2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Yahoo! érdeklődik egy román blogger Emoticoncert-je iránt

S. Z. 2007. február 21. 11:01, utolsó frissítés: 2007. február 20. 16:08

Az internetes óriás marketingesei még nem döntöttek, mennyit ér nekik az ötlet. Darius Groza inkább együttműködni szeretne.

Rolleren, Ceauşescut ábrázoló pólóban érkezik interjúzni Darius Groza. Az a blogger, aki az utóbbi időben többször is címlapsztorit szolgáltatott a romániai lapoknak: vécépapírra írt kamufeljegyzése a cetlibotrány idején politikai elemzőknek okozott fejtörést, a messenger-emoticonok segítségével összeállított Emoticoncertje iránt pedig a Yahoo! érdeklődik. Az újságíró szakos srácról azonnal kiderül, hogy


hiperaktív, kommunikatív és barátságos.


- Egy Yahoo! Groups levelezőlistával kezdődött minden, tizenkettedik osztályban – meséli – oda pakoltunk fel az osztálytársakkal mindenféle vicces szövegeket.

2004-ben született meg a JEG (ez magyarul annyit tesz, mint kosz, szutyok). Darius akkor még nem tudta, mi a blog, így online naplója saját fejlesztésű motorral működik: hosszú, sajátos humorú szövegek vannak publikálva itt, a mindennapokból ihletődött bejegyzésektől kezdve szatirikus kommentárokig és különféle médiahekkelési akciókig.

“A JEG a képmutatást pellengérezi ki”- sommáz Darius. A blogon kizárólag saját tartalmat közlök, tehát nincsenek mindenféle, “vicces”, máshonnan átvett videók meg szövegek, mint a népszerű, nagy nézettségű blogok többségében. Továbbá nem iratkozom fel blogringre, nem linkelek más blogokat – mondja. Így


naponta átlag 200 látogatója van,

és a blogger úgy becsüli, körülbelül kétezren olvassák több-kevesebb rendszerességgel a bejegyzéseket.

Az első, komolyabb visszhangott keltett írás a zilahi iskolájában zajló, “üzletszerű” korrupcióról szólt: arra kérte iskolatársait, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor a tanárok csúszópénz fejében ilyen-olyan engedményekre voltak hajlandók. Három nap alatt 800 komment érkezett, és a tanárok nagy bosszúságára az esettel a helyi média is foglalkozott.A második figyelemre méltó akció Darius “öngyilkossága”: “kíváncsi voltam, hogyan reagálnak az emberek, hogyan próbálnak meggyőzni hogy mégse legyek öngyilkos, esetleg milyen tippeket kapok, hogyan vessek véget az életemnek.

A bejegyzésben szándékosan nagyon optimistának akartam tűnni. Leírtam, hogy nagyon boldog vagyok, minden jól megy, és ezért ez a legjobb időpont arra, hogy öngyilkos legyek. A többiektől eltérően


én azt szeretném, ha fájna.”

Egy magyarra sajnos lefordíthatatlan szójátékban állt a spíl: a blogger nem azt állította, hogy véget vet az életének, hanem csak azt, hogy egy péntek délután, négy órakor bejelenti öngyilkosságát.

“Egyesek azt írták, hogy gyáva vagyok ha meggondolom magam, mások nem értették az optimizmusomat. Volt, aki különböző módszereket ajánlott. Öt perccel négy előtt megérkeztek az évfolyamtársaim. Interfonon csengettek - én elhaló hangon válaszoltam, de nem nyitottam ajtót.

Hallottam, amint a lépcsőház összes lakásához becsengetnek, de senki nem nyitott nekik ajtót.


Zavartalanul öngyilkos lehettem volna,

nem akadályozott volna meg senki, pedig egy hete be volt jelentve. El sem merem képzelni, mennyire könnyű öngyilkos lenni, ha valaki titokban tartja a tervét.”

>> Az öngyilkosság-akció utórezgései >>

Ezután következett a cetlis ötlet: miután Elena Udrea elnöki tanácsos bejelentette, hogy létezik az a bizonyos feljegyzés, Darius egy darab vécepapírról készült fotót tett közzé, melyen azt írta: Kedves Traianom! Kérlek ugorj el az ügyészségig és védd meg Dinut, mert ezek már megint kötődnek vele. És hozz egy kebabot is. Călin-Popescu Tăriceanu, Románia miniszterelnöke.A post megjelenésének napján az Antena1 hírműsorában, az Observatorban már szerepelt is Darius cetlije – igaz, akkor még viccként tálalva. A sztori több műsort is bejárt, majd az Antena 3-on, a Sinteza Zilei című beszélgetőműsorban Ion Cristoiu bekapta a horgot: nem értvén teljesen a dolgot kijelentette, biztosan

Tăriceanu stratégáinak a műve

a kis budipapír-fecni – a miniszterelnök így próbálja bagatellizálni az ügyet.

>> Más cetlis poénok itt by Darius >>

Az emoticoncert első, kezdetlegesebb változata tavaly nyáron született. Az ötlet lényege egy-egy dalszöveget emoticonokkal árnyalni. Az első verzióban még kézzel kellett beszúrni a messenger-ablakba a sorokat, és csak úgy működött, ha mindkét messengerező szimultán hallotta ugyanazt a dallamot.Aztán Darius filmre vette a produkciót és közzétette a YouTube-on – a film gyorsan népszerű lett: eddig mintegy húszezren látták, és a Yahoo érdeklődést is felkeltette. Egyelőre még minden függőben van – mondja a blogger – a Yahoo-s marketingesek még nem döntötték el, hogy


mennyi pénzt ér nekik az ötlet.

Az viszont biztosra vehető, hogy meg akarják majd vásárolni – igaz, Darius jobban szeretne együttműködni velük, mint egy bizonyos pénzösszegért lemondani a jogokról.

– Vannak más ötleteim is – somolyog, amikor a további tervekről kérdezzük. Nem akarok feltétlenül sok pénzt keresni, de minden ajánlatot fontolóra veszek – mondja Darius.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS