2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Phoenix vs. Czirják: kifele a könyvekkel!

Sipos Zoltán 2007. január 19. 10:25, utolsó frissítés: 2007. január 18. 16:37

Szomorú történet egy csőd szélére került kolozsvári könyvesboltról arrogáns érseki helynökkel, fafej hivatalnokokkal és egy régi jóbaráttal. #b#[témakommentekkel]#/b#


Utcára nyíló ajtó, vagy egy, a jelenlegi piaci árszintnél jóval olcsóbb helyiség menthetné meg a kolozsvári Phoenix könyvesboltot. A város egyik “magyar” könyvesboltjának számító üzlet néhány hónapja egy Szentegyház (Iuliu Maniu) utcai alagsorban tengődik, korábbi, reprezentatív jellegű üzlethelyiségével szemben.


Kirakat nélkül, eldugvaNincs többé vásárló-csalogató kirakat – a klienseknek a római katolikus vallástanár-képző épületébe belépve egy lépcsőn, majd folyosón kell végigmenniük kis, kézzel rajzolt nyilakat követve, míg beléphetnek a boltíves helységben berendezett, feltűnően csendes boltba.

Magyari Eszterrel, a könyvesbolt egyik tulajdonosával és egyben üzletvezetőjével tavaly augusztusban közölte a kolozsvári Római Katolikus Főesperesi Hivatal, hogy távoznia kell a Szentegyház utcában hat éve bérelt üzlethelyiségből; Czirják Árpád érseki helynök jogilag nem egészen világos, illetve emberileg is kifogásolható eljárása után a Phoenix a Gyulafehérvári Érsekségtől bérel – kedvezményes áron – üzlethelységet, a régi bolttal szemben.


Új árura sincsen pénz

Az alagsori könyvesbolt eladásai látványosan visszaestek – a tavaly novemberi hónap 68 százalékos csökkenést hozott az előző évhez képest, decemberben, a nagy karácsonyi bevásárlási láz közepette 52 százalékkal árultak kevesebbet.

“Volt egy kislány, aki itt dolgozott nálunk. Felmondtam neki” – meséli szomorúan Magyari Eszter a füstölgő rudacskákkal illatozó boltban, közben vallásos zenei aláfestés szól. Jelenleg a család tagjai váltják egymást az üzletben: a bér, illetve számlák kifizetése után nem jut pénz alkalmazottakra, sőt, a helyzet annyira rossz, hogy nincsen pénz újabb könyvszállítmányok megrendelésére sem.


Megemelték a bért – úgy tűnt, maradhatnak

Tavaly június táján merült fel először, hogy a főesperesi hivatal vállalkozása, az Agape vendéglő és hotel terjeszkedni készül, és emiatt a könyvesboltnak mennie kell. A Phoenix bérleti szerződése májusban járt le, de miután elfogadták a házbér 6 ezer új lejre való emelését, úgy tűnt, maradhatnak. Mint Magyari elmondta, a szerződés megkötésekor Czirják épp nem volt jelen, de abban egyeztek meg Székely György főgondnokkal, hogy azt majd aláírja a kanonok.Néhány hónapig úgy tűnt, minden rendben: az főesperesség számlát küldött a házbér kifizetéséről, a bolt tulajdonosai 15 ezer lejt költöttek új polcokra, tataroztak, sőt, arra is engedélyt kaptak, hogy kitegyék az új cégtáblát.


Semmi pénzért foglalják az ingatlant: kirakták őket

Aztán augusztus 20-án szólt a kanonok, hogy nem írja alá a szerződést: a Phoenixnek el kell költöznie – kárpótlásképp visszafizetik háromhavi házbérüket. Két nap múlva, augusztus 22-én Kis Tibor tanácsos közölte velük: gyakorlatilag egy héten belül, szeptember 1-ig el kell költözniük, miközben nemhogy nem volt új bolthelyiség, de még a könyveket sem volt hol raktározni.

“Azt mondta, mennünk kell, eddig is semmi pénzért foglaltuk az ingatlant" – idézi fel Czirják szavait Magyari Eszter. A könyvesbolt helyén függönyüzlet nyílik – tudta meg az üzletvezető.

“Tulajdonképpen a kolozsvári magyarságnak mire van szüksége, függönyüzletre vagy könyvesboltra? Ha az Agape bővítése miatt dobnak ki, azt megértem. De ha már nem recepciót csinálnak a hotelnek, akkor mégis a könyvüzletet találom helyénvalóbbnak a függönyüzletnél” – érvel Magyari.


A galériának is mennie kellett

Egyébként nem ez az első eset, amikor a Főesperesi Hivatal kilakoltatja a tulajdonában levő ingatlanokból a kevésbé profitábilis tevékenységet űző bérlőket: tavaly februárban a Romániai Képzőművészek Szövetsége (UAP) azért zárta be Szentegyház utcai galériáját, mert nem tudta kifizetni a 4000 euróra emelt bért. A Kolozsvár egyik legforgalmasabb környékén levő üzlethelyiség azóta is üresen áll, a kirakat üvegét street artosok ragasztgatták össze öntapadósokkal.

Az üzletvezető így kommentál: “én úgy tudom, hogy az egyház mindig is a haladás mozgatóereje volt. Az írásbeliség kialakulása, olvasás, az orvostudomány kialakulása mind onnan indult el. Emiatt ezt a döntést nonszensznek találtam, és ezt el is mondtam a tanácsosoknak.Czirják megsértődött

A kanonok úr arra kért, menjek be az Agapéba, mert szeretne beszélni velem: a bár ajtajában várt, azt mondta, hogy megsértettem, és haragszik rám azért, mert összehasonlítottam az én árumat az ő árjukkkal, mint egy piaci kofa. Majd azt kiáltotta, mars ki!” – csuklik el az idős asszony hangja a megalázó helyzet felidézésekor.

“Utóvégre az az üzlet és a házsor nem az övé, hanem egyházi tulajdon, mégis úgy viselkedik, mintha mindez Czirják-vagyon lenne. Az idős Bánffy-családot is kitette a hotel építésekor, pedig igazán otthagyhatta volna őket. A státusház a katolikus hívők adományaiból épült, ő csak gondozza ezt az egyházi vagyont.


Az érsek sem szólhat rá

Az RMDSZ-hez fordultam, hogy segítsenek: azt a választ kaptam, hogy ha a kanonok úr elhatározott valamit, akkor vele nem lehet beszélni. Gyulafehérváron próbáltam segítséget szerezni, lévén, hogy az mégiscsak érsekség, Czirják úr pedig érseki helynök. Jakubinyi érsek úr csak annyiban tudott segíteni, hogy ideadta ezt a két alagsori helyiséget.”

A beszélgetés során Magyari többször is visszatér arra, hogy nem a katolikus egyházzal van baja, sőt. “Magánemberként van problémám Czirják úrral. Nem tudom megérteni, hogy egy pápai helytartó hogyan engedheti meg magának, hogy így beszéljen” – mondja.

A Transindex információi szerint a gyulafehérvári püspökség meglehetősen rossz szemmel nézi Czirják Árpád kvázi-vállalkozói tevékenységét: pontosabban azt, hogy a rendkívül magas áron bérbe adható főtéri ingatlanokból származó bevételeket az érseki helynök túlságosan önálló stílusban fekteti be; csak másodsorban véve figyelembe a püspökség gazdálkodási szempontjait.


Magyari kérjen bocsánatot!

A bolt végül október 20-án költözött el, és nem remélhetik kárpótlásképp a háromhavi házbér megtérítését: a kanonok úr megsértődött, Magyari kérjen először bocsánatot – szólt a magyarázat.

A Főesperesi Hivatalhoz fordultunk magyarázatért: Kis Tibor tanácsos, amikor elmondtuk, milyen ügyben keressük, ingerülten Székely György főgondnokhoz utasított. A főgondnok, amikor rövid interjút kértünk tőle, elfoglaltságára hivatkozva nem volt hajlandó időpontot adni. Czirják Árpád érseki helynökkel is megpróbáltunk kapcsolatba lépni, sikertelenül. Titkárnője szerint Czirják annyira elfoglalt, hogy névjegyünk is csak 2-3 napon belül juthat el hozzá.Ajtót nem szabad vágni

Magyari – miután elutasította a Főesperesi Hivatallal való pereskedés lehetőségét – az alagsori helyiséget megpróbálta az üzlet céljaira alkalmasabbá tenni, és egy utcára nyíló ajtót kijárni a helyi önkormányzatnál. A gond ugyanis az, hogy a Szentegyház utcai ingatlan műemlék-jellegű épület, így a polgármesteri hivatal műemlékvédelmi bizottságánál kell engedélyt kérni mindenfajta átépítésre.

A szükséges dokumentáció leadása után azonban nemleges választ kapott. Mindez annak ellenére, hogy a kért helyen jelenleg is ajtó áll, kis módosítással alkalmassá lehetne tenni a könyvesbolt számára. Arról nem is beszélve, hogy a múltban csak az nem vágott ajtót az épületen, aki nem akart – a különféle boltok csúnya és a legkevésbé sem korhű hőszigetelő ajtói úgy tűnik, nem zavarják az önkormányzatot.


Aki létrehozta, az tett be nekik

Az ügyben érdekes mellékszál, hogy az a Promod Kft. hozta létre egykor a Phoenixet, mely most függönyüzletet nyitna a könyvesbolt helyén. Székely Zsuzsa, a Promod vezérigazgatója annak idején azzal csábította át magához a Gaudeamus könyvesboltból Magyari Esztert és kis csapatát, hogy ha segédkeznek a szintén Szentegyház utcai Nobila Casa boltot megnyitni, akkor a kerámia- és textilbolt első nyereségéből nyitni fog egy könyvüzletet is.

Székely be is tartotta szavát – a Nobila Casa megnyitása után fél évvel meglett a Phoenix is, a hangulatos lakberendezési bolttól alig pár méterre. Néhány év után a Promod túladott a könyvesbolton, azonban a családias hangulat megmaradt: ha áru jött, a Nobila Casa alkalmazottai segítettek lepakolni, sőt, néha még az árazójukat is kölcsönadták, mert abból a Phoenixnek csak egy darabja volt.

“Tegeződő jóbarátok voltunk, mindenre számítottam, csak arra nem, hogy épp ők fogják igényelni a könyvüzlet helyiségét” – mondja Magyari.

Amikor megkerestük, Székely Zsuzsa nem volt hajlandó beszélni az ügyről: az nyilatkozzon, akinek köze van hozzá – mondta. “Amikor eladtam a boltot, minden ráhatásom megszűnt.”


Muszáj lesz költözni

Ahogy az idő telik, Magyarinak és a Phoenixnek egyre kevesebb választási lehetősége van: muszáj ráfizetni és újból költözni, mert a jelenlegi helyzet egyértelműen csődhöz vezet. Hiába az igen kedvezményes, négyzetméterenként 11 eurós ár az alagsorban, az eladások túlságosan visszaestek.

A piaci ár 50 euró körül mozog – Magyari 30 eurót tud fizetni egy új a helyiségért, ha az jobb forgalommal kecsegtet. Míg azonban nem kerül más, Magyarinak és a betévedő vásárlóknak meg kell barátkozniük a síri csenddel, a szép boltívekkel és a pangással.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS