2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petárdastop: csak csillagszóróval lehet a frászt hozni

B. B. E. 2006. december 27. 13:29, utolsó frissítés: 13:29

Betiltották a petárdák és a három grammnál több robbanóanyagot tartalmazó pirotechnikai eszközök használatát. A forgalmazók #b#nagyot buktak#/b#.

Míg tavaly újévkor a jogszabályok csupán a szilveszter két napjára korlátozták a petárdák és kis erejű robbanóeszközök használatát, az idénre már teljesen tilos a puffogtatás.

A megszorítás értelmében ugyanis csakis olyan csillagszórókat, szikraszórókat, fényszórókat, fáklyákat, tűzgyűrűket szabad magánszemélyeknek használniuk, amelyek körkörös irányban bocsátják ki a színes fényeket, szikrákat, s összetételükben a robbanóanyag nem haladja meg a minimális mértéket.Minden más tilos:

szakkifejezésekkel élve nem szabad a II. osztályba tartozó petárdákkal szórakozni, és annak sincsen jó vége, ha a II-IV, T1 és T2 osztályba tartozó pirotechnikai keverékeket használunk, birtoklunk vagy forgalmazunk. Ezeket csakis jogi személyek, engedélyezett területen, szakember irányításával használhatják.

Nagyon beszűkül tehát a szilveszteri buli arzenálja, és a rendőrség nem apró-cseprő pénzbírságot ró ki azokra, akik mégis petárdázásra vetemednének. Az 1995/126-os törvényt módosító 2006/406-os jogszabály értelmében három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés vár rájuk. Ha pedig kiskorúak lennének a robbantagtók, szüleiket veszik elő.

A szigorítás egyébként nem új keletű: a rendőrség már tavaly szerette volna betiltani a petárdák és hasonló robbanó eszközök betiltását, ám későn rukkoltak elő az ötlettel.

A kormány akkor ígéretet tett, hogy idén szilveszterre mindenképp érvénybe lép ez a rendelkezés. Ehhez képest viszont jócskán megkéstek: az új rendelkezés idén november 8-án látott napvilágot a Hivatalos Közlönyben. Ezt pedig leginkább azok a forgalmazók és árusítók szívták meg, akik időben fel szerettek volna készülni a téli ünnepekre s becsületesen bevásároltak a kis,


tavaly ilyenkor még engedélyezett robbanószerkezetekből.

A hazai gyártású termékekről nincsen adat, annyit viszont máris tudni, hogy mindeddig 1200 tonna pirotechnikai felszerelés érkezet az országba, 800 tonnáról utólag derült ki: használatuk tiltott.

Nem csupán az anyagi károkkal kell számolniuk a „túlbuzgó” kereskedőknek, ha elkapják, amint feketén próbálnak túladni az időközben betiltott termékeiken: börtön vár rájuk.

Az új rendelkezés az évről évre előforduló szilveszteri baleseteket hivatott megelőzni. A főként gyermekek, tinédzserek körében népszerű petárda közel sem annyira ártalmatlan, mint amennyire azt sokan hiszik.

A tavalyi híradók karácsony és szilveszter körül félig-meddig horrorfilmbe mentek át: fél karral, fél szemmel, ujjak nélkül maradt kisfiúkból minden évre kijut jópár. Emellett ott vannak még az ártatlan járókelők, akik ráléphetnek a robbanó szerkezetre, vagy akiknek a fejére pottyanhat az emeletről kiröppenő petárda. A krónikus szívbetegeknél a robbanás okozta ijedtség akár szívinfarktust is előidézhet.


Nem túl szívderítőek

a tavalyi év végi puffogtatás után közzétett statisztikai adatok: a lakosság összesen 1700 tonna pirotechnikai terméket használt el, ez pedig 430 súlyos balesetet okozott, és két ember életét követelte.

A Transindex arra volt kíváncsi, mégis melyek azok a pirotechnikai termékek, amelyeket anélkül használhatunk, hogy lesittelnének, de a szilveszteri puffogtatás, tűzijátékok sem maradnak el. Nos, a választék nem túl bő.

Az I. pirotechnikai osztályba – amelyek szabad használni – tartozó, úgynevezett játékos pirotechnikai termékek nem kimondottan alkalmasak a kutyák, nyugdíjasok ijesztgetésére: ezek ugyanis tortára helyezhető „tűzijátékok”.

Lehet még használni csillagszórókat, szikraszórókat, fényszórókat, fáklyákat, tűzgyűrűket – de ezek közül is csupán azokat, amelyekben a robbanóanyag mennyisége nem haladja meg a három grammot. Tehát aki nem bír meglenni hangeffektek nélkül szilveszterkor, az legfennebb kiszúrhat pár lufit.


Magyarországon is tilos a petárdázás

A nagy hang- és fényhatást kifejtő petárdák tartása, forgalmazása egy kormányrendelet értelmében már tavaly november óta tilos Magyarországon. A második csoportba tartozó pirotechnikai eszközök tartása, használata a tavaly szilveszter előtt hatályba lépett jogszabályok szerint 50 ezer forintos pénzbírsággal sújtható. Változatlanul engedélyezik azonban a kisebb hatóerejű, úgynevezett játékos pirotechnikai termékek árusítását és használatát, és a kis tűzijátékok használata sem tiltott.

Amúgy a magyar hagyományban először a török időkből való feljegyzések szólnak a petárdáról. Az egykori krónika szerint:

„Van itt olyan fegyver, amit »hajnalcsillag«-nak neveznek, s amit a várfalak megrohanásakor használnak, vagy pedig a rések védelmezésénél. Azután láthatók égetett agyagból való fazekak, amik nyúlós és maguktól meggyulladó matériával vannak töltve, hogy az ellenség közé dobassanak.” (Forrás: gondola.hu) Tata várát egy éjjel vették be, mégpedig úgy, hogy petárdával – illetve annak harci eszközzé fejlesztett ősével – szakították be a kapuját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS