2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hír Tv tulajdonos cég vásárolta be magát a Krónikába

S. G. 2006. július 12. 20:57, utolsó frissítés: 20:41

A napilap újbóli piacradobása #b#600 ezer eurójába#/b# kerül a Nagy Elek-féle Vegyépszerhez köthető ingatlanpiaci befektetőnek.

A fideszes-jobboldali orientációjú Hír Tv-ben is érdekelt Inforg – Ingatlanforgalmazó és Gazdasági Tanácsadó – Rt. vásárolta fel a Krónika napilap kiadóját tulajdonló Hungarom Média Kft. 50%-át. A felvásárlás tényét szerda délután sajtótájékoztatón jelentette be Tóth István, az Inforg igazgatótanácsi tagja. Az 1999-ben, akkor kétmillió dollárral alapított erdélyi kiadóban a magyarországi tulajdonos cégnek 82%-a van.


Ősszel startol másodjára a Krónika


A Krónika szeptember-októberre tervezett, ismételt piacradobását beharangozó tájékoztató helyszíne az a kolozsvári irodaház volt, melynek első és második emeletén a napilap szerkesztősége működik két hete, földszintjét egy bankfióknak, illetve egy gyógyszertárnak adja ki az elsősorban ingatlanforgalmazással foglalkozó Inforg romániai
ingatlanos vállalkozása.

A felvásárlás tényét Nánásy Csaba, az Inforg Rt. vezérigazgatója, Tóth István és Dr. Zsigmond Barna Pál igazgatótanácsi tagok jelentették be, Csinta Samu felelős szerkesztő társaságában (ifj. Haáz Sándor fotóján jobboldalt)A felvásárlás tényét Nánásy Csaba, az Inforg Rt. vezérigazgatója, Tóth István és Dr. Zsigmond Barna Pál igazgatótanácsi tagok jelentették be, Csinta Samu felelős szerkesztő társaságában (ifj. Haáz Sándor fotóján jobboldalt)


Mennyiért került az Inforg tulajdonába a Krónika Kiadó tulajdonosának meghatározó súlyú részvénycsomagja, érdeklődtünk Tóth Istvántól (képünkön állva), aki így válaszolt:

– Annyit mondhatok, hogy egy olyan cégnél, amely köztudomásúan adósságállományt halmozott fel, figyelembe véve, hogy az eredeti tulajdonos nem kívánta megszüntetni, de működtetésére a továbbiakban képtelen volt, szóval egy ilyen cégnél a vételár döntő többségét az adósságok rendezése képezte. Azt is mondhatom, hogy jelentős vételárról nem lehet beszélni. Újságírói kérdésre hozzátette: a tranzakció április végén zajlott le, az adósság 45-50 millió forintra, akkori árfolyamon 200 ezer euróra rúgott.

>> Ami biztos: 16 oldalasra bővül a Krónika – Csinta Samu felelős szerkesztő márciusi nyilatkozata


600 ezer euró az összköltség

Az új tulajdonos formai-arculati változtatásokat tervez a lapnál, mellyel a tervek szerint szeptember végén, október elején készül el a stáb – az még márciusban kiderült, 12-ről 16-ra oldalra nőne a terjedelem. Tóth István szerdai bevezető nyilatkozatában közölte: a szerkesztőség szakmailag teljesen független marad, emellett a tulajdonosok a lap regionális jellegének erősítésében gondolkodnak.

A múltbeli adósságok rendezése, a megnőtt operatív költségek, a megújult lapot– a tervek szerint az eddigi négynél több színes oldalon megjelentő – bevezető reklámkampány összköltsége körülbelül 600 ezer euróba kerül, tudtuk meg a szerkesztőségi irodaház tetőteraszára szervezett tájékoztatón.

Tóth István elmondása szerint kifejezetten azért hívták meg erre a találkozóra az erdélyi média képviselőit, mert eddig számos "találgatás és mendemonda" jelent meg a Krónika "hallgatásba burkolózó" új tulajdonosairól. Most azt is közölte, a Hungarom Kft. fennmaradó 50%-át a Rockefeller Ltd. nevű vállalat birtokolja, melynek képviselője továbbra is a régi tulajdonos, Nagy Szabolcs. Ő kicsoda, hangzott egy kérdés. – Magyarországi üzletember, erdélyi üzletek közvetítésével foglalkozik, maradjunk ennyiben – hangzott Tóth válasza.


Az ígéret már elhangzott, de még nem ingyenes a kronika.ro

A menedzser kiemelte: az Inforg pénzügyi befektetőként lép fel. A tervezett változtatások között szerepel, hogy "záros határidőn belül" ingyenessé válik a napilap weboldala. – Természetes, hogy egy darabig még nem lesz eredményes a kiadó, de a terveink szerint ezt másfél év alatt el lehet érni – nyilatkozta Tóth.

A napilapot jelenleg 10 ezer példányban nyomják, ennek 60%-a a Székelyföldön kel el, és szintén 60%-os a vidéki olvasók aránya. Mivel a posta az eldugott falvakba nem tudja még aznap eljuttatni az aktuális lapszámokat, fejleszteni kívánják a kiadó saját terjesztőhálózatát.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS