2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legismertebb brandek: "legoogol" a világ az Apple előtt

Pál Edit Éva 2007. január 31. 13:55, utolsó frissítés: 2007. január 30. 16:52

Ismét a Google és az Apple loholnak elől, szorosan a nyomukban a két újonc, a Wikipedia és a YouTube. A brandchannel.com toplistája 2006 legismertebb brandjeiről. #b#De mi az a Bimbo?#/b#

Hogy milyen egy ismert brand? Ingyenes szolgáltatásokat biztosít, fogyasztóbarát, Te-központú és hozzájárul ahhoz, hogy jól érezd magad a világban – ez az ideológia.

A brandchannel.com honlap éves, többnyire szakértők és egyetemisták körében elvégzett közvélemény-kutatásában 2006-ban ismét első helyezett lett a Google a világon leghatásosabbnak, legismertebbnek ítélt brandek versenyében.

A különböző internetes szolgáltatásokat – keresőmotor, ingyenes blog, email – nyújtó Google már tavaly is verte az Apple-t, amely 2004-ben állt utoljára a lista élén. A „to google” – vagyis Google segítségével rákeresni valamire – kifejezés az utóbbi években bekerült az angol szókincsbe, a lexikonokba is. (Egyébként a googol 10 a 100. hatványont jelent, vagyis egymilliót beszorzod saját magával 16-szor, majd az eredményt még tízezerrel).

Érdekesség, hogy két újnak mondható brand is bekerült a top5-be: harmadik lett a YouTube, negyedik a Wikipedia, mindkettő a fogyasztók által létrehozott ingyenes tartalomszolgáltatók kategóriájába esik.

Ötödik helyre a Starbucks kávézólánc került, mely tavaly az Egyesült Államokban jelentősen terjeszkedett: 733 új kávézót nyitott. A Starbucks elsősorban a lifestyle-ra helyezte a hangsúlyt a brandépítésben, az életérzés az, ami megkülönbözteti a többi kávézólánctól, és ami beemeli a többnyire high-tech jellegű brandek által uralt top5-be.A Google 2006 októrberében 1,65 billió dollárért vásárolta meg az ingyenes videószolgáltató honlapot, a YouTube-ot. A két portál gyors bekerülése a listába és élre jutásuk mutatja, hogy nő az érdeklődés a felhasználók által létrehozott hálózati tartalmak iránt. A YouTube népszerűsége annak is köszönhető – az ingyenességen túl –, hogy nagyon egyszerű a használata, bárki feltölthet és megnézhet videókat.

Ha rákeresünk egy szóra a Google-ben, szinte biztos, hogy a találatok között ott lesz a Wikipedia oldala is. A netezők leggyakrabban a Wikit használják hivatkozásként. A Time magazin szerint a


2006-os év szava a „You”, vagyis te,

mivel a YouTube, a Wikipedia és a MySpace – mindhárom új brand –, felhasználóközpontú: te készíted és te használod.

Ebben különböznek az előző korszakok információforrásaitól, amelyeket Valaki előbb elkészített neked, és elég kevés lehetőséged volt az információterjesztéshez való hozzájárulásra. Ugyancsak a Times szerint Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója, egyike a világ legbefolyásosabb embereinek – persze jobban esik ezt úgy mondani, hogy a wikipedia felhasználói és építői, azaz mi vagyunk a világ legbefolyásosabb emberei.Ez a toplista természetesen nem veszi figyelembe a brandek gazdasági értékeit, a brand value-t alapul vevő toplista élén általában a Coca-Cola áll. A márkaértéknek az ismertség csak az egyik eleme. A Brandchannel.com régiókra lebontott listát is közzé tesz. Eszerint


Európában és Afrikában tarolnak az IT cuccok és a ruhák

1. Ikea
2. Skype
3. Nokia
4. Zara
5. Adidas

Európában a toplista első helyére 2006-ban az Ikea svéd bútorkereskedelmi hálózat került, megelőzve a korábban első helyezett mobiltelefongyártó Nokiát, amely visszacsúszott az ingyenes netes telefonszolgáltatásokat is nyújtó Skype mögé a harmadik helyre. Negyedik a Zara divatruházati lánc lett, ötödik az Adidas sportruházati cég.


Amerikai Egyesült Államok és Kanada:

1. Apple
2. YouTube
3. Google
4. Starbucks
5. Wikipedia
Az észak-amerikai régió első öt helyezettje nagyjából megegyezik a globális top5-tel, csak a sorrend különbözik némileg. Itt ugyanis még mindig első az Apple. A második a YouTube, amely az előrejelzések szerint jövőre meg fogja előzni az Apple-t.

Itt csak a harmadik helyet szerezte meg a Google, az Egyesült Államokban leginkább elterjedt Starbucks a negyedik, a Wikipedia az ötödik lett. Az Apple a Motorola processzorokkal ellátott számítógépekkel tört be a piacra, amelyeket később IBM, majd legújabban Intel processzorokra cserélt fel. iTune és az iPod sikerén felbuzdulva egyre inkább elterjednek a kis i-vel kezdődő márkanevű, hasonló kategóriájú termékek.


Ázsia és a csendes-óceáni térség:

1. Sony
2. Toyota
3. HSBC
4. Samsung
5. Honda

Az ázsiai térségben a helyi vállalatok brandjei a legismertebbek. Itt nem feltétel az interaktivitás és az ingyenesség az ismertség megszerzéséhez. A szórakoztató-elektronika (Sony, Samsung), valamint az autóipar termékei(Toyota, Honda) és a bankszektor (HSBC, ázsiai eredetű, de mostmár londoni központtal rendelkező bank) brandjeinek legnagyobb a hatása az ázsiaiakra.


Latin-Amerika még nem a neten élvez1. Corona
2. Bacardi
3. Movistar
4. Havaianas
5. Bimbo

Üdítően hat, hogy a latin-amerikai top5-be a high-tech brandek nem kerültek be. Egyes egyedül a Movistar mobiltelefontársaság az, amely harmadikként képviseli a magastechnikát. A Corona sör és a Bacardi rum a legismertebb, leghatásosabb brandek, a negyedik a Havaianas szandálokat gyártó cég, ötödik pedig a világ harmadik legnagyobb kenyérgyára, a Bimbo.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS