2017. december 18. hétfőAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

10-ből 8,5 válaszoló szerint román zene is "belefér"

Kiss Tamás 2006. július 10. 16:23, utolsó frissítés: 16:06

Ha kereskedelmi rádió, a lényeg a jó zene, ami a Transindex-olvasók számára oldiest, dzsesszt, rockot és világzenét jelent. Felmérésünk kiértékelése:

1. Műsorokkal kapcsolatos preferenciák

Rákérdeztünk, hogy a rádióadó kiválasztásánál mi a legfontosabb szempont. Mint az várható volt, elsőrendű szempontként a zenei kínálat és a hírösszeállítás jelent meg.

1. ábra. Mi az, ami fontos, amikor rádiót hallgat? Összes válaszadó.1. ábra. Mi az, ami fontos, amikor rádiót hallgat? Összes válaszadó.


A nyelvi preferencia, másokhoz viszonyítva, ugyan nem a legfontosabb tényező, mégis válaszadóink 74%-áról elmondhatjuk, hogy szívesebben választanak magyar nyelvű csatornát. Ez egy jelentős arány.

A kolozsváriak lényegében ugyanazon szempontok alapján választanak, mint a máshol élők. Egyetlen – a kolozsvári magyar nyelvű rádió leendő üzemeltetői számára természetesen nem lényegtelen – különbség, hogy esetükben kevésbé erős a nyelvi preferencia. A különbséget egyrészt az okozhatja, hogy a nem kolozsvári válaszadók többsége dominánsan magyar nyelvi közegben él, másrészt azonban számunkra a magyar nyelvű helyi rádiók tényleges választási lehetőséget jelentenek.A különböző típusú műsorok kedveltségénél is kiviláglik, hogy a hallgatók leginkább a zenét és a hírműsorokat igénylik. A szöveges műsorokat, a rövid hírblokkokat leszámítva, ezek szerint „csínján kell adagolni nekik”. Ebben a tekintetben válaszadóink nem különböznek jelentősen más rétegektől.

2. ábra. Milyen típusú műsorokat hallgat szívesen. 2. ábra. Milyen típusú műsorokat hallgat szívesen.2. Zenei preferenciák és hírblokk

Külön rákérdeztünk a kereskedelmi rádió kínálatának megtervezése szempontjából döntő fontosságú zenei preferenciákra és hírblokkokra. Ezzel kapcsolatban még egyszer szükséges kiemelnünk, hogy az ankét eredményei nem terjeszthetők ki más rétegekre. Az ízlés és azon belül a zenei ízlés ugyanis a különböző preferenciák közül talán a leginkább réteg- és korfüggő. Ismét utalnunk kell arra, hogy válaszadóink fiatal, jó munkaerőpiaci pozícióval rendelkező értelmiségiek.

A tervezésben az ankét abban az esetben lett volna igazán felhasználható, ha az online kérdőív mellett a Szabadság olvasói is jelentős számban válaszoltak volna. Ez a kör ugyanis, előzetes ismereteink alapján, válaszadóinktól eltérő társadalmi jellegzetességeket mutat.

3. ábra. Milyen zenéket kedvel?3. ábra. Milyen zenéket kedvel?


A kereskedelmi rádiókban, amelyek a lehető legnagyobb hallgatottságra törekszenek, olyan zenei kínálat tekinthető megfelelőnek, ami a potenciális közönséget a legkisebb mértékben osztja meg. Vagyis nem feltétlenül olyan típusú számokat érdemes választani, amelyeket bizonyos csoportok nagyon kedvelnek, hanem inkább olyanokat, amelyeket a többség „meghallgat”.

Megfordítva, azokat a stílusokat érdemes kihagyni a kínálatból, amelyeket a válaszadók jelentős része nem tud meghallgatni. Értelmiségi válaszadóink tekintetében ide tartozik mindenek előtt a manele és a magyar nóta, de a többség hasonlóképpen ellenszenvvel viseltetik a hip-hop, az alternatív irányzatok, az elektronikus és a new age iránt. (Még egyszer: más rétegekre mindez nem érvényes).

Legkisebb a visszautasítás a régi slágerek, a jazz-blues és a rock iránt, de viszonylag sokan „meghallgatják” a legfrissebb slágereket és a világzenét is. Ezeknek a műfajoknak a kommersz (más rétegek számára is emészthető) variánsai jelenthetik a rádió zenei kínálatának alapját.

4. ábra. A kolozsvári magyar rádió kínálatában szerepelhetnek-e román számok?4. ábra. A kolozsvári magyar rádió kínálatában szerepelhetnek-e román számok?


Szintén lényeges kérdés, hogy a válaszadók hogyan viszonyulnak a román nyelvű számokhoz. E tekintetben a kolozsvári és más városokba való válaszadóink között nincs lényeges különbség. Elmondható, hogy a többség mindenképpen a magyar és nemzetközi számok elsőbbségét igényli. Közel azonos arányban vannak, akik a román számokat kifejezetten igényik és azok, akik kifejezetten elutasítják.

5. ábra. Milyen típusú hírek érdeklik?5. ábra. Milyen típusú hírek érdeklik?


A hírblokk tekintetében a válaszadók leginkább a helyi érdekű információkat igénylik. Ez valószínűleg nem csak az értelmiségi réteg esetében mondható el. Ezzel szemben a politikai és gazdasági jellegű hírek iránti érdeklődés más rétegek esetében valószínűleg alacsonyabb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS