2019. aug. 20. keddIstván
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetemtop: egyetlen romániai intézmény sincs a világranglistán

B. B. E. 2006. október 03. 15:20, utolsó frissítés: 14:21

A világ első tíz helyezettjéből nyolc egyesült államokbeli és két brit. Kelet-Európából csak a magyarok, lengyelek és csehek bizonyítottak.
Románia egyetlen egyeteme sem került fel a világ 500 legnívósabb egyetemének rangsorába, de még a legjobb 100 európai felsőoktatási intézmény topjában sem találunk román egyetemet. Mindkét ranglistát a Shanghai-i Jiao Tong Felsőoktatásért Intézet állította össze, amelynek szakértői az egyes egyetemek tanárainak tudományos munkássága alapján készítik el évről évre a két toplistát.

Van észrevételed?
<br />
Szólj hozzá az oldal alján!Van észrevételed?
Szólj hozzá az oldal alján!
A világranglista első tíz helyezettje között nyolc egyesült államokbeli és két brit egyetem szerepel.Az első a Harvardi Egyetem,


amelyet a cambridge-i, majd a stanfordi követ. Európa legrangosabb felsőoktatási intézménye tehát a cambridge-i, amely után a világranglistán “csupán” 10. helyre besorolt Oxfordi Egyetem következik. A harmadik a szintén brit Imperial Coll London (világszinten 23.), negyedik a Swiss Fed Inst Tech – Zurich (27.), míg ötödik helyet érdemelt ki tanárainak tudományos munkássága alapján az Utrechti Egyetem (40.).


Harvardi Egyetem – a világ legnívósabb felsőoktatási intézményeHarvardi Egyetem – a világ legnívósabb felsőoktatási intézményeKelet-Európából a világ legjobb felsőoktatási intézményeit “működtető” országok lajstromán csupán Lengyelország – a Varsói Egyetem és a Jagiellona Egyetem –, Csehország – Prágai Egyetem –, valamint Magyarország – a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem – szerepel.

“A legtöbb felsőoktatási szakterületen elért gyenge eredmények egyenes következménye, hogy romániai egyetemek egyáltalán nem szerepelnek a toplistákon” – indokolta Răzvan Florian, a Kognitív és Idegtudományok Kutatási Központjának igazgatója, aki egyébként maga állította össze a nyáron a romániai felsőoktatási intézmények rangsorát. Mint mondta, az igazi indok az, hogy


a romániai egyetemi tanárok nagyon keveset publikálnak

a referenciának számító nemzetközi tudományos szaklapokban, ez utóbbi tény pedig szerinte azt is alátámasztja, hogy a romániai kutatók gyenge eredményeket tudnak felmutatni. Florian közölte: a fizikán, a matematikán és a kémián kívül – amely területeken viszonylag jók a kutatási eredmények –, a többi szakterület sehol nincs.

Hozzátette: nem minden tanárról lehet elmondani, hogy nem eredményes a nemzetközi prérin, ám ha kevesen és keveset publikálnak, akkor az összesített eredmények gyengék lesznek.


Forrás: a Shanghai-i Jiao Tong Felsőoktatásért Intézet honlapja, Hotnews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS