2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milyen lesz a negyedik évezred embere?

B. D. T. B. D. T. 2006. október 18. 18:20, utolsó frissítés: 17:51

Rövid aranykor után bukás: a technikafüggőség és a genetikai osztályharc százezer év múlva #b#kettészakítja az emberi fajt#/b#.

Ezer év múlva az emberek átlagmagassága 1,80–2,15 méter lesz, és 120 évig fognak élni – állítja egy londoni filozófus. Oliver Curry, a Darwin@LSE kutatóközpont igazgatója szerint az emberi faj a változatos, megfelelő táplálkozás, az orvostudomány fejlődése és a migráció következtében egyre inkább egységesül, és 3000-re éri el fejlődésének csúcsát.


Közeljövő: evolúciós aranykor


A jövő évezred férfitípusának jellemzői: markáns arcél, arányos testalkat, mély hang és nagy pénisz. A nőknek nagyobb és világosabb színű szemük, csillogó hajuk, puha, hibátlan bőrük és nagy mellük lesz. A rasszok kereszteződése egységes, kávébarna bőrszínt eredményez.Genetikai osztályharc

Az ezt követő évezredekben azonban a H. G. Wells-féle jóslat válik be, miszerint a technikafüggőség, a szociális és interakciós képességek visszafejlődése következtében az emberi faj elkorcsosul, 100 ezer éven belül pedig két, egymástól jól elkülöníthető alfaj alakul ki. A “felsőbbrendű”, jó genetikai adottságokkal rendelkező gazdagoké és az “alsóbbrendű” munkásosztályé.


Az emberek egyre kevésbé törődnek majd egymással, képtelenek lesznek a csapatmunkára; az olyan érzelmek, mint a szerelem, bizalom, tisztelet, szimpátia, egész egyszerűen kihalnak.

A genetikai egyenlőtlenség a szexuális szelekció eredménye lesz: az emberek egyre válogatósabbak lesznek partnerválasztáskor, ami azt eredményezi, hogy egyre nagyobb lesz a genetikai távolság a “karcsú” és a “robosztus” emberfajta között, hasonlóan ahhoz, ahogyan Wells Az időgép című, 1895-ben megjelent regényében az eloi és a morlock fajt írja le.

Míg a tudomány és a technológia fejlődésében ott a lehetőség, hogy a következő évezredben ideális élőhelyet alakítson ki az emberiségnek, megvan az esélye, hogy ezt követően "monumentális genetikai másnaposság" következzék be – állítja Curry. Ez a dekadencia, kifáradás azért következik be, mert túlságosan ráhagyatkozunk a technológiára, elkorcsosul a betegségekkel szembeni természetes védekezőmechanizmusunk, illetve kihal belőlünk a társas együttlét képessége – nyilatkozta dr. Curry a Bravo műholdas tévécsatornának.
Forrás: BBC, lse.ac.uk, Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS