2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még vizsgálják a madárinfluenza-gyanús kislányt

szerk. 2006. május 18. 14:31, utolsó frissítés: 14:29

Előzetesben ülnek a feketehalmi tyúktelepek igazgatói egy állatorvossal együtt. #b#Vírusgyanú#/b# Brassó belvárosában is.

Pozitív a gyorsteszt Ploieşti-ben is, így a város felkerült a madárinfluenza-gyanús települések listájára – tudósít a Realitatea hírtévé. Az orvosok közlése szerint határozottan jól van az az egy éves és 10 hónapos kislány, akit testvérével és édesanyjával együtt szállítottak be a fővárosi Matei Bals Járványügyi Intézetbe Feketehalomról. A kislánynak légzési zavarai voltak, de az éjszaka folyamán


sikerült stabilizálni az állapotát.


Mindhármójuk madárinflueza-tesztje negatív volt – közölte Dr. Adrian Streinu Cercel főorvos, az intézet vezetője, hozzátéve, hogy a kislány további három napig megfigyelés alatt marad, mert a vizsgálati eredmények nem teljes mértékben meggyőzőek. A mintákat már továbbították a járványügyi tudományos kutatással foglalkozó Cantacuzino Intézetbe, ahol péntekre ígérték a laboreredményt.

Szerda délután madárinfluenzára utaló tünetekkel beutalták a brassói Járványügyi Kórházba az egyik állatorvost, aki a feketehalmi Drakom baromfitelepen segédkezett a fertőző góc felszámolásában. A kórház orvosai szerint a férfin "részben a madárinfluenza tünetei mutatkoztak", de már jobban érzi magát. Az állatorvos néhány napig megfigyelés alatt marad.

A volt állami Avicola baromfitelepen működő három tyúkfarmon folyatódik a több mint egymillió szárnyas elpusztítása. A Drakom farmján eddig mintegy 10 ezer tyúkot, pulykát öltek le és égettek el. Különben a délkelet-angliai Weybridge-ben működik


az EU központi laborja, amely még nem igazolta vissza

hogy valóban a H5 influenza-vírus N1-es változata bukkant fel ismét a romániai helyszíneken. Vírusgyanús viszont Brassó egyik kertvárosi része, Stupini (Méhkertek) – a környék pár évvel ezelőtt még különálló település volt a város nyugati határában, a Vidombák és Feketehalom felé vezető főút mentén.

Szintén pozitív a H5-gyorsteszt, melyet egy Brassó belvárosában, a Malomdomb utcában levő gazdaságban kellett elvégezni.

Fogaras után Feketehalmot is karanténbe helyezték a hatóságok, az intézkedés legalább öt napig érvényes. Elvileg hatósági engedély senki sem hagyhatja el a települést, ami azért súlyos gond, mert az itt élők többsége a tíz km-re levő Brassóba jár be dolgozni. Ha hosszabb ideig nem ingázhatnak munkahelyükre, úgy vagy szabadnapokat kell kivenniük, vagy ha mégis elhagyják a települést, Brassóban ragadnak.

Hírügynökségi jelentések szerint elfogták és kórházi megfigyelés alá helyezték azokat a munkásokat, akik feketén dolgoztak a Drakom telepén, és megszöktek a vesztegzár elől.

Feketehalmon az orvosok éjszakai ügyeletet tartottak, hogy az esetlegesen madárinfluenza-gyanús eseteket el lehessen látni. A településen áthaladó járműveket csendőrjárőrök ellenőrzik. Brassó és Szeben között szünetel a nehézgépjármű-forgalom, a kamionokat a rendőrség Segesvár, illetve az Olt völgye fele tereli el.


A Drakom tulajdonosa tudott arról, hogy a cége által eladott baromfi

fertőzött lehet – ez a brassói ügyészség információja. Vasile Drădalăt 24 órás előzetes letartóztatásba helyezték a PatiProd baromfitelep tulajdonosával, Florin Macovei-jel és Virgil Urdea állatorvossal együtt. Urdeát azzal vádolja az ügyészség, hogy nem tartotta be a járványok megelőzéséről szóló előírásokat, és hozzájárult ahhoz, hogy a feketehalmi három cég fertőzésgyanús húst forgalmazhasson.

Arról bírói meghallgatás dönt, hogy a három gyanúsított előzetesben marad-e a továbbiakban. A büntető törvénykönyv 383-as paragrafusa szerint mindhármukra legtöbb három évi börtönbüntetés szabható ki.


Egy feketén működő baromfitelep bezárását

rendelték el a hatóságok Fehér megyében. Az Alsópián működő farm semmiféle törvényes engedéllyel nem rendelkezett. A telep nem volt körbekerítve, az állategészségügyi hatóság rendeletei ellenére a be- és kihajtó járműveket nem fertőtlenítik, és a telep nem rendelkezik védőfelszerelésekkel sem. A cég nem alkalmazott állatorvost, és a raktáron levő teljes tojáskészlet egyik darabján sincs a frissességet igazoló pecsét.

A hatóság itt több mint 3000 szárnyas elpusztítását és a 8000 tojás megsemmisítését rendelte el. A telepet működtető kft. tulajdonosának 1000 lejes (régi értéken 10 millió) büntetést kell kifizetnie, a működését törvénytelenül engedélyező állatorvos ellen eljárás indul.


Bukarestben az összes háztáji gazdaság

ellenőrzését rendelte el Adriean Videanu főpolgármester. Az akció végrehajtása a kerületi polgármesteri hivatalok kötelessége. Az intézményeknek elvileg azt is fel kell mérniük, hogy valaki vásárolt-e szárnyast a fertőzés-gyanús településekről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS