2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amikor a tömbházak közé beköltözik a falu. Vagy fordítva?

Pál Edit Éva 2007. január 16. 09:15, utolsó frissítés: 2007. január 15. 18:11

Ló legelészik a villamossínek mentén, disznó visít a tömbház ajtajához kötve. Helyek, ahol a szekér még nem díszlet, és a gumicsizma nem márkás. #b#[fotóriport]#/b#

Ami a képekről lemaradt

Villamos: nagy szürke plüsselefánt megy el mellettem. Később veszem észre a gyereket a plüssállat hasán. Előre bandukolnak ketten, az elefánt és ő. Ezerráncú néni kíséri őket. Hármójuk nyomában kicsi szőke leányka ugrál. Nem ülne le semmi pénzért, megfogódzik a korlátban, mint a nagyok. Huncutul összemosolygunk. Jobbra sáros cipők bambán bámulnak előre.


Tavaly nyáron

Ugyanaz a táj fél évvel korábban. A villamossíneken legelészik egy ló. A gyárudvaron egész ménes: biofűnyírás. Egy tyúk kapirgál az ablakban. A disznó a tömbház udvarán kikötve.

Most csak sár van, szürkeség, szemét, alkonyat. Nagy kék kamion mellett a fogatos megigazítja a ló lábán a patkót. A kioldógomb nem megy, a fénykép nem sikerül. A kamion elhajt, a fogatos elhajtja a lovat, be egy udvarra. A tömbház mellé kis kertet készített valaki. Kiskutya nyüszít egy kartondobozban. Két gyerek kardozik a tömbház mögött, kartonból készített kardokkal. Az a fránya kioldógomb... Fura, ahogy a tömbházak közé beköltözött a falu. Vagy fordítva.


Házak között

Az egyikből énekszó hallatszik. Bekukucskálok az ablakon. Fémpoharak villognak az asztalon. Táncolnak, és fújják a manelét.

Rácsok mögöttRácsok mögöttÉlünk s hallgatunkÉlünk s hallgatunkSzekerezés az alkonyatban. Gyí te Fakó! Hol vagy, Fakó?Szekerezés az alkonyatban. Gyí te Fakó! Hol vagy, Fakó?Hazaszeretet hazafeleHazaszeretet hazafeleKékre volt a pléhkapu festveKékre volt a pléhkapu festveKiskertemben van egy öreg (?) almafaKiskertemben van egy öreg (?) almafaMa nem megyünk szánkózni?Ma nem megyünk szánkózni?Két szál pünkösdrózsa kihajlott az útra
<br />

<br />
Két szál pünkösdrózsa kihajlott az útra
Udvaromon aranyvályú, aranykútUdvaromon aranyvályú, aranykútNem kell nékem saláta, csak az, aki kapáltaNem kell nékem saláta, csak az, aki kapáltaKözépkori hangulatot árasztó Középkori hangulatot árasztó "prekanalizálás" az utca közepénDivat az udvaron szekeret tartaniDivat az udvaron szekeret tartaniKolozsvári látkép udvarralKolozsvári látkép udvarralKilátás(talan)Kilátás(talan)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS