) A tettes ebben az esetben – napokkal később ugyan, de – visszavitte a tepsit.


E. Terrortámadás a kolozsvári Haşdeuban? YouTube-filmecskék tömeglakásokból

A kaja mindkét, általunk kiválasztott amatőr filmecskében, ha csak a háttérben is, de megjelenik. Úgy beszélnek róla, mint olyasvalamiről, amiből sosincs elég; az emeletes ágy alsó szintjén krumplit hámozó lány a kajáért folytatott élethalálharc állandóságát, folyamatosságát jelképezi.

A Masă de prânz című alkotásban egy üres hűtő is szerepel az élelemszerzés állandó kudarcának fájó szimbólumaként.

Eredeti dekor egy egyetemista tömeglakásbanEredeti dekor egy egyetemista tömeglakásbanF. A bizonyos típusú tömeglakások és a pszichológiai összeférhetetlenség (elméleti háttér+esettanulmány)

Az egyetemista tömeglakásokat két nagy csoportba sorolhatjuk: bentlakások és kintlakások, azaz albérletek. A bentlakásokban rengeteg szoba esik négyszer-ötször annyi emberre, albérletekben csak néhány szoba van, és legrosszabb esetben is két-háromszor annyi személy lakik bennük. Már ebből is kitűnik, hogy míg az előbbi lakásforma a kollektív beolvadást teszi lehetővé a tömegbe, addig a másik bensőségesebb, kiscsoportos szocializációval jár.

Minden kéznél vanMinden kéznél van


Vannak azonban egyes szeparatista, burzsuj elemek, akik képtelenek megélni a kollektív egység élményét, tömegiszonyuk felsőbbrendűségi érzéssel párosul, ezért nem igazán alkalmasak a bentlakási életre. Néha azonban előfordulnak a kollégiumban, próbálnak beépülni. Egyikük elmesélte, hogyan adta fel.

Bement az épületbe, felment az emeletre, ahol lakott, és bement a szobába. Látta, valami furcsa. Az ágya rendetlen, mint máskor, a többieké is, de... mintha valami hiányozna. Lefeküdt, próbált aludni, de közben egyre csak ezen törte az agyát, majd felugrott: nincsenek meg a számítógépek! Jobban körülnézett, látta, hiányzik pár dolog. Leellenőrizte a szobaszámot: minden stimmel. Az emeletet: az is.

Aztán a szoba visszaérkező lakói felvilágosították, ez nem a négyes, hanem a hármas bentlakás.

Transindexes munka közben. 
<br />
A kagyló alatti kuka ökoszisztémáját
<br />
érdemes megörökíteni ebből a szögből isTransindexes munka közben.
A kagyló alatti kuka ökoszisztémáját
érdemes megörökíteni ebből a szögből is


Jobb sztorid van? Kommentként leírhatod! Korábbi Transindexes anyagok abból az időszakból, amikor még egyetemisták voltunk:


>> Ezt ne próbáld ki otthon! Bent- és kintlakási lakberendezõ-tanfolyam >>
>> Az egyetemista szegény és éhezik:
mindez csak mítosz? >>


Miután végeztünk, elkezdtünk tanácsokat osztogatni:
>> Túlélőkészlet elsőéveseknek: rovarirtó, fülhallgató, algocalmin >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS