2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A YouTube megtalálta a helyét, de nem a pénzét

K. A. 2006. július 18. 18:42, utolsó frissítés: 18:09

A mobiltelefonok és egyéb kamerák elterjedésével, illetve a netes sávszélességek növekedésével #b#új bekezdés kezdődik#/b# az on-line tartalomszolgáltatásban.
Egy kurrens audit-jelentés nyomán jelentette be maga a szóban forgó cég, hogy a YouTube elérte a napi 100 millió megnézett videó forgalmat, ami az abszolút vezető pozíciót biztosít számára a rövidfilmeket szóró portálok versenyében.


A 100 milliós forgalom azt jelenti

– állítja a YouTube – hogy az on-line nézett mozgóképek (ún. streamingek) 60%-át az ő szerverei szolgálják ki. A site néhány perces házilag előállított videók tárolására specializálódott, de az utóbbi hónapokban a szórakoztató tartalmat kereső látogatók célpontjává is vált. Ezt bizonyítja, hogy a YouTube-on több mint százszor annyi videómegnézés történik, mint ahány fájlt feltöltenek.


A nagyságrendeket szemlélteti, hogy míg májusban napi 50 ezer videót töltöttek fel a YouTube-ra, ez júniusban 65 ezerre nőtt. A Nielsen/NetRatings szerint a portál elérte a havi 20 milliós egyedi látogató számot – ami nem rossz, ha arra gondolunk, a cégnek mindössze 30 alkalmazottja van.

A YouTube-ot számos bírálat éri, elsősorban amiatt, hogy a közzétett anyagok nem kis része tévéadásokből felvett vagy más jogdíjas anyag. A site viszont akkora forgalmat biztosít, hogy a nagy médiatartalom-szolgáltatók vélhetően inkább az együttműködés, mintsem a konfrontálódás útját fogják keresni.

a mai nap legnézettebb klipje: a lány, akinek pasi-gondjai vannaka mai nap legnézettebb klipje: a lány, akinek pasi-gondjai vannak


Precedens is van már.

A YouTube a NBC-től lopott tartalmon nőtt meg mindössze két-három hónap alatt – ennek következménye pedig az lett, hogy az NBC és a YouTube néhány napja bejelentte: hosszútávú együttműködésben gondolkodnak. A YouTube vállalta, hogy a site-on hivatalos NBC-csatornát működtet, ahol promók és NBC-s műsorrészletek lesznek elérhetők többek között a nagyon népszerű Saturday Night Live, The Office c. adásokból és Jay Leno esti show-jából. Értesülések szerint a YouTube most a CBS-szel próbál hasonló megállapodást kötni.

Ha lassan-lassan a jogdíj-kérdések rendeződnek, a szakembereket inkább az foglalkoztatja, hogyan lesz pénz a YouTube-ból, amely a Google által kiszolgált szöveges reklámokból származón kívül


semmilyen más bevételi forrást nem tud felmutatni.

Tény, hogy a site működtetői nagyon lakonikusak, ha a szakújságírók az üzleti modellről érdeklődnek. Egyes piaci elemzők szerint a YouTube sorsa az lesz, mint a 90-es években a Napsteré: amint teljes legalitásba lép, megszűnik létezni. Mások szerint a YouTube eleve rosszul indult, mert a felhasználókat nehéz lesz utólag rávenni arra, a megszokott szolgáltatásokért fizessenek, vagy ha már berendezkedtek, akkor nem lesz szükségük prémium-szolgáltatásokra.

A streaming-piacon jelenleg több, mint 150 site működik, melyek tulajdonosai előbb-utóbb bevételeket is szeretnének látni. Ami tegyük hozzá, nem teljesen elképzelhetetlen: az egyik modell a video.google.com-é, amely szponzorokat keres ahhoz, hogy bizonyos jogtiszta anyagokkal csalja magához a nézőket.


A szolgáltató nagyon szigorú:

ha felmerül annak kétsége, hogy a felküldött anyag nem rendezett copyright-szempontból, néhány órán belül eltávolítják a szerverről. A Guba modellje például az, hogy az ingyenes tartalom mellett a kurrens amerikai szuperprodukciókra biztosít fizetős letöltési/megnézhetési lehetőséget.

Másfajta pénzcsinálási modellben gondolkodik az eefoof.com: a bevétel reklámokból származik, de annak érdekében, hogy a filmkészítőket motiválják, nézettség utáni részesedést ígérnek a bevételből a feltöltőknek.

Az eefoof.com-ot három 20 év körüli srác indította el, miután azt tapasztalták, hogy az egyik közösen készített animációjuk, a Peanut Butter Jelly Time milyen nézettséget generált. A srácok ideológiája: olyan szolgáltatást akarnak indítani, amely stimulálja a kreativitást és nem zsákmányolja ki a videóművészeket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS