2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jazz-műsorra, kulturális magazinra alapozott brandet építene

S. Z. 2006. május 09. 16:38, utolsó frissítés: 16:27

#b#Rostás-Péter István#/b# a Kolozsvári Rádió új főszerkesztő-helyettese. #b#Villáminterjú.#/b#

A Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyetteseként mi a feladatköröd?

– Elsősorban a műsorrács kialakítása, a műsorok minőségének ellenőrzése a legfontosabb feladatom. Erre rátevődik az adminisztratív aprómunka, mely ha nem lenne, sokkal hatékonyabb lenne a szakmai odafigyelés.

Ahogy én az első napokban láttam, ebben a „hírgyárban” dolgozó 120 embernek a gondjaira való odafigyelés valószínűleg nem egyemberes munka. Eléggé sok fejtöréssel jár ez a pozíció.
Közben a közéleti elemzőműsorodat is megtartod…

– Igen, a Láthatárt mindenképp megtartom, ez az a műsor, aminek annak idején társalapítója voltam. Holnap például reggeli hírszerkesztőként is beugrom.


Tervek?

– Ideiglenesen lettem kinevezve május elsején; ugyan erre nincsen szabály, de a szokásjog szerint hat hónapon belül a versenyvizsgát is meghirdetik. Addig feladatkörömmel ismerkedem, távlati terveimről csak annyit mondatok el, hogy meg szeretném erősíteni a Kolozsvári Rádió arculatát – most mind a magyar, mind a román szerkesztőségről beszélek.

Vannak olyan, közszolgálati jellegből adódó műsorok – például jazz-műsor vagy kulturális magazin – melyet más adók aligha engedhetnek meg maguknak. Ezekre a műsorokra alapozva egyfajta brandet szeretnék felépíteni.


Egyesek szerint kinevezésednek köze van a Kelemen Hunorhoz fűződő barátságodhoz…

– Tény, hogy Kelemen Hunor karrierjének egyik stációja itt volt, a rádiónál, így régi kollégák vagyunk.


Mit jelent a kinevezésed a magyar szerkesztőség számára?

– A Kolozsvári Rádiónál az, amit mi magyar szerkesztőségnek nevezük tulajdonképpen egy osztály, ugyanúgy, mint például a sporttal foglalkozó osztály. Nincsen külön státusza olyan értelemben, ahogy Marosvásárhelyen önálló költségvetéssel külön magyar szerkesztőség működik.


Ezen tervezel változtatni?

– Anyagi szempontból nem biztos, hogy ez szerencsés lenne. Valójában az egész struktúrának változnia kellene, azonban az új médiatörvényből a legoptimistább számítások szerint is 2007 január-februárra lehet valami.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS