2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Killer Kirill: 34 embert ölt meg a vihar Európában

szerk. 2007. január 19. 12:09, utolsó frissítés: 11:49

A viharciklon #b#epicentruma elkerülte#/b# Magyarországot, Lengyelország fele vonult. Romániában a szél a nap folyamán erősödik, főleg Máramaros, Partium, Erdély és Dobrodzsa vidékén.

A bukaresti Meteorológiai Szolgálat harmadfokú riadót fújt. A széllökések már az éjjel elérték Romániát, de semmi pánik: míg Nagy-Britanniában a szélsebesség akár a 160 km/órát is elérte, nálunk pénteken „csupán” 50-70 km/órás lesz. 1400 méter fölött lehet számítani havazásra és 100 km/óra fölötti szélsebességre. A Realitatea Tv összesítése szerint legkevesebb 34 személy vesztette éltetét Európában a Kirill miatt.

Ezekben a megyékben van péntek-szombatra érvényes
<br />
harmadfokú riadó 
<br />
(forrás: Román Meteorológiai Szolgálat)

harmadfokú riadó
(forrás: Román Meteorológiai Szolgálat)" >Ezekben a megyékben van péntek-szombatra érvényes
harmadfokú riadó
(forrás: Román Meteorológiai Szolgálat)


Romániában a szél a nap folyamán erősödik, az időjárási anomáliákat jelző sárga veszélyességi fokozat szombatra is érvényes. Máramaros, Partium, Erdély és Dobrodzsa térségében egyes helyeken 100 km/óránál is nagyobb lesz a szélsebesség.

Hajnalban Máramarosban és Erdélyben is esett az eső, a 18-as országúton, Suceava megyében megszakadt a közúti közlekedés Carlibaba és Botos között.

A Nyugat-Európán végigsöprő Kirill epicentruma észak felől elkerülte Magyarországot, ezért kevesebb kárt okozott, mint például Németországban. Magyarországon a legerősebb széllökések csak


108-110 km/órás sebességet érték el a Balaton,

illetve a Bakony térségében. A ciklon centruma Lengyelország térségében vonul el. Budapesten 95 kilométer/órás széllökést mértek az éjszakai órákban (az augusztus 20-ai tragikus kimenetelű viharban 123 kilométer/órás szelet mértek fővárosban). A szél ereje pénteken már csökken, de a nap folyamán 60-80 kilométer/órás széllökésekre még lehet számítani.

Hollandia északi partvidéke, január 18. (fotó: BBC)Hollandia északi partvidéke, január 18. (fotó: BBC)


Péntekre virradóra Lengyelországban több helyen megszakadt az áramszolgáltatás és fennakadások voltak a vasúti közlekedésben – írja az Index. Az ország nyugati felén található Kostrzyn városban egy fa rádőlt egy autóra, és vezetője életét vesztette. A sziléziai Katowicében a szél kettétört egy 15 méter magas darut, és az agyonütötte kezelőjét, jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

Leállt a Krakkó és Zakopane síparadicsom közötti vonatközlekedés, mert a vágányra dőlt egy nagyfeszültségű vezeték egyik oszlopa. Le kellett zárni a Varsó és Poznan közötti autóút egy szakaszát, mert ott egy lámpaoszlop dőlt az úttestre.

A Csehországban pusztító vihar, amely az Óriáshegység legmagasabb pontján, a Snezkán


óránkénti 214 kilométeres sebességet ért el,

nagy anyagi károkat is okozott, de azok értékét egyelőre nem összesítették. Prágában a történelmi Károly-hídon csütörtök este óránként 164 kilométeres sebességű szél tombolt.

A cseh televízió kora reggeli jelentése szerint két fiatalember a Prágához közeli Vestec faluban vesztette életét, amikor a viharban a gépkocsijukra dőlt egy fa. A cseh fővárostól északra fekvő Slunecné faluban pedig egy tűzoltó halt meg, mert mentés közben szintén rádőlt egy fatörzs. A negyedik áldozat csütörtök éjjel egy olyan közlekedési balesetben vesztette életét, amelyet egy útra dőlt fa okozott.

A nagy erejű szél a német határon fekvő Bozí Dar városkában lesöpörte a helyi templom tetőszerkezetét, számos településen kárt okozott a tetőkben, míg több helyen kukákat, gépkocsikat döntött fel, sodort el. Prága déli részén ledőlt egy daru, és több gépkocsit összetört. Számos közlekedési baleset történt, és péntek reggel országszerte fennakadások voltak a közúti és a vasúti közlekedésben az útra dált fák miatt.

A prágai Ruzyne repülőtéren a csütörtök esti órákban a rossz időjárás miatt több tucatnyi járat indulását elhalasztották, de péntek reggel már nem voltak nagyobb problémák. A rossz közúti viszonyok miatt zárva van két cseh-német határátkelő is. Szlovákiában nem okozott jelentős károkat a vihar. Éjfélkor sűrű havazás kezdődött a tátrai hegyekben.

A Kirill viharciklon miatt Németország történetében először csütörtök kora este


az egész országban leállt a vasúti közlekedés.

Utasok tízezrei töltötték az éjszakát az álló szerelvényekben, illetve az állomásokon. Leszakadt egy többtonnás acélgerenda a tavaly átadott, ultramodern főpályaudvar üveghomlokzatából, egy másik gerenda pedig szabályosan kiszakadt a homlokzatból, de nem zuhant le. A hatóságok azonnal kiürítették Európa legnagyobb pályaudvarát, ahol a forgalom azóta is szünetel.

A Kirill csütörtök reggel érte el Németországot, északról fokozatosan nyomult déli irányba. Noha az északi partvidéken az előre becsültnél kisebb károk keletkeztek, s az árvíz is kisebb méretű volt a vártnál, a károk mindenütt jelentősek. A péntek hajnalig tartó szél sebessége elsősorban a hegyes vidékeken megközelítette az óránként 200 kilométert.

Az elmúlt nap és az éjszaka folyamán fennakadások voltak a légi közlekedésben, a Lufthansa légitársaság számos belföldi és nemzetközi járatot törölt, míg más járatok fogadásában, illetve indításában hatalmas késések voltak. Hivatalos közlés szerint


a közlekedés rendje csak fokozatosan állhat helyre.

Több tartományban csütörtökön korábban fejeződött be a tanítás, a diákokat hazaküldték, és sokhelyütt pénteken is zárva maradnak az iskolák. Számos vállalat a vihar miatti fennakadások miatt órákkal korábban engedte haza az alkalmazottakat.

A hatóságok csütörtök reggel óta folyamatosan figyelmeztették a lakosságot az elmúlt évek legsúlyosabb németországi - illetve európai - orkánjának veszélyeire. Az első értékelések szerint az emberek rendkívül fegyelmezetten állták a megpróbáltatásokat. A meteorológusok péntek délelőttre még erősebb szelet és esőket jósoltak, délutánra azonban az ország minden valószínűség szerint fellélegezhet.

Dover kikötője, január 18. (fotó: Reuters)Dover kikötője, január 18. (fotó: Reuters)


Nagy-Britanniában legkevesebb 12 emberéletet követelt az orkán. 192 repülőjáratot töröltek a londoni Heathrow repülőtéren.


Az atlanti vihar 160 kilométeres sebességű orkánnal érkezett,

elérve Londont is, ahol állványok dőltek össze, üvegtáblák zuhantak irodaházakról a járdákra, fák dőltek autókra.

Leállt a forgalom a Londont körülölelő M25-ös autópálya-gyűrű, illetve a fővárosból kivezető autópályák több szakaszán, mivel a szél sok kamiont felborított. A világ legforgalmasabb kompkikötőjében, a délkelet-angliai Doverben több órára teljesen leállították az átkelő forgalmat, és az ország más vidékein sem járnak a tengeri kompok.

A vonatközlekedésben sebességkorlátozásokat léptettek életbe, a Virgin Trains vonattársaság


a London és Skócia közötti összes járatát törölte.

A Londontól délre fekvő Surrey grófságban 100 ezren maradtak áram nélkül. Átmenetileg leálltak a Brüsszel és London, valamint a Brüsszel és Párizs között közlekedő szuperexpresszek is. Hollandiában öten haltak meg, az országszerte kialakult közlekedési káoszt csak tetézte, hogy este teljesen megbénult a vonatközlekedés.

Svájcban mintegy száz légi járatot töröltek - egyebek mellett a zürichi és a genf-cointrini repülőtéren - a helyenként 140 kilométer/óra sebességgel dühöngő orkán miatt, amelynek további erősödésére figyelmeztették az alpesi ország lakosságát a meteorológusok. A magasabb vidékeken óránként 160 kilométeres sebességű széllökésekre is számítanak.

Forrás: mti, index, realitatea, bbc, inmh

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS