2017. július 22. szombatMagdolna
38°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Holdraszállás Verespatakon

Sipos Zoltán 2006. augusztus 02. 11:24, utolsó frissítés: 2006. augusztus 01. 19:20

Kevés figyelmet kapott, hogy májusban bezárták a RosiaMin verespataki aranybányát. #b#A kráter#/b# látványosságként sem utolsó, katasztrófa-turistáknak ajánljuk.

Mivel évi hárommillió eurós veszteséget termelt, idén májusban bezárták a román állam által működtetett RosiaMin verespataki aranybányát. A bánya bezárásához a felgyűlt adósságok mellett az is hozzájárult, hogy az itt kitermelt aranytartalmú sürítményt feldolgozó nagybányai Transgold vállalatot idén márciusban zárták be, új üzleti partner pedig nem akadt. A bánya utolsó 400 dolgozóját is elbocsátották.

Mindez valószínűleg csak nyúlfarknyi hírt ért meg, ha egyáltalán, lévén, hogyha Verespatakra terelődik a szó, mindenki a Rosia Montana Gold Corporation tervezett beruházására gondol, melynek jelenleg a közvitája folyik Erdély városaiban (lásd A sztereó igazság? című helyszíni riportunkat).

Lementünk a RosiaMin Cetate hegyen levő volt bányájába; bár a felvezetőben turisztikai látványosságról beszélünk, egy ilyen túrát csak nagy elővigyázattal, terepre való cipőben és társasággal ajánlunk megtenni, mivel a kráterben kialakított teraszok szélei helyenként repedeznek, és az elhagyatott tájon segítséget kapni eléggé reménytelen.
Elhagyatott gyárudvar lenn, a völgyben


Savas víz folyik lefelé a völgyben, mely az Abrudel patakot, majd az Aranyost stb. szennyezi


A községből 15-20 perc alatt lehet feljutni a Cetate hegyen levő nyíltszíni fejtésig. A mély krátert elvileg őrzik, bár mi teremtett lelket sem láttunk a környéken


A bányában fű is alig terem; a háttérben a Cirnic hegy magasodik, körös-körül gazdag növényzet


Olajos pocsolya


Földből kiálló csövek


Szétrozsdázott munkagépek mindenhol
Lánctalp vagy futószalag?


Vihar készül


Újabb savas pocsolya az egyik munkagép alatt. A savas víz képződése egy reakció eredménye, mikor a kéntartalmú kőzetek vízzel és levegővel érintkeznek. A savas víz kioldja a kőzetekből a nehézfémeket; a bányászat elősegíti a savas víz képződését, mely nagyon környezetszennyező


Graffiti


Végül megeredt az esőÉletmódRSS