2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Na mit hozott?

P. E. É. 2006. december 06. 10:55, utolsó frissítés: 2006. december 05. 20:00

Aki jó volt, aki nem – ezt hozta sok-sok színnel, csengővel, Jézussal és szőke nővel a Pirosruhás. Idén a szívekkel, kis karácsonyfadíszekkel ékesített virgácsok a divatosak. #b#[virgácsteszt]#/b#
A klasszikus virgács már a múlté. Mikulás apó gyárába új designert vettek fel. Az ezüst és aranyozott, esetleg hungarocel-forgáccsal bevont és kis piros masnival ellátott vesszők kimentek divatból.

A Mikulás gyárában – piacokon, utcasarkokon virgácsot áruló őstermelők – kreatívak, idén szívekkel, kis karácsonyfadíszekkel ékesített virgácsok a divatosak.

Az egyik árus néni szerint egy ilyen „csoda” elkészítése félórányi, de legkevesebb tíz percnyi munkába telik. Mikulás napja előtt legalább két héttel már az egész család a virgácsprojekten dolgozik. Futószalagon végzik a munkálatokat: – az egyik hajlítja a csövet, a másik vágja a papírt, a harmadik a masnit készíti elő. Nálunkaz egész család ezzel foglalkozik,

egyedül nem is tudnám megcsinálni – mondta.

Először is meg kell vásárolni a hozzávalókat. Többnyire lerakatokból szerzik be az alapanyagot, a vessző kivételével. A sétabothoz hasonló virgácshoz műanyagrudacskákra van szükség: ezt a fajta virgácsot a legnehezebb elkészíteni, ugyanis a műanyagrudat be kell hajlítani.

A technológia a következő: vagy forró vízben, vagy egy gumitömlő segítségével a kemencében végzik a hajlítási műveletet, mindenképp hő felhasználásával (a dolog mikéntjét nem mondták el az árusok, úgy látszik ez hadititok). Aztán be kell szerezni az ajándékszalagot is, aminek tekerítése 6,5 lej, egy tekercs körülbelül tíz virgács elkészítéséhez elég.

A lakodalmas pálcához kísértetiesen hasonlító virgács összetevői: fehér vagy színes-papír, karácsonyfadísz és drót. A papírt kettőbe tűrik, recés szélű ollóval félcentinként bevagdossák, majd feltekerik harántirányban egy botra, a két végén odaragasztják. Később színes tollakkal, masnikkal, szív vagy csillag formájú drótokkal ékesítik.Fotók: Sz. G., P.E.É.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS