2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A felhasználó lett az év reklámügynöksége

K. A. 2007. január 15. 10:25, utolsó frissítés: 2007. január 14. 20:35

A rangos Advertising Age évről évre odaítéli #b#az év reklámügynöksége#/b# díjat. Az idén először ez nem ügynökségé, hanem a fogyasztóké. Új idők!

Az indoklás, az AdAge.com-on és a kiadás múltheti számában jelent meg. A vásárlók (felhasználók) értékben többet nyújtottak a brand építésben, mint bármelyik vezető ügynökség. Az ingyen, saját szórakoztatásukra buherált filmecskéket, képeket stb. gyártó fogyasztók elsősorban értékben, de ötletekben és kreativitásban is előzték a legjobbakat.

A nagy büdzsékkel, csúcstechnológiával és hatalmas know how-al dolgozó kreatív- és médiaügynökségek egyfelől, az otthoni számítógépeken vágó, középkategóriás kamerával dolgozó amatőrök másfelől: és mégis.

2006-ban már minden szakember számára elfogadott tény lett, hogy a 2.0-s netszolgáltatások hatására a brandek könnyen kicsúszhatnak kontroll alól, és elkezdik saját életüket élni. Eddig sem volt másképp, de a jelenség ereje, például a YouTube 2006-os robbanása semmi korábbihoz nem fogható erővel hatott egyes termékek eladására.
Mi a gerilla marketing és a 2.0-s net? Nézd meg korábbi írásainkat!

>> Gerillamarketing – a lányok tudják, a fiúk nem (de ez sem igaz) >>
>> Pornó és reklám, a legyőzhetetlen páros >>
>> Két média-aktivista a "virtuális szappanbuborék" kipukkasztásáról >>


101 kétliteres Diet Coke
<br />
523 szem Mentos101 kétliteres Diet Coke
523 szem Mentos
A Diet Coke és a Mentos dionüszoszi násza

Az Advertising Age által felhozott példa a fogyasztó által kreált piacmozgató on-line tartalomra egy egész szórakoztató klip, ami két Maine állambeli haver csávó (egy zsonglőr és egy ügyvéd) "kísérletét" dokumentálja.

A néhány perces mozgóképben a csávók valóságos Bellagio-szökőkutakat varázsoltak Diet Coke-os üvegekbe dobált mentolos cukorkák segítségével. A dolog inkább egy dadaista színházi előadásra, mint tudományos kísérletre emlékeztet.

A virálisan (a netezők egymásnak küldték el a webcímet) terjedő filmecskét több millióan nézték meg, persze a YouTube-ra is felkerült, ahol megjelentek kísérletet megismétlő új filmecskék is. Néhány hétig a YouTube-on az volt a látszat, hogy valóban a világot – Lengyelországtól Chiléig – a Diet Coke és a Mentos interakciója köti le a leginkább.

Egyféle mozgalom indult, amely arról szól, ki hogyan csal elő Diet Coke gejzírt a Mentos segítségével. Az anyagok egyre abszurdabbá váltak. Egy vonzó hölgy iszik pár korty kólát és lenyel pár szem Mentost, de már robban is szét a feje – ez lett a YouTube-on az egyik kedvenc.

Diet Coke-ba Mentost – ez egy réges régi amerikai urban legend, a két Maine-i zsonglőr csak a gondolatot melegítette újra. És a hatás


semmi máshoz nem fogható.

A cukorka amerikai forgalmazója, a Perfetti van Melle leplezetlen örömmel osztja meg a világgal: a klip és az általa indított mozgalom hatására 15%-kal nőttek a Mentos-eladások. És tegyük hozzá, ez a cégnek nem került semmibe. Némi tanácstalanság után végül a Coca-Cola is úgy döntött, hogy követi a Mentos lépését, és a filmet közzéteszi az egyik site-ján, ahol a felhasználók által kreált tartalmat publikálnak.

Az Advertising Age szerint a vírus-kommunikációban rejlő lehetőségek hatására a vezető marketingesek többsége már feltette magának a kérdést: vajon rá kellene-e valamiképpen venni a fogyasztókat arra, hogy ők maguk is kövessenek el hasonló tartalmakat? A válasz egyértelműen igen.

A vezető marketingesek szerint jobb, ha a szakma beletörődik abba, hogy a felhasználók számára már számtalan olyan kommunikációs csatorna áll rendelkezésre, amelyek által erősen beleszólhatnak a brandek életébe. Ha nincs is nagyon tiszta elképzelés arról, hogyan kell felkészülni a szerkezetváltásra, a vezető szakemberek már elkezdték a kísérletezgetést.

A Bud.tv – ahova a sörmárka amerikai kedvelői feltölthetik az általuk kreált filmeket csak egy próbálkozás a számtalan közül. Nagyon érdekes a MasterCard priceless.com-ja, ahova a nemzetközi felhasználók töltik fel filmetűdjeiket arról, mit tartanak megvásárolhatatlannak.

Jellemző az is, hogy a kommunikációs szakma nagy kísérletezői között még mindig sokan akadnak, akik nem tudnak mit kezdeni netező fogyasztóikkal – a borzongás kedvéért érdemes megnézni, mennyire kőkorszaki például a Benetton elképzelése a netezőkről és az interaktivitásról.


Miért különleges ez az időszak?

Lezárulna a 30 másodperces reklámfilmek kora? Aligha. De már a reklámszakma közhelyének számít, hogy a nagy büdzsék megölik a kreativitást. A YouTube és a hozzá hasonló 2.0-s alkalmazások azt tudatosítják, hogy a reklám és a média tartalom (content) közötti műfaji különbségek megszűnnek, és a siker abban a banális tényben mérhető le, hogy valóban égető vágyat éreznek-e a netezők arra, hogy megosszák ismerőseikkel az egyik vírusanyag linkjét.

Olyan site-okat kell építeni, amelyek felfedezése kaland-élményt nyújt, olyan blogokat kell működtetni, amelyek korrekt információkat terjesztenek, olyan mozgóképet kell gyártani, ami funny és közösségi élményt nyújt. Szóval a dolgok egyre csak bonyolódnak és bonyolódnak. Viszont egy jó ötlet több tízmillió dolláros kampányokat válthat ki.

És ne higyjük, hogy a Diet Coke – Mentos kísérletnek nem volt hatása a romániai magyarokra: néhány ismerősünk megismételte a kísérletet American Cola-val és Mentosannal. És működött!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS