2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Yesterdays: a kellő ihletre és időre vártunk

kérdezett: Balázsi-Pál Előd 2006. október 13. 11:27, utolsó frissítés: 2006. október 12. 15:41

Lemezbemutató koncertre készül jövő vasárnap a kolozsvári progresszív rockzenekar. Kóstolj bele zenéjükbe! #b#[download+interjú]#/b#

Szokásunk a Médiabefutón fellépett zenekarokat médiabefutós zenekarokként címkézni, de ez talán mégis igazságtalanság lenne a Yesterdays-szel szemben. A hat éve létező kolozsvári csapat tevékenysége messze túlmutat a tehetségkutatós fellépésen, és végre eljött az ideje annak, hogy lemezüket is megjelentessék. Bogáti-Bokor Ákos zenekarvezetővel beszélgettünk.


Hogy jut el egy erdélyi zenekar odáig, hogy egyáltalán lemezt tudjon megjelentetni?

– Régi álom ez, sokan várták már tőlünk, hogy saját lemezzel rukkoljunk elő, hiszen évekig feldolgozásokat játszottunk. A potenciál megvolt, a kellő ihletre és időre vártunk, s most íme, itt a Holdfénykert lemez.Mennyire újak a dalok? Kifejezetten erre a lemezre íródtak, vagy régebbi szerzemények is rajta lesznek?

– A régebbi dalokból megtartottunk kettőt a lemezre, egyet pedig komolyan átírtunk, hogy illeszkedjen a koncepcióba. A többi dalt még senki nem hallhatta eddig, mind újak, nagyjából egy évvel ezelőtt íródtak és a felvételük napjáig folyamatosan alakultak. A lemez egy egységes gondolati fonál mentén épül fel, a dalok összefüggnek egymással, az egész egy folyamat, alakulás, úton levés...


...vagyis egy konceptlemez. Nem túl nagy vállalkozás ez egy fiatal zenekarnak?

– Hát igen, komoly munka, ha az ember úgy áll hozzá, hogy most konceptlemezt akar írni. Mi nem erre készültünk, hanem érdekes volt figyelni, ahogyan a dalok kezdtek lassan összekapcsolódni, összehangolódni, a témák itt-ott újra felbukkannak más-más formába "reinkarnálódva". Így alakult, de ugye a progresszív rockban ez nem meglepő dolog.Érdekesek lesznek majd a reakciók, hiszen ahogy benned is felmerült ez a kérdés, úgy mások sem ezt várják el tőlünk elsőre. Minket is meglepett a végeredmény. A lemez tulajdonképpen önmagát írta... hadd bújjon ki belőlem a hermeneuta.


Mire számíthat az, aki ott lesz a lemezbemutatótokon? Miben lesz ez más, mint egy szokványos Yesterdays-koncert?

– A lemezbemutató teljesen különbözni fog attól, amit eddig megszoktak tőlünk az emberek. Egyrészt azért, mert ugye a teljes új lemezt el fogjuk játszani, másrészt mert sikerült megtalálni azokat az embereket, akik mind emberileg, mind zenei felkészültségüket tekintve fantasztikusak!
Tipikus progresszív rock koncert lesz, abban az értelemben, hogy megszerkesztett, előre elképzelt koncepció alapján épül majd fel a koncert is, sok-sok extrával, zenei csemegével.

Viszont nem csak a progresszív rock kedvelőihez szól ez a lemez. Az előzetes kis közvélemény-kutatásunk alapján mindenki talált magának kedvenc dalokat a lemezen. Elég színesre sikerült – hogy szemléltessem: néhol a Pink Floyd-ra, Genesisre, Spock's Beard-re emlékeztethet, de volt, aki egy dalt Anima Sound Systemes-nek mondott.Ha jól tudom, a látványvilágot sem bízzátok a véletlenre.

– Igen, valóban készülünk látvánnyal is. Ugye az anyagi körülmények nem tesznek lehetővé Pink Floyd koncertekhez hasonlatos látványt, de megpróbáljuk úgy kialakítani a színpadképet, hogy az teljes mértékben összhangban legyen a zenei mondandónkkal. Ilyen értelemben inkább a Genesis 70-es évekbeli színpadképeire utalnék – ők ugye kis színháztermekben játszottak annak idején.


Ha már itt tartunk: miért ezt a termet választottátok?

– Már régen kinéztük a Tranzit Házat. Most mondhatnám, hogy azért, mert este olyan a kertje, mint a Holdfénykert. Egyszerű terem, különleges hangulata van, és a befogadóképessége is pont ideális egy ilyen koncerthez.


A kolozsvári fellépésetek után már készülhettek is Hollandiába. Ott is az új lemezt játsszátok majd?

– Igen, ilyenformán a kolozsvári koncertet a hollandiai koncert előtti fő-főpróbának is tekinthetjük, de nyilván több azért ennél. A kolozsvári közönség is ugyanazt fogja hallani (egy-két dal kivételével), mint amit ott játszunk majd.


És egyáltalán, hogy kerültök ti Hollandiába?

– A meghívás egy négy-ötéves barátság "hozománya", egy korabeli Mellotron nevű hangszer ügyében vettem fel a kapcsolatot a holland Flamborough Head zenekar billentyűsével. Felvételeket küldözgettünk, s a lemez hallatán méltónak talált bennünket, hogy a – progresszív körökben komolyan számon tartott – Progfarm fesztiválra meghívjon. A lemezen is az ő hangszerüket használjuk. Izgalmas, különleges hangszer a Mellotron, a szintetizátor őse.Miért vagytok magyarországi zenekarként feltüntetve a Progfarm plakátján?

– A kiadónk magyarországi, a Rockszerviz. A honlapunk domain-jét (www.yesterdays.hu) is nekik köszönhetjük. Az is hozzátartozik a történethez, hogy fuvolistánkkal, Emesével múlt télen a You and I budapesti zenekarral játszottunk, s az komoly port vert fel progrock körökben. A meghíváshoz ez a "hírnév" is nagyban hozzájárult.


Budapesten is lesz lemezbemutatótok, különleges helyen, különleges előzenekarral.

– Igen, a Privát Sika TV lesz az előzenekarunk, nagyon kedvesek voltak, hogy elvállalták. Idén nyáron láthattuk őket élőben, nagyon ügyes zenészek, hangulatos zene, engem főleg a Beatles hatásaikkal ragadtak meg. A cél az volt, hogy ne progrock zenekar legyen ott előttünk, hanem egy ügyes hangulati felvezető, így a PSTV tökéletes választásnak bizonyult.


És hogy kerültök egy főként népzenei körökben népszerű klubba?

– A Fonó klub nagy hírnévnek örvend, mindig igényes népzenei, világzenei és rockzenei csemegékkel találkozhat ott az ember. A Fonó igazgatója nem más, mint Krúlik Zoltán, aki a Makám zenekar vezetője (régen a Kolindában is játszott). Felmerült, hogy meghívjuk őket Kolozsvárra, remélem sikerül összehozni egy itteni közös koncertet tavasszal! Megtiszteltetés tehát, hogy befogadták lemezbemutató koncertünket a Fonóba!


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS