2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában kevésbé diszkriminálják a nőket, mint Magyarországon?

B. D. T. B. D. T. 2006. november 28. 13:27, utolsó frissítés: 10:58

A Világgazdasági Fórum esélyegyenlőségi toplistáját és idei jelentését Magyari-Vincze Enikő antropológus kommentálja.
A nők és a férfiak közötti egyenjogúság érvényre juttatása tekintetében az észak-európai országok állnak az élen - derül ki a Világgazdasági Fórum ezzel kapcsolatos jelentéséből.

A dokumentum, amelyet múlt kedden hoztak nyilvánosságra Londonban, 115 országot vizsgálva négy szempont - a nők részvétele a gazdasági és a politikai életben, iskolázottságuk, valamint egészségi mutatóik - alapján szabja meg a rangsort. Az első helyen Svédország áll, őt követi Norvégia, míg a harmadik helyre Izland került.


Románia a 46., Magyarország az 55. helyet foglalja el.


>>Megelőztük Zimbabwét: a Világgazdasági Fórum 2005-ös jelentése

A jelentés szerzői megállapították: nincs a világon olyan ország, amelyben teljes mértékben egyenlő lenne a nők és a férfiak társadalmi megbecsülése, de a skandináv államok utcahosszal vezetnek, és velük csak Németország tud szorosan lépést tartani a maga ötödik helyével. A németországi nők egyenlő esélyeit a politikai porondon az is alátámasztja, hogy tavaly Angela Merkelt választották meg kancellárnak. Az egy évvel ezelőtt készített felmérés alapján ugyancsak az észak-európai országok tűntek ki.

Az Európai Unió országai közül tízen kerültek be a top20-ba. Románia a négy mutató alapján számított átlagával – 0.6797 – Ugandával, Ukrajnával, Oroszországgal körülbelül egy szinten áll (az országra vonatkozó részletes adatok .pdf-ben itt). A végeredményt azonban a nők gazdasági-politikai esélyegyenlőségének indexe rontotta le. Ugyanis iskolázottság terén Romániában a nők verik a férfiakat, és mivel várható élettartamuk 65,2 év a férfiak 61 évével szemben, az egészségi állapotot kifejező mutató is elég magas.

A gazdasági részvétel indexének egyik összetevője a munkaerőpiaci jelenlét: míg a nők 50%-a, a férfiak 63%-a alkalmazott. A nők pedig


jóval kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért,

mint a férfiak: ennél a részmutatónál az ország az 57. helyre csúszik. A törvényhozók, gazdasági felsővezetők és menedzserek közében a nők aránya a jelentés szerint 31%. A parlamentben ülők 11%-a nő, miniszteri pozíciókban arányuk 13%; az utóbbi fél évszázadban pedig egyetlen alkalommal sem történt meg, hogy nőt választottak volna államelnökké.Az Evenimentul Zileinek nyilatkozó HR-menedzserek szerint a nem egyenlő bánásmód a bérezés tekintetében csupán az alsóbb kategóriájú munkahelyek és a vidéki környezet kontextusában érvényes. A vállalati közép- és felsővezetők esetében – akik közt egyre több nő akad – ez a probléma nem tevődik fel. Szociológiai nézőpontból pedig megállapítható, hogy


a nemek közti egyenlőtlenség mértéke csökkenőben,

ez világméretű trend, így Romániában is tíz éven belül szemmel látható lesz a javulás – írja a lap szakértőkre hivatkozva.

Magyarország rosszabb szereplésének oka, hogy a gazdasági és a politikai részvétel mutatója még alacsonyabb, mint Románia esetében. A munkaerőpiaci részvétel a magyarországi nők esetében alacsonyabb: 42%. Az ország


csupán 95. helyezett az egyenlő munkabérek tekintetében:

a nők még inkább alulfizetettek a férfiakhoz viszonyítva. A törvényhozók, gazdasági felsővezetők és menedzserek aránya picivel magasabb, mint Romániában: 34%, de ez nem javít túl sokat a mutatón. A nők aránya a parlamentben 10%, a női miniszterek aránya 12%.

A Világgazdasági Fórum ranglistáján egyébként meglepő, hogy a délkelet-ázsiai Fülöp-szigetek az igen előkelő 6. helyet foglalja el, és ezzel számos olyan nagy múltú demokráciával rendelkező országot utasít maga mögé, mint Franciaországot (70.), Máltát (71.), illetve Olaszországot (77.). Az utóbbi országok egyébként az európai besorolás végén kullognak. Az afrikai országok közül a Dél-Afrikai Köztársaság áll a legelőkelőbb, a tizennyolcadik helyen.A világ legnépesebb országai közül Nigériában és Indiában a legrosszabb a nők társadalmi helyzete a 94., illetve a 98. helyezéssel. Kína a maga 63. helyével jócskán megelőzi őket. A nők megbecsültsége főként az iszlám vallású országokban siralmas: Irán a 108., Egyiptom a 109., Szaúd-Arábia a 114., Jemen pedig a 115. helyet foglalja el a rangsorban.

Forrás: weforum.org, evzilei, mti

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS