2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másfél órányi gyönyör

Pál Edit Éva 2006. december 08. 15:51, utolsó frissítés: 2006. december 06. 17:21

Hasonló akkuk hajtják, mint a mobilokat, s a fékezési energiát is hasznosítja. Két és félszer drágább, mint egy átlagos kocsi, de környezetkímélő és szép. Mi az? #b#Hibridautó#/b#-kiállításon jártunk.
Az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság székházának udvarán állítottak ki másfél óra erejéig egy Toyota Prius hibridautót. A halvány olíva színű csodajárművet főként műszakis diákok
tekintették meg.Volt előadás is hegesztési technikákról meg az autó működési elvéről. De ki megy előadásra, amikor jön a Mikulás?Az autó színével kitűnően illeszkedik a környezetbe, színben nagyon jól megy a sötét olíva vagy inkább khaki színű, historizáló stílusban épült EMT székházhoz; ha távol-keleties, gömbölyded vonalvezetését nézzük, akkor már


kissé nagyobb a kontraszt.

Petru Dimoff, a forgalmazó Profi Auto autószalon munkatársa mutatja be a Priust. Elmondja a legégetőbb információkat: az autó végsebessége 170 km/óra. Ez viszont csak amolyan figylemeztető jellegű sebességhatár, ennyin garantálja a Toyota, hogy fékezéskor nem fog mócsingokban leválni az abroncs a felnikről.
A Prius ára ÁFA nélkül 21.320 euró (ez a Luna modell ára), míg az Elegance verzió 22.630-ba kerül. ÁFÁ-val az árak 31.558, illetve 33.506 euróra módosulnak. A borsos ár ellenére az 5 000 eurós Daciák hazájában

keletje van a Priusnak:

Évente 3000 darabot hoznak Romániába, csak Kolozsváron évi 300-at adnak el belőle. Jelentős árcsökkenésre lehet számítani, ha elkezdik gyártani a modellt Európában is, amely most kizárólag Távol-Keleten készül, ezért a különböző ázsiai vámokat és a szállítást is meg kell fizetni.A motorból szinte semmi nem látszik. Annyit tudunk meg róla, hogy a baloldali fekete részen a hagyományos benzines motor van, a másik rész, a világos az elektromos cucc.

Indítás - a kocsit körülállók közül egyesek felhördülnek, hogy túl hangos a motor, mások viszont éppen megfelelőnek tartják a zajszintet. Egy Carpatina kaszálógéphez képest kifejezetten csendesnek tűnik, és ami nem elhanyagolható: nem árasztja a füstöt, mint egy negyvenéves Saviem busz. Szóval a hang és a szag nem kifogás a zöld autó ellen.A Prius villanyról indul, aztán körülbelül 40-nél érzi úgy, hogy mostmár jó lenne egy kis benzinszagot is produkálni – mondja Petru Dimoff. Ekkor bekapcsol a benzinmotor és együttesen hajtják a járgányt.


Kipufogógáz vagy akkusav

a károsabb a környezetre? – teszik fel a kérdést a szkeptikusok. Akkusav – válaszol Tóth-Nagy Csaba, a győri Széchenyi István Egyetem tanára.

Csakhogy ezek az akkumulátorok elég sokáig eltartanak, egy átlagos motor élettartamát, 100–200 ezer kilométert simán kibírnak. A hibridautóknál használt, a lapotopokéhoz és a mobilokéhoz hasonló nikkel és fémhidrid alapanyagokból készült aksik pedig nem is olyan károsak, mint az ólomsavas változat. Az akkukat ma már begyűjtik és újrahasznosítják, tehát semmiképp sem rombolják annyira a környezetet, mint a széndioxid.

Feltételezhetnénk, hogy az utasok kényelmét szolgáló tér jelentős részét a plusz akkumulátorok elveszik, de nem. A csomagtartó akciófilmekből ismert, rejtekhellyel ellátott bőröndökre emlékeztet, az alsó szinten vannak eldugva az aksik, a pótkerék és a szerszámok a három „emeleten” simán elférnek mellettük, és még így is marad 408 liternyi űr a csomagoknak, ami egy átlagos családi autó csomagterének felel meg.


A kamerás parkolássegítő rendszert (IPA)


a bemutatott autón nem teszteltük, mert nem volt neki ilyen, de Petru Dimoffnak elhittük, hogy a rendszer érintőképernyős. A csomagtartó zárjának környékén elhelyeznek egy kis kamerát, és akkor vége a nyaktekerésnek: az autóban levő LCD képernyőn látjuk, hogy mi történik hátul.Miért Prius?

1. Keveset fogyaszt: egy átlagos autós évente 336 liter benzint takaríthat meg vele, ha hétliteres átlagfogyasztású autója helyett Prius-szal jár. Városi autónak ideális, mivel kevesebbet fogyaszt városban, mint városon kívül.

2. Megnyugtatja a lelkiismeretünket: a Prius széndioxid-kibocsátása a városi miniautókéval vetekszik.

3. Végre teszünk valamit, amit még a zöldek is szeretnek: a károsanyag-kibocsátása 40 százalékkal csekélyebb, mint az Európai Unió 2005-re meghatározott normái.

4.
Leonardo Dicapriónak és Cameron Diaznak is van már Prius-a. Nekünk miért ne lenne?

5.
Nem valószínű, hogy a városban minden második autó olyan, mint a kedvencünk, ha már ennyi pénzt kifizetünk érte, lehetünk egyediek és felvágósak.

6.
2005-ben az év autója volt Európában.

7. Két és félszer kerül többe, mint egy vadonatúj átlagos családi autó, és ezzel simán lenullázódnak a fenti előnyök.

Fotó: Szabó Géza

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS