2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A franciák szerint nálunk pang az éjszakai élet

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2006. május 25. 10:49, utolsó frissítés: 2006. május 24. 18:17

Négy dolog jut eszébe Romániáról egy franciának: a #b#Ceauşescu#/b#-házaspár, az árvaházak, a bukaresti #b#kóbor kutyák#/b# és a #b#koldusok#/b#.

A Románia turisztikai célország-imázsát 2006-ban Franciaországban felmérő tanulmány szerint az ország nem túl vonzó a francia turisták számára. A Románia szót hallva leggyakrabban négy dolog jut eszébe egy franciának:


a Ceauşescu-házaspár, az árvaházak, a bukaresti kóbor kutyák és a koldusok

- írja a Cotidianul.


A Román Turisztikai Hatóság által megrendelt, a franciaországi Ipsos közvéleménykutató cég által elvégzett felmérésben 930, 18 éven felüli francia állampolgár vett részt. Az alanyoknak feltett kérdések arra vonatkoztak, milyen Románia turisztikai célország-imázsa Franciaországban. A megkérdezettek közt nemcsak fogyasztók, hanem a turizmus ágazatában dolgozók is voltak.

>> OKAFOGYOTT SZTEREOTÍPIÁK. Nemcsak a “fapados Erdély” létezik

A Fogarasi-havasok a hivatalos franciaországi képviselet honlapjánA Fogarasi-havasok a hivatalos franciaországi képviselet honlapjánHúsz francia közül csupán egy tudja, hogy Románia csatlakozni fog az Európai Unióhoz.

90%-uk képtelen földrajzilag elhelyezni az országot, csupán annyi dereng fel benne, hogy "valahol keleten" van. A megkérdezettek fele negatívan vélekedik Romániáról, egyharmaduk semlegesen, míg csupán 2% egyértelműen pozitívan.

A tanulmány a negatív elemek egymást gerjesztő körforgásával magyarázza az ország rossz megítélését: az egyik ilyen


imázsromboló elem a Duna-deltai madárinfluenza híre.


Míg Magyarország, Horvátország, Oroszország, Lengyelország, Bulgária és Csehország a francia turisták mintegy felének vonzó, Romániát csupán 39% választaná. Ezek többsége férfi, középiskolai végzettségű, és havi keresete két-háromezer euró átlagban.

A tanulmány szerint a megkérdezettek kétharmada ugyanakkor gazdag kulturális örökségű és olcsó országnak tartja Romániát, ám nincs megelégedve az elszállásolási lehetőségekkel, körülményekkel, és


az éjszakai élet hiányát kifogásolja.
Ezzel szemben kicsivel kevesebb mint felük úgy gondolta, a városokban elegendő klub, bár és vendéglő van.

A Romániába utakat szervező francia szakemberek szerint Romániának megérné reklámozni néhány, egyelőre kevéssé ismert ágazatot. Az első a listán a gyógyfürdők és ezek alacsony árszabásai. Ezt követi a tengerpart, amelynek egyik fontos előnye, hogy nem annyira zsúfolt, mint a nyugatiak.

A szakemberek szerint az ország földrajzi változatossága körutak szervezésével lenne kihasználható. Nem elhanyagolható a románok kedvessége és vendégszeretete, amellyel a turistákat fogadják.

A franciák egyharmada véli úgy, hogy rosszul vagy nem megfelelően informálták a Románia kínálta turisztikai lehetőségekről. Az ezzel szembesített helyi szakemberek ezért a román hatóságokat vádolják.

Egyikük, aki már harminc éve a román turizmusra szakosodott, azt nyilatkozta, hogy a román hatóságok gyakorolhatnák a replika jogát, és harcolhatnának az előítéletek ellen. "De ők fütyülnek rá" - mondta a szakember.

A Román Turisztikai Hatóság turisztikai promócióközvetítéssel foglalkozó honlapjáról megtudjuk, az országnak világszerte jelenleg 16 külföldi turisztikai képviselete van. A franciaországi képviselet honlapja azonban egyelőre "en construction", bár az alig látható sárga felirat szerint május óta működik.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS