2017. december 18. hétfőAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvári kereskedelmi rádió, a szaktanácsadó profi és az üzemeltető juppi

szerk. 2006. május 26. 18:07, utolsó frissítés: 17:59

Ősszel indul a 24 órás kolozsvári kereskedelmi rádió. A befektető üzletemberek kompromisszum- és #b#sznobisztika#/b# nélküli adóban gondolkodnak.

Transindex: Mivel kezded a munkát?

Illés Márton (szakmai vezető): – Számos feladatunk van, ennek nagy része technikai jellegű, például ki kell jelölnünk a stúdió helyet, el kell készíttetnünk a besugárzási tervet, be kell szerezni a technikát stb.

Ezzel párhuzamosan a leendő munkatársak kiválasztása is folyik, hamarosan megjelennek a munkakörökre vonatkozó álláshirdetések. Elsősorban műsorvezetőket, hírszerkesztőket keresünk, de a marketing és a hirdetésszervezés területére, valamint műszaki feladatok ellátására is keresünk alkalmas kollegákat. Ők két-három hónapos oktatásban vesznek majd részt. Folyamatban van a rádió arculatának, stílusának kialakítása is.
Mikorra állhat össze a csapat?

– Július elejére, közepére remélhetőleg sikerül összeválogatni a megfelelő embereket. Nagyon fel kell készülnünk, mert jól akarunk indulni, hiszen nagyon erős a konkurencia. Ez még akkor is így van, ha ez a rádió magyar hallgatóknak szól.

Hangsúlyoznom kell, mi kereskedelmi rádiót fogunk működtetni, vagyis elképzelhetők bizonyos olyan elvárások, amelyeknek nem tudunk majd megfelelni. Itt elsősorban hosszú politikai, kulturális, közéleti műsorokra gondolok, amelyeket a közszolgálati rádiók sugároznak.


Indulás?

– Szeptember végén, október elején.


Mit kell tudnunk rólad?

– Tizenhárom évig dolgoztam különféle magyarországi kereskedelmi rádióknál, a Danubiusnál műsorvezetőként, a Rádió 1 Békés megyei halózatánál pedig programigazgatóként tevékenykedtem. Gyulai vagyok, jelenleg a szatmári City Rádió szaktanácsadójaként dolgozom. 47 éves vagyok.


Első kolozsvári benyomásaid?

– Többször jártam már itt, de mielőtt először jártam volna, egy nagyon szép, erős történelmi miliőjű városnak képzeltem el Kolozsvárt, ami igazolódott is. Erős a fejlődés, ez is jól látszik. Amit különösen szembetűnő, itt gyönyörűek a nők, és a kávé sem rossz!

Irsay Miklós és Illés MártonIrsay Miklós és Illés Márton


Trasindex: Hogy álltok, mi az, ami már megvan?

Irsay Miklós, vállalkozó, projektvezető: – Tegnaptól van frekvenciánk, van egy piackutatásunk, amiben a Transindex és a Szabadság olvasóinak az elvárásaira voltunk kíváncsiak. Adott az Euréka Egyesület víziója erről a rádióról, illetve Illés Márton személyében ki van választva a rádió szakmai vezetője is.


A kolozsvári magyar üzletemberek egyesülete, az Euréka milyen státussal vesz részt a rádió működtetésében?

– Egyrészt egyesületként, másrészt tagjainak többsége magánszemélyként, illetve az Euréka cége – így áll össze a rádió tulajdonosi struktúrája. Az ötlet Eckstein-Kovács Pétertől származik, aki frekvencia megszerzéséig segített a projekt elindításában.


Mi a te szereped ebben a projektben?

– Az Eurékában minden projektnek van egy vezetője, aki kigondolja és véghezviszi az illető tervet. Az irányvonalakat együtt határozzuk meg, egy bizottság alakult, amely ezzel a projekttel foglalkozik, én közvetlenül a megvalósításért felelek.


Mekkora befektetésről beszélünk?

– 70 ezer eurós indító befektetésben gondolkodunk, a megtérülés természetesen cél, és cél a kereskedelmi gondolkodás, azzal a pontosítással, hogy nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy ezt a pénzt nagyon rövid időn belül viszontlássuk, és emiatt nem kell kompromisszumokat kötnünk a minőség rovására. Nem túlzás azt mondani, hogy adott minden feltétel ahhoz, hogy minőségi rádiót csináljunk.


Mekkora induló csapattal számolsz?

– Tizenhét emberrel.


Miért csináljátok?

– Látszólag ellentmondásba keveredve, nem a profit miatt. Ha a befektetést például ingatlanra fordítnánk, várhatóan nagyobb hozamot hozna, mint amilyet a rádió.

A profit számomra azért szempont, mert ez az egyik objektív paramétere annak, hogy a csapat eredményesen dolgozik-e, és olyan médiát működtet, amely valóban jelen van a kolozsváriak életében. Vagyis, hogy olyan rádió-e, amit szeretnek hallgatni, ami miatt később mennek ki a mellékhelységbe, mert végig akarják hallgatni a műsorát.


Milyen lesz ez a rádió?

– Szeretnénk egy színvonalasan szórakoztató, interaktív, a nyelvromlásnak ellenszegülő, modernizációs hatású médiát. Úgy érezzük, szükség van egy olyan rádióra, amely az időnként megmutatkozó erdélyi magyar hangulattal ellenszegülve optimizmust sugároz, és azt szemlélteti, hogy Kolozsváron magyarként is számos területen, számos sikeres ember működik.

Ami a tartalmat illeti, mint minden helyi kereskedelmi rádió esetében a szórakoztatáson és a helyi híreken, információkon van a hangsúly.


Milyen lesz a rádió viszonya a politikumhoz?

– A rádió semleges, elkötelezetlen kíván lenni. A normalitás hangján megszólaló rádió leszünk, a civil életben is távol áll tőlünk minden “Vatra-s” megnyilvánulás, így lesz a rádió esetében is. Semlegességünk mellett azt azonban fontosnak tartjuk, hogy aktív attitűdöt jelenítsünk meg a szélsőségességgel szemben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS