2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rózsaszín párduc tüpp-türüpp-je és „minden, ami a Nokiába’ jön”

P. E. É. 2006. október 26. 17:25, utolsó frissítés: 14:51

Riporterünk Kolozsvár utcáin szólítgatta le az embereket, és mobil-csengőhagjukat hallgatgatta.


Karola, egyetemista: – Mi a csengőhangod? És miért ez?
– Elég régóta a Him Join me c. száma. Személyes okai vannak, amiket inkább nem részleteznék. Egyébként Nokia 3310-es telefonom van, amin nincs polifonikus csengőhang.Sergiu, autós pasi az autójában üldögél a Central áruház előtti parkolóban. – Nem is emlékszem, várjál csak, a Surrender. Tetszik nekem ez a szám, menő, ezért. Nem nagyon szoktam a netről csengőhangokat letölteni.
Van, akinek nincs szüksége mobilra

Gyűlnek a miniszoknyás tinik, a tépett frizurás csávók. Az egyik magányosan álldogáló srácot kérdezem, miért ez a sokadalom. –Gólyabál lesz – mondja. Öltözete alapján fel sem merül bennünk, hogy nincs telefonja. – Nem kell, nincs rá szükségem. Tizenegyedikes vagyok, Kolozsváron lakom, úgyhogy nem igazán kell.
Az első éves Sapientiások a Mátyás-téren, a ló farkánál gyülekeztek.
Ábelnek a telefonja minden híváskor boldog ünnepeket kíván. Minden nap így biztatja önmagát, hogy aznap is egy jó napja van.

Botond valamelyik standard Nokia-csengetést használja. – Ami ott jön a Nokiába. Nekem nincs olyan menő telefonom, hogy letöltsek számokat rá, nincs polifónikus hangopció.Lóránt késve érkezik. A rózsaszín párduc tüpp-türüpp zenéjére szólal meg a telefonja. Alexandra a Nokia-csengőhangok közül a Samba rumblet választotta, 'mert jól hangzik'.
Tell Vilmos, mert nem idegesít

Gabriella a buszmegállóban várja a harmincast. – Jaj, várjál, megnézem! – pötyögtet. – Tell Vilmos indulója, mert vidám és nem idegesítő. – Nincs polifónikus csengőhang a telefonomon, de ha lenne, akkor valami nyugodtabb, lassúbb számot választanék – mondja.István egyetemista: – Változó, hogy mikor milyen hangot használok. Mp3 számokat is szoktam néha választani. Többnyire valami normálisabbat teszek be, a macskanyávogás, tehénbőgés, meg egyéb extremitrások, főleg tömegben, elég viccesen hangzanak. Most klasszikus Nokia 2-es csengőhangom van, ami a vezetékes telefonok csengetésére hasonlít.Pénzkidobás csengőhangokat letölteni

József, szintén egyetemista: – Nekem is Nokia-csengőhangom van, szerintem fölösleges pénzkidobás csengőhangokat letölteni. Ha ingyen van, akkor igen, de egyébként nem szoktam.

Hilda görkoris tizenkét év körüli tinédzser, a gördeszkás park melletti telefonfülkéből mászik elő éppen játszótársaival együtt: versenyeztek, hogy ki tud több embert begyűjteni és bezsúfolni egy telefonfülkébe. Neki is gyári csengőhangja van.

Ştefan harminc év körüli banki alkalmazott, elegáns öltönyében és rózsaszín ingében meglehetősen feltűnő jelenség. Tono di diamata szól nem akármilyen telefonján. Fotózni nem engedi magát, különben is sürgős dolga van.


Paula megadja a telefonszámát

Paula csinos szőke harmincas nő, aggódó arckifejezéssel várakozik az utcán: gyerekét várja már jó ideje, és nem jön. Banktisztviselő, kék ingblúzot visel, fekete kiskosztümmel, Sony Ericcson mobilján klasszikus, polifonikus dallam szólal meg. Nem hajlandó fotógép elé állni, a telefonszámát viszont megadja, hogy megcsengessem, és így meghallgathassam a csengőhangját.

Egy középkorú hölgy a buszmegállóban telefonál. A székely mobilszlengben használatos „lappancsos” telefonja van, Samsung. Végre egy negyven év feletti, akinek van telefonja!

– Hát, nem is tudom, hogy csenget a telefonom – mondja meglepve és kissé gyanakodva, miért kérdezem a telefonjáról. – A fiam választotta ki nekem, én nem értek hozzá. Olyat kértem, ami nem idegesítő, hanem kellemes hangzása van.

Ő már idős, nincs mit fényképezni rajta – tiltakozik és nem lehet meggyőzni, hogy milyen fiatalos, jó a frizurája: negyveneseket meghazudtoló gyorsasággal pattan fel az épp érkező buszra.


Most akkor mi van?

Mobiltelefonunk márkája, színe, tartozékai, és csengőhangja személyiségünkről, társadalmi státusunkról árulkodnak. A fenti körkérdés alapján elmondható, hogy a legtöbb Kolozsvár utcáin kószáló emberben még nem tudatosult a csengőhang imázsépítő vagy -romboló hatása. Ugyanígy kevesen vannak olyan alkotó szelleműek, akik – ha telefonjuk megengedi – saját maguknak komponálnak csengőhangot.

A tizenévesek és egyetemisták szüleik pénzén vett, hagyományos telefont használnak, és nem töltenek le egyedi csengőhangokat. Harmincon felül nem engedik fényképezni magukat az emberek, bár az ők modern kütyüjükön polifonikus számok szólalnak meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS