2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sok szex és optimizmus: tizenöt tanács kezdő százéveseknek

B. D. T. B. D. T. 2006. május 11. 18:44, utolsó frissítés: 17:22

A legújabb kutatások elkedvetleníthetik a hétalvókat: #b#a sok szunyálás halált okoz.#/b# Szerettünk, Garfield!

Akarsz sokáig élni? És még tovább? Akkor szívleld meg a következő tizenöt tanácsot, amelyet a Forbes magazin jó csomó szakember megkérdezésével állított össze. (Dőlt betűs kommentárunk az egészségszkepticizmus jegyében.)


1. Ideális a hat-hét óra alvás


A napi nyolc óránál több alvás hosszú távon megnöveli a korai elhalálozás kockázatát. A négy óránál kevesebb is.

Annyit alszom, amennyit lehet. Néha hármat, néha tízet, mikor mennyit. Akkor az átlagom okés, nem?2. Optimizmus

Az optimista emberek ötven százalékkal nagyobb eséllyel kerülik el a korai halált, mint a pesszimisták. Kutatók szerint valószínűleg azért, mert aki derűlátó, azt kevesebb stressz éri, könnyebben túlteszi magát a sorscsapásokon, és kisebb a vérnyomása.

Nem lennék olyan optimista, hogy azt állítsam: a fejedre eső téglát megállíthatja egy derűs mosoly. Bár van, aki túléli. Pontosabban haladékot kap.


3. Szex

Nemcsak mennyiség, hanem minőség: ez pedig azt jelenti, nem vagy stresszes, jó a közérzeted és kipihent vagy.

A 22-es csapdája: fáj a feje, stresszes, rossz a közérzete, fáradt – így nincs kedve hozzá.


4. Állatbarátság

Főleg a kutyagazdik nyugodtabbak és egészségesebbek, mint azok, akik nem tartanak háziállatot. Ez összefügg azzal is, hogy az állattulajdonosokat kisebb eséllyel sújtja depresszió, többet nevetnek, és sokat mozognak szabad levegőn.

És a macskák barátsága?! A folyamatos érzés, hogy vadásznak rád? Hogy egy gyönyörű, kiszámíthatatlan, lusta és önző lény társaságában töltheted hátralévő napjaid? Sőt, netalán allergiás vagy a szőrére, de úgyis vele alszol? Hol marad a szenvedély?


5. Gyakori koleszterinszint-mérés

Lehetőleg VAP-teszttel (Vertical Auto Profile). A Birminghamban kifejlesztett módszerrel kiszűrhető a szívbetegségekben szenvedők 90 százaléka, és az idejében elkezdett kezelés és életmódváltás csökkenti a korai elhalálozás veszélyét.

A mérés és a technológia határai. Mindig ezekkel a százalékokkal jönnek, ami minél nagyobb, annál jobb, és annál inkább biztonságban kellene éreznem magam... Míg nem statisztikai adat leszek egy másik kutatásban. Más is meg kell éljen, hiába.


6. Vagyonszerzés


Az egészségügyi problémákkal küszködők nagy többsége szegény és alacsony végzettségű. Aki jólétben és anyagi biztonságban él, nagyobb eséllyel éri meg a száz évet, mint akinek anyagi gondjai vannak.

Teccik, úgyis gazdag akarok lenni. Akkor nyissunk egy jól menő üzletet. Éjjel, rángavassal.7. No smoking

A leszokás jelentősen csökkenti a korai elhalálozás esélyét. A dohányzás ugyanakkor a leggyakoribb öregkori halálos betegségek kialakulásának egyik tényezője.

Smoking, no comment.


8. Relaxáció

Aki stresszhelyzetekben hevesebben reagál, háromszor akkora eséllyel szerezhet valamilyen szívbetegséget, mint az, aki nyugodtabb. Tégy meg mindent, hogy a lehető legminimálisabbra redukáld a stresszmennyiséget.

Csak ne attól légy stresszes, hogy redukálnod KELL.


9. Antioxidánsok

Fahéj, fekete áfonya, hüvelyesek: az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával egészségesebbek leszünk.

Fincsi. Minél többet és gyakrabban eszünk ilyen kajákat, annál jobb lesz nekünk?10. Genetikailag sikeres házasság

Nézd meg a nagyszülőket, vedd el az unokát - ha valakinek az ősei hosszú életűek, genetikailag jó esélye van arra, hogy ő és gyerekei is sokáig élnek.

Bocs, de most nem rólam van szó? Engem az ő ősei nem boldogítanak, ha pedig meghalok, akkor a gyerekeim sem.


11. Aktív élettforma, mozgás

Az aktivitás, testmozgás nemcsak megmozgatja az izmokat, de az endorfin boldogsághormon-termelést is elősegíti, azáltal még több energiánk lesz, és védettebbek leszünk a stressz és a betegségek ellen, vagyis hosszabb ideig élünk.

Hű, ez még egy körfolyamat: több energia, több testmozgás, még több energia... Csak el kell kezdeni.12. Nevetés

A nevetéskor képződő endorfin fájdalomcsillapító és elősegíti a vérkeringést. Csökkenti az adrenalin stresszhormon arányát.

De ha a vérkeringésemre fogok gondolni nevetés közben, megverek valakit.


13. Fogyás

Persze annak, aki túlsúlyos. A súlyfelesleg növeli a szívbetegségek, többféle rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

De mi van azokkal, akiknek a legnagyobb boldogságot, és ezáltal endorfin-termelődést a csokoládéevés és pocakjuk simogatása okozza?


14. Stresszmenedzsment

Az állandó stressz legyengíti az immunrendszert, egyes kutatók szerint közvetve több ember halálát okozza, mint bármi más. Felismerni a faktorokat, csökkenteni hatásukat - "legyőzni" nem lehet a stresszet, de kordában tartani lehet.

Az állandó harc a stresszel...


15. Meditáció


A leghatásosabb a stressz ellen a meditáció. Tizenöt perc meditáció jobban ellazít, mint a legmélyebb alvás.

Bocs, főnök, ha ordibálsz velem, nem tudok koncentrálni. OUHMMM...Fotók: Szász Péter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS