2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mozgalom az ész nyugalmáért

Gy. A. Gy. A. 2001. december 17. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

A nemrég alakult Romanian Brain Reform képviselői szerint Romániában 12 éve nem változott semmi, de nekik van egy receptjük...
RBR logóRBR logó
A Romanian Brain Reform létérõl a Revista Presei oldaláról értesültünk, ahol amellett, hogy az állam "aláaknázására" való buzdításukról írtak, azt sem mulasztották el, hogy a "Legyetek éberek, ezek veszélyesebbek, mint a magyarok!" felhívással reklámozzák õket. Úgyhogy megnéztük, mi is ez.

Hülyeség, nemtörõdömség, felületesség, képmutatás, kétszámjegyû infláció, "a legjobb XXX site-ok, puskák, warez, cracking és phreaking", maffiózókkal teli béemvék, túlbecsült szar áruk reklámozása, korrupció, manele, "szórakozás a maximumon és sok meglepetés", menta-dörzsölés, 105 dollár/hónapos átlagbér, mûanyag ruha és narancssárga szemüveg, szerkezet-átalakítási programok, még több hülyeség, óriási méreteket öltõ manipulálás, szédültség, beszédek és demagógia, szobahõmérsékletû és a piaci standardoknak megfelelõ IQ... és még jónéhány nehezen lefordítható kifejezés -- ez a jelenlegi román valóság, állítják a RBR képviselõi. A kérdésük, hogy tetszik-e?

Románok, gondolkozzatok! címû kiáltványukkal a múlt hét végén kiplakátolták Bukarest központját. A szerzõk szerint 12 év eltelt anélkül, hogy bármi is változott volna az országban. Úgy tûnik, õk azon a véleményen vannak, hogy nem csak (az általunk) megszavazott politikusok a fellelõsek mindezért. Felhívásuk szerint mindenkinek önmagának kell felelõsséget vállalnia, és végre -- gondolkoznia.

A frissen alakult Romanian Brain Reform szervezet tagjai egyelõre a dbrom (din basmele romanilor -- a románok meséibõl), a sictir.org (tûnés.org), rmra (the romanian mint rubbing association -- román menta-dörzsölõk szövetsége) és az urban experiences (városi tapasztalatok).

Az idén nem voltunk jók -- 
<br />
illusztráció a sictir.org-rólAz idén nem voltunk jók --
illusztráció a sictir.org-ról
A szerzõk szerint a kezdeményezés kiindulási alapjaként az a tény szolgált, hogy Romániában mindenki megszokta, hogy a szélrõl figyeli, amint minden összeomlik körülötte, és legfeljebb kritizál. Gyakran egy sör mellett állapítjuk meg sajnálkozva, hogy "ebben az országban mennyit lopnak". Aztán felállunk, és jegy nélkül utazunk, órákat beszélünk vidéki rokonainkkal a cég telefonján és elvisszük a csöveket a gyár udvaráról, ha szükségünk van rá -- de mindig mindenért más a felelõs. A RBR szerint fel kell tennünk a kérdést, hogy személy szerint mit tehetünk a romániai társadalom fejlõdéséért.

"A legtöbb kormányunk (ha nem mindegyik) reformról, változásról beszélt, de közben egy nagy túrót adott. Mi lenne, ha megpróbálnánk a változást alulról fölfelé véghezvinni, önmagunkból kiindulva? Hogy megcáfolhassuk a Divertis híres-nevezetes mondását, miszerint a "a román költõnek, a német munkásnak született" -- írták önmagukról a Revista Presei honlapnak.

Hogy december 16.-i bukaresti megmozdulásukon hányan vettek részt, azt nem tudni, azt sem, hogy ki veszi õket komolyan, lehet-e életképes egy ilyen mozgalom. Az nyilvánvaló, hogy az üzenet azokhoz, akik igazából érintettek, valószínűleg úgysem ér el. Az önirónia minden esetre értékelendõ, akárcsak a választott szlogen: "Az ész nyugalmáért".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS