2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kocsmakultúra tanfolyam: kámaszútra az asztalon

Pál Edit Éva 2006. július 19. 12:47, utolsó frissítés: 12:41

Az első leckében a testbeszédet elemezzük: összegyűjtöttük a kocsmában felvett legjellemzőbb testtartásokat, pozíciókat.


A nonverbális kommunikáció, és ezen belül a testbeszéd rendkívül fontos része az emberi kommunikációnak, a társas életben való eligazodásnak. A karok elhelyezése, a lábak pozíciója a partnerhez, a társasághoz való viszonyunkat fejezi ki.

Bár alábbi összeállításunkban különösképpen a karral és a fejjel kapcsolatos testtartásokat értelmeztük, a láb helyzete is nagyon beszédes lehet: amerre irányulnak a lábak, ugyanarra irányul legtöbbször a láb tulajdonosának az érdeklődése is. Ha az ajtó fele néz a lábfej, lehetséges, hogy haza vagy ki akar menni.


Az összezárt lábak elzárkózást, antipátiát jelentenek. Megfigyelhető, hogy a lábfejek többsége az asztal fele néz, ami az asztaltársaság, de különösen az azon található ital iránti érdeklődésre utal.

Legtöbbünk előszeretettel kaparja le a sörösüvegről a címkét. Ilyenkor – félreértés ne essék –, nem kielégítetlen szexuális vágyait vezeti le az illető, hanem gyorsan növekvő körmeitől akar megszabadulni, esetleg a kíváncsiság hajtja, hogy megnézze, mi van a címke mögött.

Ugyanez érvényes a pohár vagy az üveg száját kéjesen, körkörösen simogatókra is. Őket a tudás örvénye, a tökéletesség elérésére való vágy hajtja, amikor kör alakot formáznak mutatóujjuk végigvezetésével a poháron.


A hamutartó

HamutartóHamutartó


Gyakran megfigyelhetjük a következő pozíciót is: a test ellazul, a fej hátrahanyatlik, a száj kitátva, esetenként hortyogás kíséri (ez már az audio-vizuális lecke része). A nyitott száj a gesztusszótár szerint meglepetést, de bizonyos esetekben nagyfokú nyitottságot is jelenthet. De nem ajánljuk, hogy túlzottan elbizakodj az első randin, ha partnered egy idő után ezt a pozitúrát veszi fel.


Szupermen

SzupermenSzupermen


A felsőtest az asztalon elhelyezve, a két kar egyenesen kinyújtva, a fej erre hanyatlik. Erőteljes illuminált állapotot jelez, veszélyes a környezetben levőkre nézve, mivel az asztalon levő üvegek előzetes lesöprése nagyon valószínű.


Az órajavító

ÓrajavítóÓrajavító


A poháremelés után az egyik leggyakoribb, már-már klasszikusnak számító kocsmai testtartás. A kocsmakulturált egyén a hegyesszögben behajlított karjára, pontosabban a csuklójára fektetve a fejét alszik, vagy: egészen közelről nézi az óráját.


Kobra

KobraKobra


A bal kezében általában szeszesitalt tartalmazó edényt szorongat, jobb kézfejére támasztja állát. Az áll feltámasztása elmélyült gondolkodást jelent – olvashatjuk a testbeszéd-elemzésekben.


Jézus

JézusJézus


A két kar egyenesen kitárva, a fej időnként lebicsaklik. Főleg szélesebb támlájú székeken, padokon ülőkre jellemző testtartás. A kitárt kéz őszinteséget, nyitottságot jelent, míg a bólogató fej, a bólintás irányától függően beleegyezést, egyetértést, esetenként negatív hozzáállást sugall. Az ilyen pozícióban elhelyezkedő egyén rendkívüli vallásosságáról tesz tanúbizonyságot. Életét is feláldozná még egy korsó sörért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS