2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trendi, oroszpiaci vagy turkálós?

Pál Edit Éva 2006. november 15. 16:31, utolsó frissítés: 14:18

Első Kozmopolisz-kerekasztal: Divatjamúltak vagyunk és fantáziátlanul öltözünk. De majd a márkaboltok minden megoldanak? #b#[témakommentekkel]#/b#

Tranzit Café, este hat óra. Czika Tihamér az est ötletgazdája, Keszeg Ágnes divattervező, Plájás Ildikó (Zonga) antropológus beszélgetnek, sőt, néha vitáznak azon, hogyan öltözünk, vagy inkább hogyan kellene nekünk itt öltöznünk Erdélyben. Kicsit később megérkezik Hegyi Réka színházkritikus is, aki saját divattal kapcsolatos gondjain kívül a színészek öltözködési szokásairól beszél.Persze először tisztázni kell néhány dolgot. Például azt, hogy – Vigyázat! Kolozsvár nem egyenlő Erdéllyel - hívja fel a figyelmet Zonga és Ági.


Kolozsvár európai nagyváros lesz: a nők egyre szebbek

Más városokban, a különböző társadalmi viszonyok és berendezkedés miatt, teljesen más lehet a divat, más trendek szerint öltözködnek, nem is beszélve a falvakról. - Mi, kolozsvári diákok, fiatalok havonta megyünk Pestre, vagy különböző ösztöndíjakkal még távolabbra is, és látjuk, mik az aktuális trendek, de a legtöbb erdélyi városban ez nem biztos így van - mondják a lányok.

Tordán, mivel nagyon közel van, nagyjából ugyanúgy öltözködnek az emberek, mint Kolozsváron. De a szegénység miatt sajnos rengetegen járnak piaci cuccokban – mondja Keszeg Ágnes, aki idén végzett divattervezői szakon.


Gratuláltak neki, mert azt hitték, menyasszony!

Zonga a Marosvásárhely és a Kolozsvár közötti különbségekről beszél. Otthon, Vásárhelyen sokszor megbámulják az utcán, ha olyan ruhákat hord, amelyekben Kolozsváron nyugodtan járhat. Meséli, hogy varratott kicsengetésére egy nagyon szép ruhát Bandi Kati vásárhelyi divattervezővel. Kétszer volt rajta, és amikor a bankett lejárta után felvette az utcára is, gratuláltak neki, mert azt hitték, menyasszony!

Gratuláltak, mert azt hitték, menyasszony vagyok!Gratuláltak, mert azt hitték, menyasszony vagyok!


Tihamér szülővárosában, Sepsiszentgyörgyön az emberek vagy az oroszpiaci ruhákban járnak, ami koptatott világos farmert és fehér blúzt jelent általában, vagy turkálókból öltözködnek. Utóbbi esetben talán még ki is sülhet valami érdekes az egészből – tudjuk meg Tihitől a szentgyörgyi trendet.

Zongának van egy magyarországi pasi ismerőse, akinek bevallottan az az egyik legfőbb szórakozása, hogy nézegeti, figyeli a szép nőket. Egyszer egy Cremában való kávézgatása után kijelentette: szerinte Kolozsvár európai nagyváros lesz, mert a nők egyre szebbek és szebben, divatosabban öltözködnek.


Mi befolyásolja a trendeket?

Ha mindenkinek egyéni, sajátos ízlése van, miért van az, hogy mégis szinte mindenki egyformán néz ki az utcán? – dobja fel a kérdést Tihi. – És hogy lehet az, hogyha egy kicsit is nyugatabbra megy az ember, azt látja, hihetetlenül változatosan öltöznek az emberek?


Beépülnek a divatba a hagyományos motívumok. Nézzük csak meg az ázsiai trendeket!Beépülnek a divatba a hagyományos motívumok. Nézzük csak meg az ázsiai trendeket!– Ennek valószínűleg a pénz, pontosabban annak hiánya lehet az oka – hangzik a válasz a hallgatóságból. – A legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan kabátot vegyenek, ami egyhavi fizetésükbe kerül, még akkor sem, ha szeretnének „egyedi” cuccokban járni.


Egyedi, balkán-stílus

Másrészt pedig hozzánk nemcsak nyugatról érkeznek az irányzatok. – Mivel a Balkán és a Nyugat között helyezkedünk el földrajzilag, a romániai divatra mindkét irányból érkeznek hatások. Néhány éve például tele voltak az üzletek a hegyes orrú, cowboy csizmára emlékeztető utcai cipőkkel és csizmákkal. A nyugati irányzatokban nemhogy ilyen óriási befolyásuk lett volna, de egyáltalán meg sem jelentek ezek a lábbelik. Valószínűleg közép-keleti, török eredetű volt ez a trend – jegyzi meg Ági.

A másik replika: – Miért is kellene nekünk állandóan a Nyugathoz igazodnunk? Biztosan a mi hagyományos öltözködési kultúránknak is van értéke, amelyet érdemes lenne megvédenünk a globalizációs hatásoktól.


A székieknek is joguk van a farmerhez

– Nem kell megvédenünk semmit, majd jönnek a nagy cégek, itt is lesznek márkaboltok, fogyasztói társadalom és majd eldől, ki marad versenyben. A néprajzosok sírnak, hogy tűnik el a hagyományos széki népviselet, de arra nem gondolnak, hogy szerencsétlen széki fiatalokat népviseletben mindenki megbámulná az utcán Kolozsváron, és nekik is kényelmesebb lehet farmerben járni – védi a szabadversenyt Tihi.

Ági: – A hagyományos vonalak, motívumok elég gyakran beépülnek a divatba. Főleg az ázsiai divatban figyelhető meg ez: megvan nekik a saját divatjuk, amely természetesen a helyi hagyományokból, a tradicionális öltözködéskultúrából építkezik, és amellé még beválogatják az európai és az amerikai divatból azokat az elemeket, amelyek megfelelnek nekik. Ezért rendkívül sajátos és fantáziadús az ázsiaiak ruházata.

- Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a fizetését egy kabátra költse. - Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a fizetését egy kabátra költse.Egy időben nálunk is nagyon menő volt ez az „illyefalvi divat”, a természetes alapanyagokból készült ruhák hagyományos motívumokkal. Ezeket a nyugatiak veszik, mint a cukrot – így Tihamér.

– De nemcsak ebben a formában jelenhetnek meg a helyi motívumok a ruhákon, hanem ötvözve ezt a nyugati vagy bármilyen stílussal – érkezik a replika a lányok részéről.
– Hiszen nemrégiben a rusztikus stílus nagyon trendi volt, de ma is találunk nagy márkákat, amelyeken a helyi jellegzetességek megjelennek. Ilyenek pédául a kalocsai hímzéses, posztóbetéttel ellátott tréningek, amelyek magyar divattervezők alkotásai.


A középkorúak és a „szürke” nyolcvanas évek

Tihi meséli, hogy amikor Amerikából hazajött, felült egy buszra, amelyen az utasok többsége a gyárból hazafele tartó munkásnő volt. Fáradt, szürke arcok, és mindnek vörösre festett, dauerolt rövid haja volt. – Elborzasztott, hogy mennyire nem adnak magukra házasság után a nők nálunkfele. Amerikában az emberek öt helyen dolgoznak, mégis van idejük magukra – szörnyülködik Tihiben a kozmopolita.

Magyarországon már gyakran laza, jólöltözött középkorú nőket látok az utcákon. Néha elgondolkodom azon, hogy milyen leszek 30–40 évesen –hangzik ki Zonga hangjából egy enyhe riadalom.

Keszeg Ági és Plájás Ildikó (Zonga) töprengenek: - Valószínűleg mi nem a „szürke” nyolcvanas, hanem a „szürke” kilencvenes, 2000-es évek stílusát fogjuk magunkon hordani. Keszeg Ági és Plájás Ildikó (Zonga) töprengenek: - Valószínűleg mi nem a „szürke” nyolcvanas, hanem a „szürke” kilencvenes, 2000-es évek stílusát fogjuk magunkon hordani.


Megegyeznek végül abban, hogy természetes folyamatról van szó: – Édesanyáink és nagyanyáink között is megfigyelhető egy hatalmas különbség. Valószínűleg mi nem a „szürke” nyolcvanas, hanem a „szürke” kilencvenes, 2000-es évek stílusát fogjuk magunkon hordani.

Ugyanakkor itt is anyagi okokat kereshetünk a háttérben: nem mindenki engedheti meg magának, hogy a fizetése felét szépítkezésre költse, és nem is könnyű a rengeteg teendő mellett erre is időt szakítania egy családos nőnek.

Hegyi Réka: - Már a színészek sem a régiek.Hegyi Réka: - Már a színészek sem a régiek.


Meg az is probléma, hogy a jó cuccok szinte mind a legkisebb méretekben készülnek. Akik nem találnak bele a szabók által készített sablonba, azok járjanak csak divatjamúlt ruhákban!


Egyedi ruhák? Mi az?

Egyszer egy barátnőm méregdrágán megvett Budapesten egy ruhát, amelyen azt írta, egyedi termék – meséli Zonga. Néhány hét múlva viszont szinte sírva hívott fel, hogy – Képzeld, láttam Kolozsváron egy ugyanolyan ruhát! Itt felvetődik a kérdés, hogy mi is akkor az egyedi termék: minden ruhadarabból csak egyet gyártanak, vagy egy méretben csak egyet a szériában? – Vigasztal vajon az a tudat, hogy a te cuccod az egyedi, mert azt írja a címkén, a szembenjövőé pedig nyilvánvalóan másolat?


Etnikai különbségek: plázacicák a román csajok?

Régi közhely, hogy az utcán a külseje, a cuccai alapján meg lehet különböztetni, ki melyik etnikumhoz tartozik. Sokan előítéletesek a fiatal román lányokkal szemben, kihívóan, rikítóan öltözködnek. Pedig ugyanakkor szerintem ők sokkal korszerűbben öltöznek, és sokkal szexibbek is, mint esetleg azok a magyar csajok, akik nyúzott turkálós göncökben járnak – így állanak a dolgok, ha férfiszemmel nézünk körül. Sokan plázacicáknak nevezik azokat a csajokat, akik így néznek ki.

Persze vita alakul ki arról, ki is a plázacica. Az, aki ráfeszülős blúzokban, giccses ruhákban feszít, vagy az aki ad magára, sok időt tölt azzal, hogy jól nézzen ki, és sikerül is neki? Megállapítják, hogy igen, ez a két fajtája létezik a plázacicának, nálunk inkább az előbbire, a giccses változatra értik, Magyarországon pedig a bombanőkre.

– Van ebben egy védekező, egy identitás-megőrző mechanizmus is, nem? Ez is egy megkülönböztető funkció: a románok ilyenek, mi meg teljesen másak vagyunk – ez is egy vélemény.


A szubkultúrákról: színészdivat

Réka szakért színész-témában: mostmár nem jellemző annyira, hogy a színészek bohém módon öltözködnek. Ők is rendes utcai ruhákban járnak, persze van még egy-két színész, akik széles karimájú kalapban és hosszú piros sálban díszelegnek. De őket enélkül el sem tudnánk képzelni.

Ha mindenkinek egyéni, sajátos ízlése van, miért van az, hogy mégis szinte mindenki egyformán néz ki az utcán ?Ha mindenkinek egyéni, sajátos ízlése van, miért van az, hogy mégis szinte mindenki egyformán néz ki az utcán ?Az alapján is meg lehet az embereket különböztetni,


hogy milyen zenét hallgatnak,

mivel többnyire az azt képviselő, arra jellemző ruhákban járnak. Tihi megint felháborodik, hogy itt még mindig a 60–70-es évek slágerei a menők, főleg a rock, és az elekronikus zene legtöbbek szemében nem is zene. Ezzel a többiek nem értenek egyet. Réka mondja, hogy amikor ide is elértek a Morrison-lemezek, akkor egyvégben azt hallgatta, de mostmár ritkábban jut eszébe, hogy elővegye.

A kilencvenes években jutottak el hozzánk ezek a zenék, akkor mindenki ezt hallgatta, de ma már közel sincs így. Párhuzamosan futnak egymás mellett a zenei stílusok, az udvarhelyi Stílusváltás nevű bulik sikere is ezt igazolja, ahol rapperek és rockerek gyűlnek össze bulizni. És ugyanígy van ez a ruhákkal is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS