2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kánikula országszerte

szerk. 2006. június 27. 16:36, utolsó frissítés: 16:16

A csúcshőmérséklet elérte ma a #b#35-36 Celsius fokot árnyékban#/b#. Holnapra is hasonló kánikula várható, viseljünk széles karimájú kalapot és fényvédős testápolót.
Mára és holnapra országszerte kánikulát jelentenek a meteorológusok, akik szerint a romániai csúcshőmérséklet elérte ma a 35-36 Celsius fokot árnyékban. Ez az érték 8 fokkal magasabb, mint a június végi átlaghőmérséklet.

Akik az éjszakai hűsülésben bíznak, azoknak sem szolgálnak jó hírekkel az időjósok: várhatóan éjjel sem fog 20 fok alá süllyedni a hőmérők higanyszála.

Ugyanakkor a román meteorológiai szolgálat következő három napra szóló előrejelzései szerint csütörtökön és pénteken alig egyetlen fokkal lesz „hűvösebb”, ekkor is a napi csúcsérték 34 fokos lesz. Jó hír viszont, hogy a hét vége felé napközben záporok és zivatarok hűsítik majd ideig-óráig a hatalmas hőséget.


A kánikula az egészséges embereknek is


okozhat egészségi panaszokat (fejfájás, szédülés), kellemetlen tüneteket, rosszullétet. Ám vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a kisgyermekek, 65 évnél idősebbek, fogyatékkal élők, vagy különösen a szívbetegségekben és magas vérnyomás betegségben szenvedők.Az orvosok a meleg napokra azt ajánlják, hogy mindenki fogyasszon minél több folyadékot. Bár a vélemények a mennyiségre vonatkozóan megoszlanak, legalább két liter folyadék fogyasztása tanácsos, hiszen a hőség fokozza az izzadást, a folyadékvesztést.

Ám az sem mindegy, hogy mit iszunk: tanácsos vizet, ásványvizet, teát, szénsavmentes üdítőt, paradicsomlevet, aludttejet, kefírt, joghurtot fogyasztani, valamint levest enni. Ezzel ellentétben egyáltalán nem szabadna koffein és alkohol tartalmú, valamint szénsavas italokat inni.

További orvosi tanács, hogy aki csak teheti, déli órákban egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban. Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor azt ajánlják, hogy időnként meg kell pihenni egy árnyékos helyen, vagy ha valaki túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább egy-két órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl és ismét visszatérhet a kánikulába.


Többen haltak meg a melegben, mint az esőzések miatt:


az utóbbi tíz napban a kánikula miatt elhunytak többsége idős vagy 40 éven felüli beteg volt. A meleggel kapcsolatos haláleseteket Arad, Bihar, Buzău, Dolj és Iaşi megyéből jelentették.

Bukarestben a kánikula kezdete óta több mint 3300 ízben riasztották a mentőket, és a 25 regisztrált haláleset mintegy fele köthető a mentőorvosok szerint a nagy meleghez. A fővárosi mentőszolgálat koordinátora szerint az elmúlt egy napban 57-en ájultak el a nyílt utcán, 51-en panaszkodnak puffadásra a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. A könnyű ájulásos esetek száma összesen 81 volt.

A hőség idején az öltözködésnek is megvannak a szabályai, a kánikula-divat trendjei: könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhák, elengedhetetlen kiegészítő a széles karimájú kalap és napszemüveg. Továbbá kötelező a fényvédős testápoló, arckrém használata.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS