2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kritika és előítéletek: melyik az idei év legjobb albuma?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2006. augusztus 11. 10:57, utolsó frissítés: 09:23

Zenék, amiket még nem hallottunk, pedig illene: ami a kritikusoknak leginkább tetszett, és ami még ki sem jött, de tuti jó lesz.


A legbefolyásosabb amerikai lapok kritikáinak összesítésével és feldolgozásával foglalkozó Metacritic.com nagy erénye, hogy számszerűsíti a véleményeket, ezáltal kézzelfogható adatsorokká alakítva a mégoly elvont szövegeket is. Így már könnyen kereshető, hogy mik a kritikusok kedvencei.

Az összesítéseket átfutva hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az igazi nagyágyúk középmezőnyösek, a kritikusok ritkán döngölik őket a földbe, de nem is nagyon magasztalják őket. Ami érthető, hiszen egy sztárt mindig viszonyítunk: az új lemezt a korábbiakhoz, a sztárt más sztárokhoz.


Egy sztárnak sokkal bonyolultabb, összetettebb követelményrendszernek kell így megfelelnie, mint az ismeretlen vagy kevésbé ismert neveknek. Nekik könnyebb meglepetést okozniuk, mivel itt már nem úgy tevődik fel a kérdés, hogy jobb vagy rosszabb, mint X lemeze, hanem egyszerűen csak hasonlít rá vagy sem.

A könnyűzenei albumok kritikáit 2000 óta összesíti az oldal. Az idei legjobb pontszámot (95 pont a maximális 100-ból) eddig Ali Farka Toure blueszenész érte el, aki idén májusban hunyt el. A kritikusok a tragédia fényében hirtelen felfedezték, milyen zseniálisan házasította össze a muzsikus a klasszikus amerikai bluest az afrikai zenékkel Savane című lemezén.

A második helyen a Tropicália című válogatás van, amelynek alcíme: A Brazilian Revolution In Sound, és a dél-amerikai könnyűzene áttekintését nyújtja. A harmadik a Wu Tang Clan-tag, Ghostface Killah lemeze, akit Amerika elsőszámú történetmondójának kiáltottak ki. A további helyezettekről viszont mostanig elég keveset, sőt, legtöbb esetben semmit sem hallottunk: Destroyer, TV on the Radio, DFA, Howe Gelb, Tom Zé, Scott Walker és Serena-Maneesh egészíti ki a top tízet.

Az all-time best (jelen esetben a 2000-2006 között legjobb kritikákat kapott lemezek) lista már jóval ismertebb neveket tartalmaz: Brian Wilson (a Beach Boys egykori tagja) vezet 97 ponttal, Smile című lemezéről senki nem írt még rosszat.

De ugyanennyit kapott Loretta Lynn, valamint a Led Zeppelin How The West Was Won című koncertlemeze is – elég ritka, hogy koncertlemez ilyen előkelő helyen végezzen, de mivel a Zepről van szó, a szabályt erősítő kivételként a kritikusok nem hasonlítgattak, hanem lelkendeztek. Az Outkast, a Talking Heads és Bob Dylan is bent van az első tízben, akárcsak a Madvillain (az vajon mi?) vagy Dizzee Rascal.

A legrosszabb albumok listáján legalább ekkora neveket találunk: a Limp Bizkit büdös gyenge, önismétlő és ötletmentes Results May Vary című lemeze „vezet” 30 ponttal, de ugyanennyit gyűjtött be a Bloodhound Gang Hefty Fine-ja is. Phil Collins 2002-es teljesítményét ennél átlagban egy ponttal értékelték többre az amerikai kritikusok.

A Top 10-be befért még Alanis Morissette akusztikus lemeze, a dance-guru Paul Oakenfold idei remekelése és a Backstreet Boys legújabb lemeze is (na, ezen nincs mit csodálkozni, az olvasói szavazatoknál is úgy jött ki nekik az ötös átlag, hogy az olvasók rajongó fele 10-est, az utáló fele meg 0-ást adott a Never Gone-ra).És amit beígértünk: néhány olyan lemez, amely még nem jelent meg, de mindenki róluk fog beszélni: OutKast: Idlewild és Bob Dylan: Modern Times augusztusban, Beyoncé: B-Day, Basement Jaxx: Crazy Itch Radio, Janet Jackson: 20 Years Old, Justin Timberlake: Future Sex/Love Sounds, Scissor Sisters: Ta-Dah és Robbie Williams: Rudebox szeptemberben, Beck: The Information, The Killers: Sam’s Town és The Cure októberben.

Az év végén vagy 2007 elején olyan további ínyencségek várhatók, mint Dido, a Blur, Jarvis Cocker (Pulp), Annie Lennox, a Metallica, a New Order, Portishead, a Prodigy, a Radiohead, a Roxy Music, a Smashing Pumpkins, az Underworld új kiadványai, ja, és a Guns N’ Roses lassan már egy évtizede ígérgetett új albumát, a Chinese Democracyt is beígérték – ezúttal állítólag komolyan kell venni őket. Meg persze jönnek a karácsonyi albumok, best of-ok és minden, amit a vásárló hajlandó bedobni a kosarába ajándékvásárláskor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS