2018. december 15. szombatValér
-1°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

No pánikgomb: első nap a Paprika Rádióval

P. E. É. 2006. november 24. 19:18, utolsó frissítés: 18:28

Fűszeres illatok nincsenek, és még a zene sem az igazi. Egy éven belül már nemcsak Szandi-számok és Kicsi gesztenye lesz – ígéri a szakmai vezető.
Szocreál felhőkarcoló az állomás mögött, első emelet, a folyósó végén balra. Családias hangulat, de enyhén feszült mindenki: vagy azért, mert adásból jön, vagy, mert adásba megy. Amikor odaérek, épp a délutáni háromórás Éterízesítő következik Ambrus Istvánnal és Tamás Enikővel. Először lesznek élesben, egy kicsit izgulnak.

Paprika az első emeleten, folyósó végénPaprika az első emeleten, folyósó végénMurányi János műsorvezető már menni készül, lejárt a premierMurányi János műsorvezető már menni készül, lejárt a premierMég azért megbeszélik a részleteket váltással, Ambrus IstvánnalMég azért megbeszélik a részleteket váltással, Ambrus IstvánnalKészülődés: a technikus és István bütykölnekKészülődés: a technikus és István bütykölnekAmbrus István műsorrácsa: ez lesz a mai Éterízesítőben :)Ambrus István műsorrácsa: ez lesz a mai Éterízesítőben :)


No „bugyiba nyúlós szám”, no pánikgomb


Ambrus István műsorvezetővel beszélgetek: három és fél évet dolgozott az udvarhelyi Príma Rádiónál, most mégis izgul egy kicsit: ott a közszolgálatibb volt a stílus.

– Miről rizsázzunk? – kérdezi tőle műsorvezető-társa, Tamás Enikő. - Hát arról, hogy milyen volt az első nap adásban.

Közben bemennek a stúdióba. Beköszönnek, elmondják a „rizsát”. Amikor István kijön és megkérdi, hogy milyen volt: pánikba esünk, hogy hát semmilyen, mi nem hallottunk semmit. Persze, mert dumáltunk közben. De azért mindannyian izgulunk egy kicsit. Vajon most bement vagy sem?

Stúdió-kütyükStúdió-kütyük


A stúdióban azon tanakodnak, milyen számokat tegyenek. – Ezt ne – mondja István – ez olyan „bugyiba nyúlós szám”. Tudod, amit azért teszel be, hogy lassúzás közben tudjál a lánnyal működni.

Mi az a pánikgomb? – kérdem. – Mindenki ezt kérdezi, válaszol István. Arra való, hogyha valami történik, akkor megnyomod, és bemegy a rádióba valami zene, egy szignál vagy ilyesmi. Forró helyzetekre való, még nem használtuk.


„Csiklintják a műsorvezetőt, hogy így vihog?”

Az irodában Erőss Éva, a Reggeli Tornádó műsorvezetője meséli, adás közben jött egy sms, hogy: „Csiklintják a műsorvezetőt, hogy így vihog?” Beolvasta az sms-t a rádióba, aztán két szám között sírt is egyet, hogy kiegyenlítődjön a mérleg. A legkellemetlenebb az, hogy korán kell kelni – panaszkodik. Hat előtt már itt kell lennem, hogy felkészüljek, három előtt pedig soha nem tudok hazamenni.

Erőss Éva műsorvezető és Erőss Éva műsorvezető és "tisztafej", most épp nem csiklintjákSike Csanád hét alatt 26 órát telefonált ezen a telefonján, de még van neki kettőSike Csanád hét alatt 26 órát telefonált ezen a telefonján, de még van neki kettő


Megérkezik Sike Csanád marketingigazgató. A telefon hozzá van nőve a füléhez, nem igazán lehet vele beszélgetni. De még bírja a strapát. Veress Zsolt zenei produkcióshoz nyitok be. Elmeséli, ő készíti a hangfüggönyöket, reklámokat, mindenféle zenei izékkel foglalkozik.

Illés Márton (Marci) a Paprika szakmai vezetője is visszatér körútjáról. Széles gesztusokkal magyarázza, hogy milyen klassz lesz az esti megnyitó.

„Eddig is a fellegekben jártunk, de ma egyenesen a sztratoszférába emelkedünk”

– Gyorsan kell még készítenünk egy jingle-t ma estére.
– Öt, négy, három, kettő, egy: Paprika rádió, fülön csíp – mondja máris Marci nagyon sejtelmes-dögös hangon Aztán keresnek hozzá valami zenét. – Mi legyen? Valami jó magyar dal kellene. Magyarok, férfiak és asszonyok – poénkodik. – Kicsi gesztenye, Valami Amerika... Hát ezek azért ne! – böngészi hangosan a listát. Végül a Szól a rádió című LGT-dalra esik a választása.

- Szerencsére megvettük a programot. - Veress Zsolt zenei produkciós és dj- Szerencsére megvettük a programot. - Veress Zsolt zenei produkciós és dj- Öt, négy, három, kettő... Illés Márton sejtelmes hangja- Öt, négy, három, kettő... Illés Márton sejtelmes hangja


– Érkeztek visszajelzések, hogy Magyarországon nem fogható mindenütt jól a rádió – említi munkatársainak. Más: eddig is a fellegekben jártunk, de ma egyenesen a sztratoszférába emelkedünk.... –nagyon be van pörögve a szakmai vezető.

Emberek érkeznek, mennek. Kézfogások, gratulációk.


A hasznos információk:

Reggeli Tornádó című interaktív magazinműsorral indulnak a hétköznapok: játékok, meghívottak, érdekes hírek. Tíztől háromig Kolozsvár Expressz című rovatban a rengeteg zene mellett közhasznú információk, programajánlatok, közúti infók fognak elhangzani, és mindig lesz egy meghívott.

Délután háromtól hatig az Éterízesítő hallható hasznos délutáni infókkal, meghívottakkal. Terveznek egy új alrovatot Zenerulett címmel, melynek lényege, hogy a hallgatók által beküldött kedvenc tízeslistákból kisorsolnak egyet, majd bejátsszák a nyertes által beküldött tíz számot. Főként fiatalokat érintő dolgokról lesz itt szó, ezért is vezeti ezt a rovatot két egyetemista, Tamás Enikő és Ambrus István. Aztán van még a Klubtúra, amelyben szórakozóhelyekről lesz szó.

- Eddig is a fellegekben jártunk, de ma egyenesen a sztratoszférába emelkedünk- Eddig is a fellegekben jártunk, de ma egyenesen a sztratoszférába emelkedünk


Este hattól nyolcig Üzenetszervíz várható, amelyben a hallgatók üzenhetnek egymásnak a rádión keresztül. Sms-eket lehet küldeni, amelyeket aztán a műsorvezető felolvas. Péntek esténként a Csípős Partika című műsor hallható remixekkel.

Szombaton és vasárnap is magazin jellegű műsorok hallhatók meghívottakkal, érdekességekkel. Paprika Top 40 szombaton délután háromtól sok magyar zenével, nyolctól pedig fiataloknak szóló műsor magyarországi dj-kel: DJ Berry-vel és DJ Dreddel.

Vasárnap kívánságműsor, és este a zenei produkciós Veress Zsolt fog a filmvilág legnagyobb slágereiből válogatásokat bejátszani. Éjszakai műsorban zene hallható, tervben van még néhány tematikus zenei műsor, illetve, ha sikeres lesz, kitolják az Üzenetszervíz műsoridejét.

A mindenki által – Kérdezd Marcit!-ként emlegetett szakmai vezető elmondja még, hogy a rádió zenei kínálata egyelőre


1700-1800 zeneszámból áll,

amelyeknek többsége magyar dal. Később játékkal egybekötött felméréseket fognak készíteni, hogy jobban tudjanak igazodni a közönség zenei ízléséhez. Körülbelül egy évre van szükség ahhoz, hogy kialakuljon egy szilárd zenei arculat. Elsősorban a fiatal korosztály megnyerése a cél.

Megérkezik Eckstein Kovács Péter, az egyik Éterízesítős meghívott, aki ki is fejezi elégedetlenségét amiatt, hogy 50 évével kicsúszott a rádió 15-49-es célcsoportjából.

Én kimaradtam a célcsoportbólÉn kimaradtam a célcsoportból


Nem köntörfalaz, beszól, hogy: oké, a rádió klassz, de a reklámanyagokról ordít a szexizmus. Továbbá nem szeretné, ha diszkriminatív megjegyzések hangzanának el a rádióban: nincs zsidózás, nacionalizmus, és homoszexuálisokkal, nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés. (A szóróanyagokon fejnélküli, fehérneműs nő látható, akinek egy paprika van tetoválva a hasára.) A paprika egyértelműen fallikus szimbólum ebben az esetben – értekezik Eckstein, a rádiósok hebegnek.

Buli vanBuli van


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS