2019. aug. 22. csütörtökMenyhért
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezer aktív blogger frissít Romániában

Szin Péter 2006. október 12. 18:10, utolsó frissítés: 18:09

Egy kissé ingatag lábakon álló felmérés szerint tízezer a román blogok száma, de legalább a műfaj #b#már nem számít egzotikumnak#/b# a .ro alatt.

Ahogy emelkedik az internet-penetráció és nő a szélessávú netelőfizetések száma, jelentősen megnőtt a román nyelvű blogok száma is – állítja a wall-street.ro című üzleti és new media portál. A lap egy e-learninggel foglalkozó cég, a temesvári Timsoft nemrég közölt blogos felmérésére hivatkozik.


Öt romániai blogból átlagosan kettő heti rendszerességgel frissül. A személyesség a vezető tematika, de a felmérés készítői szerint az utóbbi hónapokban megnőtt a kulturális, az üzleti és az újságírós blogok száma (forrás: RoBloggers Survey)Öt romániai blogból átlagosan kettő heti rendszerességgel frissül. A személyesség a vezető tematika, de a felmérés készítői szerint az utóbbi hónapokban megnőtt a kulturális, az üzleti és az újságírós blogok száma (forrás: RoBloggers Survey)


>> Honi magyar blogoszféra: vigyázat, ragályos! >>


Az összesítés szerint román nyelven mintegy 10 ezer blog létezik, de ha a keresést kiterjesztjük azokra is, melyeket nem .ro alatt működtetnek, 12-14 ezerre is becsülhető a blogok száma – összegzi tapasztalatait a felmérés két koordinátora, Carmen Holotescu, a Timsoft igazgatója és Cristian Manafu, a Biz és a Campaign reklám-szakújságok szerkesztője. Hogy ebből a mennyiségből


hány blog tekinthető aktívnak,

az egyszerűen definíció kérdése. A felmérés szerzői szerint az a személyes szájt tekinthető aktívnak, amelyet az utóbbi hat hónapban hetente egynél többször frissítettek. Egy lazább meghatározás szerint a világszerte regisztrált blogok mintegy egyharmada aktív – a francia Le Journal du Net úgy tartja, akkor is aktív egy blog, ha az utóbbi három hónapban havonta legalább egyszer frissült.

A romániai felmérésnek az a módszertani hátulütője, hogy a bloggerek önkéntes jelentkezésén alapult, tehát szociológiai értelemben elég nehezen lehetne reprezentatívnak nevezni.

A készítők azzal védekeznek, hogy az amerikai Pew kutatóintézet blogos felmérése is 233 blogger válaszán alapul, így a romániai 272 válaszadó is elégséges az eredményességhez. A felmérés készítői azt nem említik, hogy az amerikai intézet a telefonkönyvből véletlenszerűen generált hívásokkal jutott el a bloggerekig, mint ahogy a jelentésből kiderül, ez pedig jóval megbízhatóbb módszer az önkéntes válaszadásnál. A romániai mérésből kiderül,


hogy a tipikus román blogger

tavaly hallott először a blogról, mint műfajről, és az idén csinált magának ilyen ingyenes szájtot. Blogírással a többség napi egy óránál kevesebb időt tölt el, egyharmaduk napi nyolc óránál többet tölt el internetezéssel (egynegyedük öt-hat órát netezik, további 28 százalék három-négy órát).

Az egyik .ro alatti blogportál címoldala. Az utóbbi héten napi átlagban 13,4 blogot regisztráltak, de többségük még nem jutott el az első bejegyzésigAz egyik .ro alatti blogportál címoldala. Az utóbbi héten napi átlagban 13,4 blogot regisztráltak, de többségük még nem jutott el az első bejegyzésig


Több mint egyharmaduk a Wordpress motorját használja. Háromnegyedük más blogokról és hírszájtokról tájékozódik. Más blogok olvasásával a többség napi egy-két órát foglalkozik, ezeknek túlnyomó többsége személyes tárgyú, és nem egy témára szakosodott szájt.

A felmérés eredményeit egyelőre más, hasonló tárgyú elemzés nem igazán támasztja alá – mert nem készült ilyen. Egy, a tavasszal készült Gallup Romania mérés azt derítette ki, hogy a román fiatalok tartalomfogyasztási térképén már rajta vannak a blogok, tehát


a műfaj nem számít már egzotikumnak.

A mostani eredményeket kommentálva Răzvan Vărăbiescu, a Media Direction reklámügynökség beszerzési igazgatója azt közölte, reményei szerint a hazai blogokon fel fog pezsdülni az élet, tétté válik az, hogy ki milyen hamar közöl egy-egy hírt, és kinek a bejegyzéseit kommentálják többen. Ez a két faktor növelni fogja a blogok látogatottságát, tehát idővel működtetőik reklámbevételeit is.

Radu Ionescu, a Kinecto marketingügynökség vezető menedzsere szerint – ő maga is blogger – korai még pénzről beszélni a romániai blogszférában. Az első lépés az kéne legyen, hogy egy portál gyűjtsön össze minél több romániai blogot, mert másképp az egész nem éri el a hirdetők ingerküszöbét.

Ezzel párhuzamosan nem a reklámbannerek beszúrása, hanem az ún. affiliate marketing hozhat pénzt a konyhára – ez azt jelenti, hogy a blogger bizonyos áruk és szolgáltatások listáját fűzi be a szájtjára, majd részesül az eladott termékek árából. Ez a módszer az Amazon.com nyomulásának köszönhetően egyre népszerűbb az amerikai bloggerek körében – magyarázza Ionescu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS