2019. június 17. hétfőLaura, Alida
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea atomrobbantásával vége a tárgyalásnak

szerk. 2006. október 06. 13:42, utolsó frissítés: 13:16

#b#[Elemzés]#/b# A tesztelésre válaszképp gazdasági blokádot lehetne alkalmazni, ám a nemzetközi közösség nem biztos, hogy felsorakozik emögött.


Észak-Korea atomfegyverek tesztelésével való fenyegetőzése megnehezíti az Egyesült Államok és Dél-Korea erőfeszítéseit a hatoldalú tárgyalások felújítására, egyúttal pedig felbátorítja az amerikai héjákat, akik új esélyt látnak a phenjani kommunista kormány megdöntésére.

Az Amerikai Egyesült Államok és más kulcsfontosságú országok azon dolgoznak, hogy lebeszéljék Észak-Koreát a fenti fenyegetés valóra váltásától, amely alapjaiban változtatná meg a biztonsági viszonyokat Ázsiában.Nem sikerült megfékezni Phenjan atomfegyver- és rakétafejlesztési törekvéseit

Amióta George W. Bush elnök majdnem hat évvel ezelőtt hivatalba lépett, az Egyesült Államok vezette próbálkozások nem tudták megfékezni Észak-Korea atomfegyver- és rakétafejlesztési törekvéseit. Szakértők kétlik, hogy ez egyáltalán lehetséges volna.

>> Kipróbálná atomfegyverét Észak-Korea
>> Atomrobbantás készül? Szokatlan sürgölődés Észak-Koreában

Amerikai illetékesek szerint a kommunista ország már tucatnyi nukleáris rakéta feltöltéséhez elegendő hasadóanyaggal rendelkezik, míg 2000-ben a muníció egy vagy legföljebb két rakétára futotta.Ez közös kudarca az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Dél-Korea és Japán azon törekvéseinek, hogy eltántorítsák Phenjant nukleáris törekvéseiről - vélekedett Mitchell Reiss amerikai külügyminisztériumi tisztviselő, Észak-Korea jó ismerője.


Csak rosszul kitervelt blöff?

Selig Harrison amerikai elemző, aki nemrég járt Phenjanban, úgy látja: a kommunista ország atomfegyver-kísérlete csak egy rosszul kitervelt blöff része, amellyel szeretné rávenni az Egyesült Államokat közvetlen tárgyalásokra Észak-Korea külföldi bankszámláinak befagyasztásával kapcsolatban.

Jóllehet az amerikai hírszerzés nem tudja bizonyosan, hogy a kísérletre sor fog-e kerülni, néhány amerikai illetékes szerint a keddi bejelentés nyilvános és ellentmondást nem tűrő volt. Ebből arra következtetnek, hogy Phenjan talán már vasárnap megkezdi a tesztelést.


A diplomáciai tárgyalások "döntő szakaszba értek"

Phenjan bejelentése előtt az Egyesült Államok és Dél-Korea kísérletet tett a hatoldalú tárgyalások felélesztésére. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hamarosan a régióba látogat, hogy egy "utolsó lökéssel" felélessze a hosszú ideje egy helyben topogó tárgyalásokat. Christopher Hill, az észak-koreai atomprogramról folyó megbeszélések amerikai főtárgyalója úgy fogalmazott, a diplomáciai tárgyalások "döntő szakaszba értek".

Az korábban sem volt világos, vajon új javaslatokkal próbálják-e a többiek rábírni Phenjant, hogy üljön vissza a tárgyalóasztalhoz, ám a kísérletekkel való fenyegetőzés után ez még bizonytalanabbá vált.

A Bush vezette kormányzat erősen megosztott az Észak-Koreával szembeni politikát illetően. A kemény vonal hívei ellenzik, hogy Washington belemenjen bármilyen kompromisszumba, ami Észak-Korea külföldi bankszámláinak zárolását illeti.

Ide tartozik például a makaói Banco Delta Asia által befagyasztott 24 millió amerikai dollár, amely Washington szerint pénzhamisításhoz és pénzmosáshoz kapcsolódik.


A rendszerváltást szeretné kieszközölni az Egyesült Államok?

Harrison szerint ez nemcsak az illegális bankszámlákat érintette, de kihatott Észak-Korea minden nemzetközi pénzügyi tranzakciójára. Phenjan ebből arra következtetett, hogy "az Egyesült Államok rendszerváltást szeretne kieszközölni".

Az amerikai kormányzat héjái szerint ők nem tudnak különbséget tenni a különböző bankszámlák között, ezért valamennyit bűnözői vállalkozásokhoz kötődőnek tekintik.

Továbbra is kitartanak amellett, hogy a rendszerváltás továbbra sem célja Washingtonnak, de néhányan úgy vélik, hogy a pénzügyi összeomlás és Észak-Korea fegyverexportjának korlátozása végső soron a jelenlegi politikai rendszer felbomlásához vezet majd.


Először a nukleáris problémát kell megoldani

Az amerikai ellentábor szakértői viszont kifogásolják Washington azon törekvését, hogy megakadályozza Észak-Koreát a pénzhamisításban és pénzmosásban (az irányítás jelenleg a külügyminisztérium helyett a pénzügyminisztérium kezében van). E tábor nagyobb rugalmasságot és tárgyalási készséget sürget Washington részéről.

Észak-Korea törvénytelen tevékenységeit föl kell vetni, de csak azután, hogy megoldást sikerült találni a nukleáris problémára - mondta Daniel Poneman, aki korábban Clinton elnök tanácsadója volt. "Ha az atomvitát rosszul fogjuk meg, semmi más nem fog számítani, mert a nukleáris kérdés a legfontosabb az Egyesült Államok biztonsága szempontjából" - tette hozzá.


Mindenki egyetért: kemény szankciókkal kell nyomást gyakorolni

Míg egy atomkísérlet elfogadhatatlan volna az Egyesült Államok számára, néhány amerikai illetékes szerint ez korábban nem látott egységbe forraszthatja Kínát, Dél-Koreát és Japánt, hogy az Egyesült Államokkal együtt kemény szankciókkal gyakoroljanak nyomást Észak-Koreára.Robert Einhorn, a Clinton-kormánynak az atomsorompó-szerződést legjobban ismerő szakértője szerint a pénzügyi korlátozások irritálják Phenjant, de nem jelentenek fenyegetést a fennálló politikai hatalomra.


Az atomkísérlet végleg megtorpedózná a hatoldalú tárgyalásokat

Egy atomkísérlet eloszlatna minden kételyt Phenjan nukleáris programja körül, végleg megtorpedózná a hatoldalú tárgyalásokat, és arra kényszerítené Washingtont és partnereit, hogy erős megszorító intézkedéseket vegyenek fontolóra Észak-Koreával szemben. Ennek kapcsán esetleg olyan hadgyakorlatok is szóba jöhetnek, amelyek gyakorlatilag az ország blokádjával érnének föl.

Reiss szerint a nemzetközi közösség emögött talán már nem fog felsorakozni. A júliusban végrehajtott hét észak-koreai rakétateszt miatti felháborodás hullámai már elültek, és az 1998-ban a pakisztáni és az indiai nukleáris tesztek után kivetett szankciók sem tartottak túl sokáig.

Forrás: MTI. Az anyagot észak-koreai propaganda-plakátokkal illusztráltuk. Forrás: www.koryogroup.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS