2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kultúra-levespor a Dilemától

összeállította:Soós Róbert 2006. szeptember 06. 14:45, utolsó frissítés: 14:29

Egy elfuserált marketing-fogás visszájára fordítva és #b#tasakba zárva#/b#. Kényeztesd az eszed finom papírfalatkákkal!




Crème de la Crème levest, azaz tasakos kultúra-koncentrátum mellékletet kaptak azok az olvasók, akik megvásárolták a Dilemateca (Dilemma-tár) kulturális havi lap augusztusi számát. A színes havi magazin, feltűnően gazdag könyvkritika-rovattal a jól ismert kulturális-politikai hetilap, a Dilema Veche fél éve megjelenő, új vállalkozása.

A tasak tartalma nem emészthető. Az agynak és nem a gyomornak szántákA tasak tartalma nem emészthető. Az agynak és nem a gyomornak szánták


A tasakban Mircea Dinescu, Andrei Pleşu és Nicolae Manolescu gondolatmágnások kézírásos leveleit olvashatjuk, persze, reprodukcióban, de kiváló minőségű nyomdatechnikával kiváló minőségű papíron. Az üzenet egyszerű: ha megrendeled valamelyik csúcsértelmiségi által szerkesztett kulturális lapot, akkor nemcsak az eszed kapja meg mindennapi finom falatkáját, hanem


megnyerheted a legeslegnagyobb, a legnagyobb vagy a nagydíjat.

A játék arra kecsegtet, hogy légy a Dilema Veche és a Dilemateca mellett az örök ellenzéki Dinescu szatirikus lapjainak, az Aspirina-nak, vagy a Playboy-paródia Plai cu boi -nak, illetve a legrégebbi román sajtótermék, az 1855-ben alapított România Literară előfizetője. Legalább egyé. Vagy mind az összesé, esetleg.

Profánul: rendeld meg és nyerhetsz egy Volvót. Esélyeid nagyok, hisz kevesen fizetnek elő kulturális lapokra.



Hasonló hirdetésekkel a lapokban, vagy direktmarketinges postaláda-szemét formájában szinte naponta találkozunk, ám mivel nem csomagolják őket kultúra-koncentrátumos tasakba, ritkán bizsergetik meg ingerküszöbünket.

A Dilemásoknak sikerül visszájára fordítani egy elfuserált marketing-fogást: nem a lap van a Volvóert, a Volvo van a lapért. S mindezt olyan zamatosan teszik, hogy a végén te is azt gondolod: á, egy Volvo is játszik, no, nem baj.




Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS